Božidar Longin ugostio izaslanstvo Ministarstva gospodarstva Republike Azerbajdžan

Slika korisnika valentinam
Ruralni razvoj
Izaslanstvo Azerbajdžana tijekom svog studijskog putovanja obilazi Republiku Hrvatsku u sklopu projekta Podrška ruralnom i regionalnom razvoju kojeg financira EU

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije izaslanstvo Ministarstva gospodarstva Republike Azerbajdžan, predvođeno predstavnicom EU izaslanstva u Bakuu, Ramilom Aslanovom te stručnjakinjom za ruralni i regionalni razvoj Ane Sindik iz konzorcija International Development Ireland. Izaslanstvo Azerbajdžana tijekom svog studijskog putovanja obilazi Republiku Hrvatsku u sklopu projekta Podrška ruralnom i regionalnom razvoju kojeg financira EU. Namjera je upoznavanje s institucijama koje pružaju podršku regionalnom i ruralnom razvoju, a s ciljem smanjenja razvojnih razlika između urbanih i ruralnih sredina, područnih centara i zaleđa. Također tijekom svog boravka u Zadarskoj županiji predviđeni su posjeti lokacijama, poput otoka Paga i zadarskog zaleđa, kako bi se na oglednim uspješnim primjerima ruralnog razvoja vidjele mogućnosti i modeli koje je moguće primjenjivati kroz suradnju i u Azerbajdžanu. Osim institucija za podršku razvoju, izaslanstvo Azerbajdžana će posjetiti siranu Gligora i poljoprivrednu zadrugu Maslina i vino.

Na sastanku u Domu županije župan Božidar Longin je, s resornim pročelnicima te direktorima razvojnih agencija - ZADRE NOVE i AGRRA-e, tijekom rasprave strpljivo odgovarao na pitanja gostiju. Sukladno predloženim temama izaslanstvu Azerbajdžana prikazana je prezentacija o osnovnim gospodarskim i razvojnim potencijalima Zadarske županije. Župan je izvijestio o gospodarskim perspektivama, prirodnim, kulturnim i povijesnim posebnostima Zadarske županije te o razvojnim mogućnostima u sektorima turizma, marikulture i gospodarstva sa naglaskom na stvaranje novih poslovnih suradnji i mogućnosti ulaganja azerbajdžanskih poduzetnika na ovom, za njih, izrazito atraktivnom području. Nadalje, poseban naglasak je stavljen na projekt i temeljni razvojni potencijal izgradnje luke Gaženica, dobru prometnu povezanost Zadarske županije, posebno u dijelu pomorskog prometa uz mogućnosti koje pruža Luka Gaženica za teretni promet.

„Želim svim našim gostima dovoljno vremena za upoznavanje jedinstvenih prirodnih vrijednosti naše regije te kvalitetnu razmjenu iskustava na području ruralnog razvoja za koja se nadam da ćete moći primijeniti u vašoj državi. Zadarska županija je prošla kroz bližu povijest velika ratna razaranja te je uspjela iz ratom devastiranog područja stvoriti sredinu ugodnog življenja po mjeri čovjeka vodeći se programom ravnomjernog i održivog razvoja. Brojni spomenici govore o kulturnim i znanstvenim dostignućima čovjeka na ovom neobičnom prostoru na kojem se, uvjerit ćete se, prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u jedinstveno ozračje“- istaknuo je župan Božidar Longin.

Izaslanstvo iz Azerbajdžana s velikom je pozornošću pratilo izlaganje vezana za primjenu županijskih strateških razvojnih dokumenata ruralnog razvoja s naglaskom na ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Posebno su ih zanimala iskustva u osnivanju i djelovanju LAG-ova i LAGUR-a, provedbe projekata sustava navodnjavanja, financijskih potpora i pomoći poljoprivrednim proizvođačima u certificiranju domaćih ekoloških poljoprivrednih proizvoda na tržištu te brendiranja istih kroz zaštitu izvornosti i geografskog podrijetla.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno