Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ODRŽIVI RAZVOJ Gari Cappelli: Moramo povećavati plaće u turizmu

28.09.2019. 13:21
ODRŽIVI RAZVOJ Gari Cappelli: Moramo povećavati plaće u turizmu


Drugu po redu konferenciju Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista »Turizam i urbanizam« u virskoj Villi Lanterni otvorili su jučer pozdravnim govorima načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, ministar turizma Gari Cappelli, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić. Prostor šatora ispred rezidencijalnog objekta bio je ispunjen do posljednjeg mjesta sudionicima konferencije i drugim predstavnicima resornih ministarstava, akademske i zakonodavne zajednice.
– Ranije je bilo je nezamislivo da se na Viru održi konferencija posvećena turizmu i urbanizmu. Dočekali smo napokon da se o Viru govori na sasvim drukčiji način, jer smo od urbanističke teme postali mjesto u kojemu se sada govori o urbanizmu, kazao je Kapović zahvalivši se svim gostima i sudionicima na dolasku. Ministar Cappelli primijetio je kako se Vir promijenio te istaknuo zadovoljstvo viđenim promjenama:


Vir više nije urbanistička tema
– Drago mi je da je Vir počeo rješavati probleme nakon što ih je uočio. Otok ima svoju poziciju u hrvatskom turizmu te ponudu koju uspješno razvija i koju prepoznaju njegovi gosti, rekao je ministar Cappelli, otvarajući dalje teme koje su dominirale konferencijom poput prave mjere i kvalitete turističkog razvoja.
– Turizam više nije usputna djelatnost, već biznis. U Istri imamo vile s bazenima koje imaju punu popunjenost od 160 do 180 dana u godini s brojnim ponudama izleta, besplatnih bicikla i slično, pa je jasno kako je dodatna ponuda uvijek dobro rješenje. Te destinacije nude dodatne mogućnosti svojim gostima, a vidim da se i u Dalmaciji, pogotovo u Imotskoj krajini ili benkovačkom kraju, turizam počinje doživljavati na sličan način, objasnio je Cappelli.
Ministar Štromar govorio je o temama iz svojega resora:
– Mi smo dužni štititi prostor, iako se nismo proslavili posljednjih 40 godina. Ubrzani razvoj koji doživljavaju brojna mjesta često nije u skladu s postojećom infrastrukturom, što stvara brojne probleme. Zato moramo odgovorno čuvati prostor kako bi ga oplemenjenoga ostavili novim generacijama, bila je poruka ministra graditeljstva i prostornog planiranja. Program konferencije počeo je intervjuom urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića s ministrom Cappellijem, u kojemu je prvi čovjek hrvatskog turizma naveo kako se u turizmu posebno mora raditi na konkurentnosti, dodatnoj ponudi i radnoj snazi.


Opasnost apartmanizacije
– Moramo povećavati plaće, jer u Hrvatskoj u turizmu radi 150 tisuća ljudi, od čega je oko 18 tisuća stranaca. S druge strane, Austrija ima 50 tisuća stranaca koji rade u turizmu, a taj se broj povećava za pet do 10 tisuća svake godine, istaknuo je Cappelli, naglasivši kako očekuje stimuliranje i povezivanje turističkih zajednica te stvaranje turističkih informativnih centara u manjim mjestima. Na zamjetan i značajan porast turističke gustoće u obalnim destinacijama Hrvatske ukazao je Siniša Topalović iz Horwath Consultinga, a ona je tijekom desetogodišnjeg razdoblja u Splitu dosegnula čak 364 posto, u Kaštelima 207 posto, Trogiru 136 posto, itd.
Što znači održivi turizam i kako uspješno ukomponirati urbanističko planiranje i očekivane prihode iz turizma u održivom te atraktivnom okolišu, odnosno prijeti li nam opasnost betonizacije – bila su pitanja prvog panela »Izazovi održivog turizma«. Sudjelovali su državni tajnik Željko Uhlir iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Tihomir Jukić, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK Tomislav Ćurko, dr. sc. Igor Kulenović s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Sanja Šaban iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. Upravo je Kozulić izdvojila Vir kao dobar primjer suradnje jedinice lokalne samouprave i urbanističke struke, a potvrdio je to i direktor Dusper.
– Stabilna lokalna samouprava koja konzultira struku ima sigurnu budućnost, kazao je direktor Urbanističkog instituta Hrvatske, dok je državni tajnik Uhlir naveo neke primjere loše prakse koji ukazuju na opasnost apartmanizacije i daljnjeg betoniranja obale.
– Barcelona ima 4,2 milijuna stanovnika i 9,5 tisuća apartmana, pa su zaustavili daljnju gradnju i pretvaranje stanova u apartmane. Dubrovnik ima osam tisuća apartmana na svega 40 tisuća stanovnika, rekao je Uhlir.
Tijekom druge panel diskusije »Razvoj turizma putem kapitalnih ulaganja u infrastrukturu«, načelnik Kapović ukazao je na Vir kao primjer razvoja mjesta nakon značajnih investicija.




Spasonosna kapitalna ulaganja
– Vir je do izgradnje Virskog mosta bio mjesto s oko tisuću stanovnika koji su se trbuhom za kruhom kontinuirano iseljavali s otoka, a njegov novi procvat dogodio se nakon državne izgradnje autoputa. U oba slučaja govorimo o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu koja su izravno utjecala na život ljudi, dodao je Kapović.
U diskusiji su još sudjelovali državni tajnik Josip Bilaver iz ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola, dekan Fakulteta za prometne znanosti Tomislav Josip Mlinarić i pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba Sanja Jerković, ujedno dugogodišnja predsjednica Udruge arhitekata Hrvatske. Uz prikazivanje snimljene ankete »Kako građani vide hrvatski turizam«, potom predavanja »Potencijali razvoja cjelogodišnjeg turizma, primjeri uspješnih stranih praksi«, turističkog konzultanta i nekretninskog projekt menadžera Franca Peruze iz Godiva consultinga i Christophera Hintereggera iz PFK tourismexperts, konferencija je još ponudila i panel diskusiju »Dijalog u svrhu razvoja 365 turizma«. Govorili su državni tajnik Tonči Glavina iz ministarstva turizma, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain i zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić.
Konferencija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika s panel diskusijama održana je u Villi Lanterni povodom Svjetskog dana turizma, a cjelodnevni program nastavlja se Gastro & Wine eventom na kojemu su na virskoj rivi izlagali domaći proizvođači. (Kažimir ŠKRBIĆ)