Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Općina Preko ulaganjem u djecu uspjela ući u demografski plus

29.09.2018. 07:45
Općina  Preko  ulaganjem  u djecu  uspjela  ući u  demografski  plus


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom javnih godišnjih priznanja, jučer je u Preku obilježen Dan općine Preko i blagdan  sv. Mihovila – nebeskog zaštitnika općine, koji su uveličali izaslanik predsjednice RH, zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić sa suradnicima,  saborski zastupnici, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te načelnici  prijateljskih općina, predstavnici  crkvenih i svjetovnih institucija.
Govoreći o osnutku općine prije 25 godina, načelnik Jure Brižić istaknuo je kako su tada, 23. lipnja 1993., stvoreni temelji za razvoj jedne od  najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji.
– Koristim priliku da se zahvalim svima koji su tada imali viziju i hrabrosti za tu odluku, što se kasnije pokazalo opravdanim jer je upravo to  jamac boljeg, kvalitetnijeg i ravnomjernijeg razvoja svih mjesta u našoj  općini. Zato nam je i danas, nakon 25 godina, potrebno još više vizije i  hrabrost za razvoj i napredak, a sveti Mihovil, kao moćni anđeo, svojom  zaštitom neka trajno bude prisutan među svima nama, poručio je Brižić  te podsjetio koji su sve projekti pokrenuti u posljednjih godinu dana u  najuspješnijoj otočnoj općini zadarskoga arhipelaga.
Među najvećim bila je rekonstrukcija i uređenje nogometnog igrališta  u Sutomišćici, što je općinska uprava financirala s 1,200.000 kuna.
– Kada smo obećali da ćemo nakon 22 godine postojanja NŠK Sveti  Mihovil urediti igralište u Sutomišćici, bilo je malo onih koji su nam vjerovali, a više onih koji su s podsmijehom gledali na našu ideju. Naravno,  to je bila dodatna motivacija da se igralište završi, postane najljepše igralište na svijetu koje je na koncu dobilo i najljepšu milenijsku fotografiju s  najboljim nogometašem na svijetu, pohvalio se Brižić te dodao kako se  mislilo i na najmlađe i na što bolje uvjete za njihovo odrastanje.
Pripremljen je projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Lastavica u Preku i  u samo nekoliko mjeseci prikupljena dokumentacija, dobivena  građevinska dozvola, a u konačnici na javnom pozivu Ministarstva za  demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobreno 712.000 kuna.
– Ukupna vrijednost radova iznosi 1,300.000, a za 10-ak dana potpisat  ćemo ugovor s izvođačem radova i ako sve bude išlo po planu, početkom  siječnja prvi mališani krenut će u jaslice i u obnovljenu zgradu vrtića. Sa  Zadarskom županijom osigurali smo pola milijuna kuna za adaptaciju  OŠ Valentina Klarina kako bismo uveli nastavu u jednoj smjeni. Radovi  će početi 4. listopada i do drugog polugodišta sve bi trebalo biti spremno  za početak jednosmjenskog rada, najavio je načelnik.
Izdvojio je sufinanciranje školskih udžbenika za osnovnoškolce s 500  kuna po djetetu. Ove godine iz općinskog proračuna isplatit ćemo dvjestotinjak naknada, a cilj je da se u budućnosti svim osnovnoškolcima  osiguraju besplatni udžbenici.
– Za studentske stipendije izdvojeno je 160.000 kuna, a najviše smo  ponosni na povećanje  naknade za novorođenu djecu: za prvo dijete povećali smo je na 7500 kuna, za drugo na 15.000, za treće na 30.000 kuna,  a za četvrto i svako sljedeće na 60.000 kuna. Iako su neki komentirati kako ova mjera neće pomoći boljoj demografskoj slici, moramo ih demantirati: za prvih šest mjeseci ove godine isplatili smo 18 naknada,  a za cijelu prošlu godinu – 13, i kako sada stvari stoje, za drugu polovicu ove godine podijelit ćemo još 10-ak naknada. Mislim da ove brojke sve govore,  konstatirao je prvi čovjek općine te napomenuo kako je pri kraju i jedan  od najvažnijih projekata za kvalitetniji životni standard na otoku Ugljanu.
– Riječ je o Aglomeraciji Preko – Kali koja obuhvaća mjesta Poljanu, Sutomišćicu, Lukoran i Kali, trenutačno smo u fazi izdavanja građevinskih  dozvola i po terminskom planu, u proljeće 2019. bi trebao biti raspisan  natječaj za izvođenje radova. Projekt je financiran sredstvima Europske  unije – 70 posto, Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša vode – 23  posto, a nekih sedam posto trebale bi osigurati općine Preko i Kali. Vrijednost projekta je 200,000.000 kuna, a rješavanjem odvodnje dobit ćemo  novu razinu razvoja naših općina te ćemo biti prve otočne općine koje  će udruživanjem svojih komunalnih tvrtki upravljati novim sustavom i  pokazati dobar primjer suradnje dviju lokalnih jedinica, zaključio je Jure  Brižić.
Dan općine prilika je i za godišnje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, gospodarstvenicima i udrugama, pa je tako ove godine Grb  općine za doprinos razvoju turizma dodijeljen Vilama Dalmacija u Preku, za doprinos razvoju uljarstva i maslinarstva Općine Preko nagrađen  je Vojko Škopić iz Ugljana, Dječja klapa Baliniera nagrađena je za doprinos očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, Udruga Điran iz Ugljana za  doprinos razvoju kulture i tradicije Općine Preko, Damiru Grbasu iz Lukorana za osobiti doprinos razvoju Općine Preko, a posthumno Grb  općine Preko dodijeljen je Senku Soriću za doprinos razvoju kulture i  očuvanju čakavskoga govora.


