Štrajk radnika Infra-grada proglašen zakonitim!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Najnovijom presudom Općinskog suda u Zadru
Poslodavac ne samo da je ignorirao predstavnike tuženika, već je ignorirao i zaključak zapisnički utvrđen u postupku mirenja. Tuženik je poduzeo sve potrebne radnje da štrajk bude zakonito organiziran, stoga i ne može odgovarati za štetu ako je ona i nastala, navodi sudac Tomislav Bago
MARKO DIMIĆ/PIXSELL
Obrovački komunalni radnici prosvjedovali su zbog malih plaća te kraće vrijeme nisu odvozili miješani komunalni otpad

»Niti iz jednog izvedenog dokaza ne proizlazi da je štrajk odrzan 20. svibnja postupak 2019. bio nezakonit, posebno pored nespome činjenice da je prije samog štrajka proveden i postupak mirenja, a štrajk je i najavljen poslodavcu, kako je obrazloženo. Jednako tako, nesporno je da je upravo tužitelj poslodavac, a ne Grad Obrovac (kao osnivač tužitelja), pa nije osnovan navod tužitelja kako nije ovlašten voditi pregovore. lsto proizlazi i iz navedenih presuda Županijskog suda u Zadru i Vrhovnog suda RH, u kojima su također stranke tužitelj, kao poslodavac te tuženik, Samostalni sindikat radnika, kao i u ovom sporu. Zbog svega navedenog, tužbeni zahtjev nije osnovan pa je, temeljem članka 187. ZPP-a, isti odbijen«, stoji u presudi suca Općinskog suda u Zadru, Tomislava Bage.

Neuspio postupak mirenja

Ona praktično znači da je odbijen tužbeni zahtjev uprave Infra- grada podnesen još u srpnju ove godine protiv djelatnika, a u kojoj je Uprava tada navela da se »utvrđuje nezakonitim štrajk najavljen od strane samostalnog sindikata radnika u srodnim djelatnostima- Hrvatske (SSKH), Sindikalne podružnice Infra- grad d.o.o. Obrovac, za dan 20. svibnja 2019. s podetkom u 7.00 sati«.
Naime, Županijski sud u Zadru presudom od 3. srpnja štrajk, kojim su radnici tražili povećanje plaća sa 3.300 kuna na 4.000 kuna, proglasio je nezakonitim nakon što postupak mirenja nije uspio. Uprava Infra- grada potom je za isti posao kojega obavljaju radnici Infra- grada angažirala privatnu komunalnu tvrtku Loši iz Pakoštana, iako su se radnici, temeljem presude o nezakonitosti štrajka, istoga dana vratili na posao.
I sudac Bago u obrazloženju svoje odluke spominje presudu Županijskog suda u Zadru, te onu Vrhovnog suda RH od 23. srpnja, iz koje proizlazi da je Samostalnom sindikatu radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikalnoj podružnici Infra- grada, zabranjeno poduzimanje i organiziranje nezakonitog štrajka. Iz navedenih odluka proizlazi kako prije najave štrajka, koji je počeo 24. lipnja 2019. godine, nije bio proveden postupak mirenja, zbog čega da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka, navodi suda u obrazloženju:
- Međutim, jasno je kako se te odluke Županijskog suda u Zadru i Vrhovnog suda RH, ne odnose na jednodnevni štrajk koji je predmet ovog postupka, naglašava sudac Bago.

Sindikat osporio tužbu

Naime, uprava Infra- grada u tužbi je navela kako je sindikat dopisom od 14. svibnja 2019. godine najavio štrajk, ali su tvrdili da razlog štrajka nije propisan Zakonom o radu »budući da sama okolnost nepristupanja poslodavca kolektivnom pregovaranju ne predstavlja povredu gospodarskih i socijalnih interesa članova tuženika, kao ni neisplatu plaća. Uprava je u tužbi tvrdila kako se u ovom slučaju ipak radi o nezakonitom razlogu štrajka zbog kojega je nastala šteta, jer da su za obavljanje neodgodivih poslova odvoženja komunalnog otpada bili prisiljeni angažirati drugu komunalnu tvrtku.
Sudac Bago, međutim, navodi kako je sindikat Infra- grada osporio tužbu i tužbeni zahtjev navodeći kako »sama okolnost nepristupanja poslodavca kolektivnom pregovaranju ne samo da predstavlja povredu gospodarskih i socijalnih interesa članova tuženika, već je i obveza poslodavca koji ni nakon postupka mirenja nije želio pristupiti kolektivnom pregovaranju, pa je najavljen štrajk za 20. svibnja 2019.«, stoji u obrazloženju presude sa zaključkom:
- Poslodavac ne samo da je ignorirao predstavnike tuženika, već je ignorirao i zaključak zapisnički utvrđen u postupku mirenja. Tuženik je poduzeo sve potrebne radnje da štrajk bude zakonito organiziran, stoga i ne može odgovarati za štetu ako je ona i nastala, stoji u presudi.

 

 

Vrkić: Očekivali smo ovakvu presudu

Predsjednik Štrajkaškog odbora Infra- grada, Mario Vrkić, o najnovijoj presudi vezanoj za štrajk radnika u srpnju kaže:
- Očekivali smo ovakvu presudu jer smo od početka znali da je štrajk zakonit. Međutim, naš će cilj biti ispunjen kada ispunimo barem jedan dio uvjeta što smo ih štrajkom tražili, a to su prije svega povećanje plaća i bolji uvjeti rada. Nitko nam u Upravi o tome još ništa nije rekao, dapače, u srijedu je bila sjednica Nadzornog odbora na kojoj su opet pokušali gurati onaj stari Pravilnik o radu kojega je donio direktor Mate Karamarko, a koji je kasnije smijenjen. Znači, opet nas ignoriraju i rade po svom, kazao je Vrkić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno