Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NOĆ ISTRAŽIVAČA Na djeci znanost ostaje

28.09.2019. 13:47
NOĆ ISTRAŽIVAČA Na djeci znanost ostaje


Jučer je u sklopu Noći istraživača u prostoru Gradske lože u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Odjela za psihologiju i Odjela za geografiju organizirana predaktivnost manifestacije.
Kako doznajemo od Irene Kozulić, voditeljice Ureda za znanost, Noć istraživača se organizira u 35 zemalja i tristotinjak gradova širom Europe posljednjeg vikenda u rujnu pa se toj manifestaciji prvi put priključilo i Sveučilište u Zadru.


Razbijanje predrasuda o znanosti
– Sveučilište u Zadru partner je u projektu Techno- Past Techno- Future u sklopu kojeg organiziraju predaktivnosti manifestacije Noći istraživača za djecu s ciljem popularizacije znanosti, istaknula je Kozulić, nadodavši kako se Sveučilište u Zadru ima tendenciju u ovaj projekt uključiti s pravim aktivnostima istraživanja.
Pravo istraživanje, prema riječima voditeljice Ureda za znanost, podrazumijeva razbijanje predrasuda o znanstveno – istraživačkom radu.
– Ideja projekta Noć istraživača u svijetu je zamišljena kao manifestacija koja bi trebala razbiti predrasude prema istraživačkom radu te ga približiti široj populaciji, naglasila je Kozulić.
Ove godine su organizatori za ciljanu skupinu izabrali djecu, kojoj su na prilagođen način približili ulogu i značenje manifestacije. Prema mišljenju organizatora, djeca već u najranijem osnovnoškolskom dobu moraju shvatiti kako znanost nije apstraktna stvar, već sveprisutna pojava.
– Posebno bih zahvalila profesoricama Zrinki Klarin i Antoniji Bajlo, te profesoru Tomislavu Peharu iz Osnovne škole Šime Budinića koji su se odazvali našem pozivu i doveli djecu iz drugih i osmih razreda, rekla je Kozulić koju je posebno razveselila zainteresiranost djece za znanost.


Dobar odaziv i novi projekt
Posebno raduje što su se za ovu manifestaciju, zbog najmlađih, odazvali profesori s Odjela za psihologiju i Odjela ua geografiju Sveučilišta u Zadru.
Profesor Zvjezdan Penezić s Odjela za psihologiju predstavio je znanstveno-istraživački instrument koji se koristi na polju psihologije.
– Instrument koji se koristi za istraživanja na polju psihologije, također se može koristiti i za odabir određenih zanimanja, te ćemo demonstrirati uređaj za selekciju i ispitivanje radnih mjesta koji su već u široj primjeni, nadodavši kako će djeci ulogu takvog instrumenta prikazati kroz aplikacije na tabletima.
Dobar odaziv i prepoznatljivost značenja ovakve manifestacije, kako doznajemo, dobit će i svoj nastavak kroz novi projekt koji će uključiti veliki broj partnera, visokoškolskih ustanova i znanstvenih organizacija. (Nikolina MOJIĆ)