U proračunu ima sredstava za stare i  mlade
Iz proračuna Općine Preko izdvaja se i za stanovnike treće životne dobi s najmanjim mirovinama, pomaže se udrugama, KUD-ovima i sportskim klubovima – ove godine 17 udruga dobilo je 350.000 kuna, kupljeno je malo navalno vozilo za DVD  Preko vrijedno 495.000 kuna, na pješačkom prijelazu kod škole postavljeni su pokazivači brzine i LED prometni znakovi, započeta je izrada Strategija turizma Općine  Preko, završen je i projekt Avantura otok, što je Ministarstvo regionalnog razvoja i  fondova EU financiralo s 1,430.000 kuna.
Isto ministarstvo odobrilo je 550.000 kuna za projekt Avantura kids – uređenje  dječjih igrališta, i to Streetball igralište u Preku koje je završeno i otvoreno ovog ljeta, a na dječjim igralištima Mulić i Poljana radovi će početi sljedeći tjedan i izvodit  će ih općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi.
Jedan od dugoročno najznačajnijih projekata, koji se pripremao deset godina, je  premještanje antenskog sustava s Tvrđave sv. Mihovila na susjedno brdo Mala glava, radovi su počeli u travnju ove, a trebali bi trajati do travnja 2019. godine. Iznos  radova je 20,000.000 kuna, a financira ga tvrtka Odašiljači i veze.


Turista 10 posto više
Načelnik Brižić osvrnuo se i na uspješnu turističku sezonu te istaknuo kako dvije  turističke zajednice i ove godine bilježe povećanje broja turista, što potvrđuje da su  nas domaći i strani gosti prepoznali kao poželjnu destinaciju.
– Bilježimo 10-postotno povećanje dolazaka i noćenja u usporedbi s prošlom godinom, a prosječan boravak gostiju od 12 dana izvrstan je rezultat, za što je zaslužan rad svih turističkih djelatnika na području naše općine, počevši od turističkih  zajednica, preko ugostitelja do iznajmljivača. Pohvalio bih i djelovanje naših kulturnih udruga koje su dale svoj obol tijekom turističke sezone, ali i cijele godine, te posebno zahvalio djelatnicima komunalnih tvrtki Obala i parkovi i Otok Ugljan koji svakodnevno vrijedno i uspješno rade na dobrobit svih mjesta i stanovnika naše općine,  kazao je Brižić.




Županija lovi rekorde u zaposlenosti
Čestitajući svim mještanima i općinskoj vlasti blagdan sv. Mihovila i Dan Općine  Preko, dožupan Zadarske županije Šime Mršić naglasio je kako je županiji cilj ravnomjeran razvoj svih krajeva, jer bit ćemo snažni i napredni koliko je razvijen najudaljeniji dio naše županije.
– Ovdje u Preku imamo odličan primjer suradnje županije i općine, a da se stvari  pokreću na bolje govore konkretne brojke – s krajem srpnja imali smo oko 2700 više  radnih mjesta u odnosu na isto razdoblje lani, a od početka godine bilježimo kontinuirani rast zaposlenosti od čak pet posto, rekao je Mršić te napomenuo da je prvi  put od osnutka Zadarske županije dosegnuta rekordna brojka od 60.000 tisuća zaposlenih osoba!