Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SVJETSKI DAN SRCA Zadrani na procjeni kardiovaskularnog rizika

28.09.2019. 13:25
SVJETSKI DAN SRCA Zadrani na procjeni kardiovaskularnog rizika


Pod sloganom "Budi heroj – obećaj već danas", jučer je u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo od 10 do 12 sati održana javnodravstvena akcija povodom obilježavnja Svjetskog dana srca ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo.
Na ovu akaciju Zadrani su se odazvali u velikom broju, te su mogli besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak, visinu i težinu te dobiti procjenu kardiovaskularnog rizika.
Kako smo doznali od dr. Ljilje Balorda, voditeljice Službe za javno zdravstvo, ovom akcijom pozvani su građani da se pridruže kako bi poslali poruku da je jako važno održavati zdravlje srca.
– Zdrava prehrana i redovna tjelesna aktivnost umanjit će prijevremenu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za čak 80%. Redovita kontrola šećera i krvnog tlaka je nužna kako bi se spriječio nastanak kardiovaskularnih bolesti, naglasila je dr. Balorda dodajući kako je pretilost jedan od glavih uzroka bolesti srca.
Kako bi se pretilost izbjegla, prema riječima liječnika, obroke treba rasporediti na pet dijelova uz dosta voća i povrća.
Posebno se dr. Balorda osvrnula na rizičnu skupinu građana koji imaju genetsku predispoziciju za kardiovaskularna oboljenja, te je preporučila da uz redovne preglede građani uvedu preventivne kako bi izbjegli bolest.
Prema podacima, u Zadarskoj županiji svake godine umre oko 800 osoba. Na prvom mjestu je uzrok smrti srčani udar, a na drugom moždani. Iako je Zadarska županija među pet županija s najnižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, dr. Bolorda naglašava koko oni s tom činjenicom još nisu zadovoljni.
– Postotak je pohvalan, ali nije dovoljan jer se može bolje. Na prevenciji srčanih bolesti može se puno raditi, a ova akcija mjerenja šećera i tlaka jedan od načina kako svoje zdravlje sačuvati, jer su to dva glavna faktora rizika koji se moraju kontrolirati, naglasila je dr. Balorda. (Nikolina MOJIĆ)