Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bolnici ne prijeti ovrha

28.09.2019. 13:51
Bolnici ne prijeti ovrha


Ovih dana u medijima je izašla informacija o tome kako je Općoj bolnici u Kninu ovršen račun zbog duga od oko milijun kuna prema veledrogeriji Medika. Naime, ova bolnica prva je u nizu tužbi koje su veledrogerije najavile prije dva mjeseca te potom i uputile sudovima kako bi naplatile oko 2,6 milijuna kuna za isporučene, a nenaplaćene dugove.
Uz kninsku bolnicu među najvećim dužnicima su OB Dubrovnik s čak 54 milijuna kuna, potom Vinkovačka bolnica s 26 milijuna kuna, Pula…
Prema informacijama koje smo dobili iz OB Zadar, zadarskoj bolnici ne prijeti ovrha, jer kako tvrde, nemaju evidentiran dug.
– Opća bolnica Zadar u poslovnim knjigama nema evidentiran dug prema veledrogerijama niti dobavljačima potrošnog medicinskog materijala, a koji je stariji od 200 dana od dana dospijeća. Prema statističkim podacima o plaćanju obveza zdravstvenih ustanova, podaci za Opću bolnicu Zadar upućuju kako je navedeno puno niže od prosjeka plaćanja ostalih bolničkih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. Razlog stabilizacije poslovanja je aktivna provedba niza mjera za uklanjanje utvrđenih uzroka nastanka negativnog financijskog rezultata utvrđenih Akcijskim planom pokrića sukcesivnog manjka u financijskom poslovanju. Sukladno navedenom, Opća bolnica Zadar nije suočena s pritiscima od strane dobavljača koji su usmjereni na obustavu isporuke lijekova, prijetnje ovrhama, zaračunavanja kamata i slično, odgovorio nam je na naš upit Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar. Dodao je kako se iznos dospjelih obveza kreće se oko 62 milijuna kuna.