Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dva milijuna kuna za sunčalište i kupalište u srcu grada

28.09.2020. 11:01


Ovih dana počinje prva faza uređenja plaže Kolovare, odnosno obalnog pojasa u obuhvatu od zgrade bivše Poliklinike do nekadašnjeg Hitcha, odnosno Zara Beacha. Naime, radovi na uređenju ovog dijela obale trebali su početi još ovoga proljeća, ali su zbog epidemije koronavirusa odgođeni za jesen.


Obalni dio i zelenilo
Po završetku ovih radova Zadar bi trebao dobiti uređenu i reprezentativnu plažu u samom centru grada. Naime, ova plaža trenutno je u derutnom stanju, a obalni dio gotovo se raspada. Betonsko kupalište je obraslo algama i dagnjama te se kupači nerijetko porežu. Ipak, plaža je u srcu grada te je okružena borovima koji tijekom ljeta rade hlad kupačima pa je zato jako posjećena. Također, plaža je vrlo popularna među mlađim Zadranima koji između visokih stabala razvuku traku za balans popularno nazvanu slackline te tu vježbaju.
– Početkom listopada kreće prva faza tijekom koje će se urediti obalni dio i zelenilo. Taj dio morske obale dobit će šetnicu, sunčalište, uredit će se zelenilo i postavit će se javna rasvjeta. Ovim radovima taj će prostor dobiti formu kupališta i sunčališta, rekao nam je Šime Erlić, gradski pročelnik Upravnog odjela za EU fondove pod čijom se nadležnošću provode ovi radovi.
Inače, površina obuhvata prve faze je 1.395 četvornih metara. Erlić dodaje kako će drugu fazu uređenja ovog dijela obale napraviti u suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti. Inače, uređenje ovog dijela plaže Kolovare izvodi se prema arhitektonskom projektu Arhitektonske radionice Marušić d.o.o.


Boćalište, igralište, bazen za djecu…
– U drugoj fazi uredit će se prostor iza zelenog pojasa, odnosno dio uz same bedeme. Tamo će se urediti pristupni put i sanitarni dio, odnosno izgradit će se sanitarni paviljoni, postavit će se betonske klupe i uredit će se sunčalište. Također, uredit će se gornja šetnica i staza, a površina obuhvata druge faze je 2.802 četvornih metara. U tom je dijelu i zog te će se i to urediti, rekao je Erlić istaknuvši kako je vrijednost ugovorenih radova nešto manja od dva milijuna kuna, od kojih je oko pola milijuna kuna dalo Ministarstvo turizma, a radovi obuhvaćaju uređenje i izgradnju obalnog zida.
Rok za završetak radova je šest mjeseci, a izvođač je Minigradnja. Zadnja faza uređenja ovog dijela obalnog pojasa obuhvaća uređenje brojnih sadržaja kao što je dječje igralište, boćalište te izgradnja, odnosno uređenje malog bazena za djecu, koji bi trebao biti sličan onome postojećem na susjednom bazenu Kolovare.