Buking još uvijek na čekanju: Skijaška sezona ove godine neće biti samo epidemiološko, već i – političko pitanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
KORONA SKI SEZONA
Krunoslav Capak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo početkom mjeseca je podsjetio kako smo u vrijeme prošle ski sezone imali velik uvoz zaraze sa skijališta u Austriji i Italiji. Te kazao kako skijanja ove godine – neće biti
Ivica Tomić
Hrvatske turističke agencije pripremile su ponudu skijanja i kako doznajemo upita ima

Tek nešto više od dva mjeseca dijeli nas od početka još jedne skijaške sezone. No, ovo nije tek jedna od niza ski sezona kada se licitiralo hoće li na snijeg 150, 170 ili 200 tisuća Hrvata, kada je pitanje bilo jedino kako na vrijeme zgrabiti što je još ostalo apartmana na skijalištima i kada pada takozvani bijeli tjedan, odnosno što će reći Ministarstvo obrazovanja oko školskih ferija.

Ovo je korona ski sezona i kako sada stvari stoje, Slovenija i Austrija, kamo ide na skijanje velik broj Hrvata, i dalje Hrvatsku drže na crvenoj listi, iako i one imaju velik porast novozaraženih. U Italiji se traži test na koronu, pa se omiljeni Kronplatz čini tako daleko.

I svi ljubitelji snijega se nadaju da neće postati – koronaplatz. Isto tako, još je u sjećanju primjer austrijskog Ischla gdje su skijaši kada je krenula pandemija obolijevali, a i Krunoslav Capak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo početkom mjeseca je podsjetio kako smo u vrijeme prošle ski sezone imali velik uvoz zaraze sa skijališta u Austriji i Italiji.

Te kazao kako skijanja ove godine – neće biti. A kada je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu usred kolovoza, kazao je kako će doći vrijeme da Hrvati krenu na austrijski snijeg, ali je moguće da će onda Hrvatska uvesti mjere prema Austriji. A tu je i politički okvir cijele ovogodišnje snježne priče u kojoj će se karte nanovo zamiješati pa za razliku od ljeta kada je Hrvatskoj i ostalim mediteranskim zemljama bilo važno da stignu gosti iz srednjoeuropskih zemalja, sada će tim zemljama biti važno da dobiju i strane skijaše na svojim skijalištima.

 

Kraći školski praznici

 

Činjenica je da skijaške zemlje nemaju dobru startnu poziciju kakvu je imala Hrvatska na početku sezone, kada je bilo gotovo nula novooboljelih dnevno, već praktički svi već sada imaju rast broja novooboljelih, a i zima će očito epidemiološki biti problematičnija od ljeta. Sve u svemu, u takvoj situaciji, običan građanin sam ne zna kamo se okrenuti.

Ipak, hrvatske turističke agencije pripremile su ponudu skijanja i kako doznajemo upita ima, iako su rezervacije u pravilu na čekanju.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kazao je kako i dalje traju pregovori oko kriterija za crvene liste i ostalo.

– Detalji oko prelaska granica se dogovaraju na razini Europske unije. Jasno je da će Austrija sada »stiskati« da se to pojednostavi da ne bi bilo problema sa sezonom. Tako da bi se na EU razini ti detalji trebali definirati kako bi bili jedinstveni za sve zemlje. Vjerujem da će se to do zimske sezone urediti jer je turizam svima bitan, kazao je Fain dodajući kako kod hrvatskih građana ima nešto interesa i upita za skijanje.

– To je slično kao što stranci nisu htjeli odustati od našeg mora, tako ni naši sugrađani neće odustati od skijanja. A agencije su se, jasno, prilagodile i olakšavajući povrat novca za uplaćene aranžmane, dodao je Fain.

Agencije su u pravilu pripremile ponudu skijanja, no ipak u skromnijem obimu nego lanjskih godina.
Tamara Černeka, direktorica riječke turističke agencije Arriva travel ukazala je, naime, kako je nakon pune 23 godine ovo prva godina da Arriva travel nije tiskala svoj zimski katalog. Isključivo zbog neizvjesne skijaške sezone.

– Tradicija skijanja tijekom zimskih školskih praznika oduvijek se njegovala u ovim krajevima, no trenutačno hrvatski građani ne smiju niti putovati u Sloveniju i Italiju, a one su oduvijek bile top destinacije Primoraca. Ove godine mi smo skijašku ponudu objavili na internetskim stranicama agencije te putem društvenih mreža.

Ugovarali smo smještajne kapacitete samo kod onih partnera koji nisu tražili depozite kao garanciju rezervacije i koji nude fleksibilne uvjete prilagođene epidemiološkoj situaciji. No, i unatoč neizvjesnoj situaciji, već primamo prve prijave te smo ugodno iznenađeni odazivom naših korisnika. Važno je naglasiti da ne primamo uplate što svi koji putuju s nama izuzetno cijene, rekla je Černeka. Što se tiče očekivanja od ove skijaške sezone, dodala je kako vjeruje da će, dopusti li epidemiološka slika u Hrvatskoj, ali i u susjednim nam zemljama, odaziv biti dobar. Međutim, osim epidemije druga otežavajuća okolnost skijaške sezone jest ta da će prvi put i u PGŽ-u školski praznici biti kraći, i time udarni termin skijanja postaje onaj novogodišnji, koji je ujedno i najskuplji.

