"Zamračeno" 16.614 tona ravnokotarskog grožđa

Slika korisnika admin
Maja MARINOVIĆ

Od jednog kilograma grožđa proizvedenog u Zadarskoj županiji, gotovo 80 posto nije evidentirano redovnim kanalima, frapantan je zaključak koji se da izvuči iz podataka koje je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj povodom Sabatine 2016., iznijela rukovoditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun.

Šokantne brojke

 Radi se o usporedbi podataka iz registra Agencije za plaćanje i procjeni koju vrše savjetodavci na terenu. Procjena savjetodavca za lanjsku berbu tako je iznosila 18.000 tona grožđa, dok je u Agenciji evidentirano svega 1.386 tona.

- Mi vršimo svoju procjenu na terenu, a podatak od 1.386 tona je javno dostupan svima nama na stranicama Agencije za plaćanje, rekla je Dragun.

Ove šokantne brojke najviše su iznenadile upravitelja Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače Radoslava Bobanovića, prvenstveno zbog ogromnog manevarskog prostora za nelojalnu konkurenciju na tržištu.

- Ako je ovo točno, onda mene prvog zaboli glava. Na svaku butelju vina plaćamo 75 posto poreza državi. Radnik koji radi na berbi osam sati stoji 50 eura dnevno. Ja se sada pitam što mi radimo, kaže Bobanović.

Prodaja na crno

Već na samom početku tiskovne konferencije Želimir Bašić je ispred Zadružnog saveza Dalmacije upozorio kako je ponovno potrebno potaknuti državna tijela u suzbijanju ilegalnih kupnji grožđa u vinogradu. Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov nije izašao u javnost s drastičnim brojkama kao Dragun, ali i brojke Saveza zvone na alarm. Njihova procjena jest da se na kilogram evidentiranog grožđa jedan kilogram proda kanalima bez evidencije.

Prodaja grožđa na crno u domaćim vinogradima nije ništa novo. Još u ne tako davnoj prošlosti u Benkovačkoj vinariji su po osobinama berbe znali kolike će biti otkupne količine grožđa. U slabijim godinama one su bile veće jer su Nadinskim blatom manje vozili šverceri sa svojim šleperima. Kad je kvaliteta grožđa bila iznimno dobra, na teren bi izašli prekupci koji bi većom cijenom nego što bi je odredila Vinarija privukli kupce i kupovali kvalitetno grožđe na crno.

Vino isplativije od grožđa

Lordan Ljubenkov smatra kako je rješenje problema poticanje OPG-ovaca u udruživanje u zadruge kako bi se kroz nju kontrolirala proizvodnja i promet grožđa.

- OPG-ovci nisu obavezni evidentirati sav svoj promet, a kroz zadrugu bi se to izbjeglo. Smatramo da je zadrugarstvo nešto neizbježno. Mi i kroz Sabatinu potičemo ljude da se udruže. Naše ocjenjivanje otvorenih vina ima upravo za cilj pokazati ljudima kako imaju kvalitetan proizvod s kojim vrijedi izaći na tržište, kaže Ljubenkov.

Ljubenkova teza drži vodu, ali samo u jednom postotku. I dalje ostaje sumnja koliki dio grožđa završi na crnom tržištu te se naknadno pretoči u vino koje završi na policama.

Istina jest kako OPG-ovci nisu obavezni evidentirati svoju prodaju, ali samo ako se radi o poslu fizičkim osobama. U suprotnom, ako posluju s pravnim osobama, sve količine trebaju biti evidentirane. Bilo bi naivno  smatrati kako se ogromne količine grožđa prodaju na kućnom pragu, prijatelju, rođaku, koji od njih kasnije radi vino u svojoj konobi.

 Puno realni scenarij jest da dio grožđa, osobito dobre kvalitete, završi u vinarijama koje proizvode buteljirano vino za tržište krajnje potrošnje. Crna istina jest da je nekima jeftinije i manje rizično kupiti grožđe, nego ga proizvesti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika STOJA
Kad se država sa svojim porezima i nametima prestane ponašati kao Franjo Tahi ili Smail.aga te iziđe iz komunističkog načina upravljanja u kojem je svaki privatnik neprijatelj tada će i ljudi početi prihvaćati zakon.Jer trenutni izbor je:radi po zakonu i propani ili zaobilazi zakon i opstani
Slika korisnika korda
A sto bi teba netko tko je naucio sam napravit par stotina litara vina za svojepotrebe? Kupit lose vino "cuvenih" zadarskih vinara po 100 kn butelju???
Slika korisnika huligan
he he čuveni zadarski vinari i nive butelje,,,plaća li se porez na sve ove otrove za pijandure'