Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gluhe čini se nitko ne čuje

28.09.2018. 16:24
Gluhe čini se nitko ne čuje


Gluhe osobe zbog svoga hendikepa i dalje nailaze na nerazumijevanje, pa i stigmatiziranje okoline, na što se nastoji ukazati i ovogodišnjim Međunarodnim tjednom gluhih osoba, koji se u cijelom svijetu  obilježava posljednjeg tjedna u rujnu odnosno posljednje rujanske subote. Upravo tim povodom članovi zadarske Udruge osoba oštećena  sluha boravili su ovih dana na jednodnevnom izletu na izletištu Muškovci na Zrmanji, gdje su nažalost doživjeli i neugodnu situaciju kada im je  jedan gospodin, ničim izazvan, prišao i na grub način od njih zatražio  novac, navodno, za boravak na tom dijelu izletišta. Nakon što mu je  predsjednica Udruge rekla da će mu platiti, ali uz ispostavu računa, dotični im je uzvratio da se „gube odavde i da invalidima tu nije mjesto".


Često na rubu društvenih događanja
Iako rijedak, ovaj ružni slučaj samo je potvrdio da i dalje treba raditi na  senzibilizaciji javnosti prema problemima osoba oštećena sluha koji su,  kako ističe dugogodišnji tajnik Udruge osoba oštećena sluha Zadar Miki  Savić, zbog svog hendikepa često ostavljeni na rubovima društvenih događanja.
– Gluha osoba ne može čuti, stoga ne može ostvariti normalnu komunikaciju s ljudima što je čini drukčijom, a onda nažalost i neprihvaćenom i marginaliziranom osobom, kaže Miki Savić, te dodaje kako su  zbog komunikacijske barijere gluhe osobe osuđene birati "sebi slične"  osobe da bi izbjegle nerazumijevanje, pa čak i omalovažavanje od strane  "čujućih" osoba.
Zbog toga udruge i organizacije širom svijeta i koriste Međunarodni  tjedan gluhih da različitim aktivnostima i kampanjama skrenu pozornost javnosti na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju gluhe osobe.  Među njima su svakako i promicanje prava na bolje obrazovanje, kao i  zapošljavanje.


Pravo na posao
– Gluhe osobe trebaju ravnopravno biti uključene u sva područja  životnog okruženja, što prvenstveno podrazumijeva pravo na posao. Komunikacijska barijera gluhim osobama uzrokuje mnoge poteškoće, u  prvom redu na području zapošljavanja, zbog čega je od velike važnosti  da što veći broj osoba poznaje znakovni jezik, ističe dalje Savić, te dodaje  kako ova udruga, jedina koja na području grada Zadra i Zadarske županije okuplja osobe oštećena sluha, nastoji svojim članovima pomoći pri  zapošljavanju – što je jedan od gorućih problema, ali i rješava njihove prvenstveno komunikacijske probleme kao što je informiranje o pravima  iz sustava zdravstva i socijalne skrbi i pomaganje u ostvarivanju tih prava, kao i prava na ostale povlastice, poput pronalaženja tumača znakovnog jezika, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života svojih članova.
Udruga osoba oštećena sluha Zadar iza sebe ima više od 60 godina postojanja, neprekidnog rada i djelovanja koje će, kako kaže tajnik Miki Savić, u budućem razdoblju biti usmjereno na osnaživanje Udruge, njenih  članova, i korisnika kako bi se što više uključili u život lokalne zajednice i  ravnopravno participirali u socijalnoj sredini u kojoj žive i kojoj pripadaju. Udruga će naglasak staviti i na neovisnost u socijalnom kontaktu i izjednačavanje gluhih osoba u svim životnim situacijama s ostalim članovima društva kroz prevladavanje komunikacijskih barijera.
Inače, Međunarodni dan gluhih se odlukom Svjetske federacije gluhih  obilježava još od 1958. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih i nagluhih osoba, te povećavanja solidarnosti i potpore ovoj kategoriji stanovništva kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu, a onda i kvaliteta života.