 

Lanjske cijene

 

Bojan Čekada, direktor riječke agencije Skiguru, kazao je, pak, kako počinju s otvaranjem ski sezone na Kronplatzu početkom prosinca. Krajem prosinca, točnije između Božića i Nove godine imaju program na Rogli koji je namijenjen obiteljima i djeci koja samostalno idu na snijeg putem sportskih klubova, a tu su, za sada, i aranžmani u »bijelom tjednu« na Kronplatzu i Folgariji. Najveći broj putnika uvijek imaju u Andalu gdje ove godine u tjednu iza »bijelog tjedna« imaju posebne programe sa ski vrtićem.

– U tom periodu neće biti gužvi na stazama, a i cijene su niže. Naime, prvotni je plan Ministarstva obrazovanja bio da će školske ferije trajati do 16. siječnja, međutim, zbog aktualne situacije su skraćene do 9. siječnja. Taj period od 2. do 9. siječnja je još uvijek na svim skijalištima period visoke sezone što znači da su i aranžmani skuplji, kazao je Čekada, dodajući da je buking ove godine pomaknut. Naime, u normalnim godinama u ovoj su agenciji već u lipnju imali prodan dobar dio aranžmana, a praktički s početkom listopada bi popunili kapacitete.

– Isto tako, pripremili smo se i u slučaju otkaza zbog COVID-19 tako da je klijentima novac osiguran. Mislim da su skijaši jako zainteresirani da idu na snijeg te da će se programi realizirati, dodao je direktor ove riječke agencije. A što se općenito cijena na skijalištima tiče, doznajemo kako za sada nema nekih velikih snižavanja cijena, već su, umjesto da podignu cijene, na skijalištima u pravilu zadržali lanjski nivo cijena.

I u Unilineu, koji je partner Skifunu za Hrvatsku, kažu kako je prodaja trenutačno usporena, no da upiti pristižu. I ovoj agenciji ukazuju na olakšani povrat novca.
– Novost je SKIFun garancija kojom jamčimo povrat uplaćenog novca, umanjen za iznos administrativnih troškova i iznos premije otkaza putovanja, u slučaju epidemije, bolesti ili karantene i to sve do dan prije planiranog polaska na skijanje, rekao je Siniša Miljević, voditelj online prodaje u Unilineu.

Kaže kako su upiti i rezervacije podjednako raspodijeljeni na hotele i apartmane, a ključne destinacije su Kreischberg, Bad Kleinkirchheim i Nassfeld u Austriji, Alta Badia, Civetta i Kronplatz u Italiji, te Valmeinier i Serre Chevalier u Francuskoj. Na odluku o putovanju će sigurno utjecati više faktora, preporuke stožera, potencijalna ograničenja putovanja, ali sigurno i mjere koje će pružatelji usluga poduzeti i provoditi na destinacijama.

– S tog aspekta, važno je istaknuti kako će većina ski destinacija voditi iznimnu brigu o poštovanju zdravstvenih mjera. Primjerice, na pojedinim će skijalištima u austrijskom Tirolu svakome tko kupi ski-pass besplatno dati multifunkcionalni šal, koji se može koristiti kao filtrirajuća maska (FFP), a koji će biti obvezan na propisanim mjestima, ukazao je Miljević.

 

Počele pripreme

 

A i sama skijališta pripremaju se na zimski ples s koronom. Velik dio njih ima i jaku ljetnu sezonu, tako da su već implementirali neke od mjera zaštite. U SAD-u su, pak, najavili da će ograničavati broj prodanih ski karata, dok na Hrvatima bliskim skijalištima za sada nema takvih informacija. Pitanje kako se ustvari pripremaju za novu ski sezonu poslali smo stoga na nekoliko skijališta – talijanski Kronplatz, kao i u nekoliko austrijskih.

Artur Costabiei iz IDM Sudtirol, kazao je kako se Kronplatz i ostala skijališta u Južnom Tirolu otvaraju između 28. studenoga i 5. prosinca. Za sada, doznajemo, još uvijek na regionalnoj razini definiraju pravila za skijališta, ali još nisu finalizirana. Ipak, neka talijanska skijališta već su izašla s mjerama koje će provoditi. Tako će u Val Gardeni imati covid test centar, a omogućit će se otkaz rezervacija, primjerice, ski škola do 48 sati prije termina zbog COVID razloga. Pružatelji smještaja, kažu, imaju individualne uvjete otkaza rezervacija.

U austrijskom Zell am See Kaprunu, pak, kažu kako će zimska sezona, kao i obično, početi od sredine listopada na ledenjaku Kitzsteinhorn. Skijanje na panoramskom i obiteljskom skijalištu na Schmittenhöheu započet će 27. studenoga, ovisno o snježnim uvjetima, doznajemo od Johanne Klammer, iz Turističke organizacije Zell am See-Kaprun.

– Svi sadržaji, žičare, restorani i smještaji primjenjivat će najviše sigurnosne mjere, jer je zdravlje najvažniji prioritet. Baš kao i ljeti, naši brojni pružatelji usluga i zimi u okviru kampanje »Rezerviranje bez brige« nude besplatne mogućnosti otkazivanja i ponovnog rezerviranja. A tu su i novi koncepti, poput Après Chill i Apres Ski koncepta, navela je Klammer, dodajući kako će primjerice u ugostiteljskim objektima, jelovnici biti dostupni on-line, drži se razmak i slično. Na pitanje koliko gostiju iz Hrvatske očekuju s obzirom na epidemiološke mjere, kazala je otprilike kao i lani

– Očekujemo puno europskih gostiju, uglavnom, kao i ranijih godina iz Austrije, Njemačke i Nizozemske. Očekuje se da će većina ipak doći vlastitim automobilom, dakle u vlastitom aranžmanu. Nadamo se dobroj sezoni, a zdravlje naših gostiju, zaposlenika i mještana najvažnije je i ispunit ćemo sve zahtjeve sigurnosti. Što se tiče hrvatskih gostiju, prije pandemije imali smo 6.500 noćenja. Nadamo se i očekujemo približno isti broj, možda i više nadolazeće zime, zaključila je Klammer.
Sve u svemu, otići na skijanje ili ne, ove će sezone očito biti prije svega epidemiološko pitanje, ali možda još i više – političko.

 

Medijski rat

 

​U cijeloj priči oko predstojeće skijaške sezone, bit će zanimljivo kako će situaciju pratiti mediji. Da podsjetimo, kada je u Hrvatskoj početkom srpnja ponovo počeo rast novozaraženih koronom, krenula je hajka u dijelu austrijskih i njemačkih medija, ali se našlo i dezinformacija poput one objavljene na stranicama njemačke vlade oko trajekata i vezama s kopnom hrvatskih otoka. Jasno, s neodgovornim ponašanjem i nedostatnim mjerama, sami smo im dali municiju u ruke. A jasno je i da svaka zemlja želi da njeni građani ostanu na odmoru, bilo ljetnom, bilo zimskom, u nekoj od domaćih destinacija.

 

Austrijska skijališta bez »apres ski« zabave

 

U Austriji će ove zime biti skijanja, ali ne i »apres ski« druženja. Najavili su to prošli tjedan austrijski kancelar Sebastian Kurz, ministar zdravlja Rudolf Anschober, ministrica turizma Elisabeth Köstinger te guverner Tirola Günther Platter, regije čije je zimovalište Ischgl prošle zime postalo poznato kao izvor zaraze za mnoge skijaše. Kostinger je jasno stavila do znanja da se hrana i piće moraju jesti na otvorenom, i to sjedeći, dakle, nema stajanja jedno do drugog, odnosno klasičnog partijanja, prenose austrijski mediji. Pojačat će se testiranje na koronu u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a sada će se testirati i turistički vodiči i instruktori skijanja. Također je kazala da će se održati božićne tržnice.
Guverner Tirola, regije koja je prošle zime kasnila s mjerama i odakle se virus širio, naglasio je da se turizam mora promatrati kao cjelina, a ne smije se gledati samo mali dio party turizma koji bi mogao ugroziti cijelu industriju. Čak i ako nisu svi sretni.
– Bolje je da poduzmemo oštrije mjere i imamo sezonu, kazao je Platter koji je na novinarsko pitanje o propustima oko subijanja pandemije prošle zime kazao kako mu je »žao, jako žao«. Istodobno, Platter je branio Tirol i rekao da virus nije porijeklom iz Ischgla, već je u Austriju dopremljen izvana.
Inače, pred zemaljskim sudom u Beču početkom rujna su podignute optužnice protiv države Austrije zbog propusta u odnosu prema izbijanju zaraze koronavirusom u Ischglu. Optužnice terete austrijske vlasti za nedjelovanje u slučaju izbijanja zaraze u Ischglu u ožujku, te prekasno zatvaranje turističkih objekata i stavljanja mjesta pod karantenu. Prema informacijama austrijskog Ureda za zaštitu potrošača, tužitelji traže odštetu u visini do 100.000 eura
.

 

Obiteljski aranžman u Austriji za oko 1.500 eura

 

Siniša Miljević iz Unilinea je govoreći o cijenama aranžmana također potvrdio kako su cijene ostale na istoj razini kao i prošlih godina.
– Kreću od 63 eura po osobi za otvorenje sezone primjerice na Jahorini gdje u cijeni dobivate tri noćenja i trodnevni skipass, do uvijek popularnih Bijelih tjedana za obitelji gdje se cijene za četveročlanu obitelj kreću od 1.025 eura u Francuskoj do 1.440 eura u Austriji, a aranžman obuhvaća tjedni najam apartmana, šestodnevni skipass te školu skijanja za djecu i animacijski program, kazao je Miljević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno