Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POSTOJE ČETVRT STOLJEĆA Zahvalili i podijelili priznanja najzaslužnijima

28.09.2019. 14:04
POSTOJE ČETVRT STOLJEĆA Zahvalili i podijelili priznanja najzaslužnijima


Povodom 25. godina postojanja DVD-a Sv. Filip i Jakov održana je sjednica DVD-a Sv. Filip i Jakov koju je sazvao Upravni odbor na temelju članka 44. Statuta DVD-a. Sv. Filip i Jakov, po »prijedlogu protokola svečane sjednice« Hrvatske vatrogasne zajednice.
DVD Sveti Filip i Jakov osnovan je 31.08.1994. godine u vrijeme Domovinskog rata za područje Općine Sv. Filip i Jakov odnosno mjesta Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar, Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje. Osim što djeluje na području općine, na poziv županijskog vatrogasnog zapovjednika djeluje i van općine sukladno Zakonu o vatrogastvu. Prvi Upravni odbor tako su činili Ivo Eškinja kao predsjednik, Joško Majica kao zapovjednik, Anđelko Erstić kao zamjenik zapovjednika, Slavko Fantina kao tajnik te Željko Eškinja kao član. Prvi delegat – predstavnik DVD-a u Skupštini Vatrogasne zajednice Zadarske županije (VZZŽ) bio je Milivoj Milat.
Skupštinu održanu u četvrtak vodio je predsjednik DVD-a i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, a započela je državnom te vatrogasnom himnom te minutom šutnje za preminule članove te poginule hrvatske branitelje i vatrogasce u Domovinskom ratu.
– Zahvaljujem i svim ostalim članovima DVD-a Sv. Filip i Jakov, Biograd, ostalim prisutnim postrojbama te Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zadra i Zadarskoj županiji na svim omogućenim financijskim sredstvima i međusobnoj sinergiji koja je ostvarena između Županije i profesionalnih vatrogasaca. Hvala vam još jednom što ste svojim dolaskom uveličali ovu sjednicu, rekao je predsjednik DVD-a Zoran Pelicarić.


Uspješan dugogodišnji rad i vidljiv napredak
Na dugu povijest DVD-a Sv. Filip i Jakov u svom izlaganju osvrnuo se zapovjednik Joško Majica, koji je iznio izvješće o radu i djelovanju DVD-a Sv. Filip i Jakov u proteklih 25 godina.
– Unatoč ratnom razdoblju DVD je počeo dobro sa radom te se kroz par mjeseci nabavilo prvo vozilo, autocisterna Fap iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb. Uz to što je služila za gašenje požara, cisterna se koristila za prijevoz vode domaćinstvima, 1995. godine dobili smo agregat za vodu Rosenbauer od Vatrogasne Zajednice Zadarske Županije, a od općine smo dobili prostoriju koja je služila kao skladište, kazao je Majica dodajući da je u prvih šest godina DVD djelovao u skromnim uvjetima.
– Tek 2000. godine od VZZŽ-e smo dobili prvi mobitel i radio-vezu, a 2001. dobili smo još jedan agregat za vodu kao donaciju iz Njemačke, te kombi vatrogasno vozilo Cheveroolet iz Švicarske. U suradnji sa VZZŽ-e počeli su se provoditi tečajevi osposobljavanja za zvanje vatrogasac, za desantiranje helikopterom te navođenje kanadera. Od 2001. godine sve se češće vozi voda po mjestima u zaleđu naše općine kroz ljetni period, a u škole Sikovo, Raštane Donje i Gornje tokom cijele godine. U prosjeku se godišnje preveze oko 500 cisterni vode, a 2017. godine zbog velike suše prevezeno je rekordnih 1000 cisterni, rekao je zapovjednik Majica.


Prostor dobili od općine, vozila im donirana
Osvrnuo se i na mnogobrojne uspješne suradnje s Općinom Sv. Filip i Jakov i mnogim lokalnim udrugama te je spomenuo kako im je općina 2005. godine ustupila na korištenje radionicu koja je do tada bila u vlasništvu Poljoprivredne Zadruge Nova zora.
– Tu smo uredili prostorije za dežurstvo, garažu, spremište i sanitarne čvorove, te smo stekli minimalne uvjete za dežuranje sezonaca, a od 2015. godine zapošljavamo dva vatrogasca tokom cijele godine, koji su položili stručne ispite za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija. Godine 2006. nam je donirano navalno vatrogasno vozilo TAM, a 2007. i 2008. godine iz Nizozemske smo od Sjaaka Vermulen, do kojeg smo došli zahvaljujući našem mještaninu i članu Društva, doktoru Milivoju Vuletiću, dobili zapovjedno vozilo Ford escort karavan i malo tehničko vozilo Mercedes. Prošle 2018. godine, zahvaljujući općinskom vijeću Općine Sv. Filip i Jakov, kao i načelniku općine Zoranu Pelicariću, VZZŽ i Udruzi Napredak, nabavili smo navalno vatrogasno vozilo u vrijednosti od 400 tisuća kuna, istaknuo je Majica te zahvalio svim donatorima, sponzorima, suradnicima, članovima, kao i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli radu DVD Sv. Filip i Jakov napominjući i kako najveću zahvalnost upućuje ipak Općini Sv. Filip i Jakov, VZZŽ, udruzi Napredak, TZO. Sv. Filip i Jakov, Plodinama, te se nadam i daljnjoj uspješnoj suradnji. (Portal BNM)
 
 




Evo tko je dobio priznanja


Sukladno prijedlogu Komisije za priznanja i odlikovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov dodijeljena su brojna odlikovanja, priznanja i zahvalnice pojedinim članovima DVD-a, institucijama i zaslužnim pojedincima.
Zahvalnice su dodijeljene Anti Škari, Kristijanu Coliću, Filipu Anti Eškinji, Mislavu Mikasu, Ivanu Baričiću, Nikoli Perkoviću, Nikoli Zriliću te Ivanu Majici.
Priznanja su dobili: Željko Šoša, predsjednik VZZŽ, Boris Jović, županijski vatrogasni zapovjednik, Milan Ročak, predsjednik DVD-a Općine Sukošan, Denis Brzić, predsjednik Udruge »Napredak« Sv. Filip i Jakov, Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, Klara Eškinja Glavan, dugogodišnja direktorica mjesne TZ, Restoran Pikolo, Marcelo Baričić, dugogodišnji predsjednik nadzornog odbora DVD-a, Milivoj Milat, prvi predstavnik-delegat DVD-a Sv. Filip i Jakov u Skupštini VZZŽ, člnnoavi UO u osnivanju Slavko Fantina, Željko Eškinja i Ivo Eškinja koji ima 23 godine predsjedničkog mandata u DVD-u.
Brončane vatrogasne medalje uručene su Niki Erstiću, Željku Moroviću, Denisu Erstiću, Damiru Mikuliću, Damiru Majici, Martinu Brkljači, Slavenu Mikasu, Miši Barbaroši, Stjepanu Marku Baturu, Luki Petrina, Lovri Kataliniću, Nikoli Miljaniću.
Srebrna vatrogasna medalja dodijeljena je Anti Totu, Antoniu Zriliću, Mariu Eškinji, Igoru Baturu i Mariu Milatu.
Vatrogasna spomenica za 20 godina članstva otišla je u ruke Dariu Baturu, Anastaziu Eškinji i Željku Baričiću.