Pukovnik Davor Turković više neće biti zapovjednik PP ekadrile

Slika korisnika valentinam
Normalna rotacija unutar vojske ili smjena?
Doznajemo da je Turković trebao poći na školovanje u Sjedinjene Države, ali da je to otkazano pa će vojnu karijeru nastaviti u nekim drugim, napose domaćim vojnim školama
Dino STANIN/PIXSELL
Pukovnik Davor Turković

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković uskoro napušta svoju dužnost. Nakon ovogodišnje sezone u kojoj su se protupožarni piloti iskazali i u medijima su predstavljeni kao hrvatski heroji, dio bolje upućenih je shvatio kako je Turkovićeva smjena zapravo posljedica njegove medijske izjave kako on i njegovi kolege zapravo nisu heroji.

- Mi nismo heroji. Mi samo radimo svoj posao i za to smo plaćeni. Društvo koje nas smatra herojima, nisko je postavilo ljestvicu, rekao je za jednu od TV kuća Davor Turković.

Većina javnosti, njegovu je izjavu dočekala kao potvrdu da su hrvatski piloti kanadera i zračnih traktora zaista skromni ljudi, posvećeni svojoj misiji. Njegove zasluge u višegodišnjoj borbi s požarima na otvorenom prepoznao je i Discovery Channel gdje je bio glavni moderator dokumentarnog filma o PP zrakoplovima "Superscooper", zapravo kanaderima CL 415 koje ima i PP eskadrila u Zemuniku. Turković je bio i glavni organizator Aerial Firefighting Conference, međunarodne konferecije zračnih gasitelja požara koja je u travnju 2015. održana u Zadru. No izgleda da dio vojnog vrha to nije prihvatio, unatoč mnogim pohvalama koje su odaslane na Turkovićev račun nakon ovogodišnje PP sezone.

U kratkom telefonskom razgovoru Turković je odbio bilo kakvu pomisao da se radi o "kazni" za medijsku izjavu objašnjavajući svoj odlazak s mjesta prvog zračnog vatrogasca normalnom rotacijom unutar vojnog sustava.

No, doznajemo da je Turković trebao poći na školovanje u Sjedinjene Države, ali da je to otkazano pa će vojnu karijeru nastaviti u nekim drugim, napose domaćim vojnim školama. O tome Turković nije htio u detalje, rekavši da ne može razgovarati sve dok ne dobije pismenu zapovjed.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (3 glasova)