U sklopu predstavljanja ovogodišnje 27. Sabatine, održana je i Komparativna degustacija vina istih sorata grožđa s različitih područja Dalmacije koju je pripremio i vodio Božo Novaković iz Hrvatske udruge vinarskih gradova. Novaković je u uvodnom izlaganju upozorio na situaciju s vinskom ponudom na našoj obali koja nije zadovoljavajuća.
Graševina i na trajektu
-Kada gost diljem naše obale traži vino, što će dobiti? Dobiti će makedonski vranac ili neko drugo uvozno vino i u najboljem slučaju će dobiti slavonsku graševinu. Čak i kad ide trajektom od Splita prema Hvaru – dobiti će graševinu, uz toliko vugave, bogdanuše, pošipa i ostalog, istaknuo je Novaković dodavši da na zadarskom području nije situacija ništa bolja, naprotiv. Jedino je u Istri situacija nešto bolja i tamo se već duže vrijeme njeguje brand „Pij lokalno, pij domaće“.
-Moram reći da je na području Zadarske županije stanje dosta zabrinjavajuće. Gledao sam vinske karte pojedinih restorana i ugostiteljskih objekata i mogu reći da su zadarska vina zastupljena prilično slabo, a nije da ih nema. Mi smo u zadnjih petnaestak godina doživjeli vinogradarsko-vinarski iskorak. Posebice iskačemo u pogledu kvalitete vina pa su na prošloj Sabatini čak četiri šampiona došla s područja Zadarske županije, otkrio je Novaković ocjenivši vinske karte sa zadarskog području kao prilično neinventivne.
-Kao da se još osijećaju negativni aspekti gospodarske krize što je ugostitelje natjeralo na štednju i oni i dalje štede untoč turističkom bumu. Drugi razlog je needuciranost samih vlasnika objekata. Također se ustručavaju investirati u vino jer misle da im se ta investicija ne će vratiti, kaže Novaković koji je kao treći razlog ovakvom stanju istaknuo nedostatak obrazovanog kadra za posluživanje vina.
Nema sommeliera
-Mi uopće nemamo sommeliera. Sommelierska zanimanja u školama nisu predviđena. I sva briga o vinima zapravo pada na konobara, a konobari unatoč najboljoj volji i namjeri nemaju jednostavno dovoljno znanja, upozorio je Božo Novaković osvrnuvši se i na pojavu da se ugostitelji previše oslanjaju na distributere te tako vinsku listu zapravo kreiraju trgovci.
Kao jedan od načina kako se boriti prtiov ovih negativnih pojava Novaković je okupljenima predstavio komparativnu degustaciju u kojoj su lani komparirali introducirane sorte iz njihovih zemalja podrijetla i uzgojenih na području Zadarske županije, a ovaj put je cilj bio usporediti vina sorti koje se uzgajaju na području Dalmacije ali u različitim županijama.
Tijekom degustacije kompariralo se po tri vina u četiri slijeda. U prvom slijedu su to bila vina maraštine Putniković, Martina-Glavić i Jokić. U drugom pošipi Jokić, Kraljevski vinogradi i Čara. U trećem slijedu se degustiralo crljenke Kraljevskih vinograda, Kotar superior Masvin i Zlatan Otok. U četvrtom su bili merlorti Kotar superior Masvin, Barrique Škaulj i Bovan barrique Pilač. Za kraj je bila degustracija pjenušca od meda Tulo OPG Martin Baričević Jasenice, koji je na lanjskoj Sabatini osvojio nagradu za kvalitetu inovativnog proizvoda.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA