Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nadan Vidošević nakon 5 godina stigao na sud: Ročište odgođeno, čeka se još malo vještačenja za 26 nekretnina i 444 umjetnine

28.09.2020. 15:02


Suđenje bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i ostalima optuženima u tzv. aferi Remorker odgođeno je u ponedjeljak jer financijsko-knjigovodstveni vještak Zrinko Ručević nije dostavio nadopunu nalaza vještačenje.
Ručević je još u svibnju dobio nalog zagrebačkog Županijskog suda za nadopunu financijsko-knjigovodstvenog vještačenja koje nije obavio do srpnja, a što je opravdao nepotpunom dokumentacijom. Stoga je sudac Zdravko Majerović kontaktirao Ručevićev ured gdje mu je rečeno da Zagrebačka banka nije dostavila traženu dokumentaciju.
Ručevićeva tajnica je sudu dostavila i vještakovu prepisku s bankom, no kako broj mjerodavne osobe u banci koji je naveden u kontaktima nije ispravan, sudac je poslao požurnice vještaku i banci.
Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.
No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.
Među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.
Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.
Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.
Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.