Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar će u nedjelju dočekati Mornara, pod kakvim protokolom ne zna se

28.09.2020. 11:14


Na Višnjiku sigurno trljalju ruke od zadovoljstva kad pogledaju ljestvicu HT Premijer lige gdje su nakon dva odigrana kola čvrsto zasjeli na sami vrh kojeg dijele s Goricom, a baš će im Sesarova momčad biti domaćin u 3. kolu u subotu u 18 sati. Bit će to zapravo treći u nizu derbija Zadra koji su ih dočekali na samom otvaranju sezone, jer su u 1. kolu igrali susjedski derbi protiv Šibenke, nakon toga su s uspjehom apsolvirali najveći hrvatski derbi s Cibonom dok će treći biti između dva lidera prvenstva, a ne zaboravimo da je Gorica i prije »lockdowna« bila posljednja hrvatska momčad koja je porazila tada Jusupov Zadar.


Sukobi interesa
No, od narednog vikenda momčad Veljka Mršića će morati ući u urnebesni ritam »paralelnih svjetova«, pa će uz gostovanje u Velikoj Gorici, niti 24 sata potom, otvoriti abaligašku sezonu protiv Mornara u nedjelju u Krešinom domu. Regionalna liga se nije previše spominjala u posljednje vrijeme, čak je i stajala teza da bi se mogao ponovno prolongirati njen početak, ali događanja ovog vikenda na toj uzavreloj sceni ponovno je aktiviralo sve sudionike koji će po svemu sudeći krenuti u sezonu po predviđenom itineraru, iako nakon dviju održanih online skupština u petak i subotu nije postignut konačni dogovor na koji način će uopće cijelo natjecanje moći funkcionirati. Petak je donio propali pokušaj održavanja konstruktivne sjednice abaligaša jer je ponovno u prvi plan izbio sukob C. zvezde i Partizana oko prava sudjelovanja FMP-a, pa i Mege, u ligi. Posrijedi je očiti sukob interesa koji je rak-rana regionalne lige već desetljećima, no kako je započela ta skupština u petak tako je ubrzo i zaključena. Naime, direktor Cibone i bivši predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović dopisom se oprostio od ABA lige jer više nije mogao podnijeti da se svaki pokušaj dogovora minira od strane beogradskih klubova i nakon toga su cijelu situaciju morali spašavati Budućnost i Cedevita Olimpija koje su povukle ostale sudionike (osim C. zvezde, FMP-a i Cibone) da u subotu održe novu skupštinu na kojoj su se konačno usuglasili oko toga da ABA liga kreće po dogovoru, od 2. listopada i da će se najvažnija stvar u ovim »novim normalnim vremenima«, pitanje Covid protokola usvojiti tijekom ovog tjedna. Tako je cijela sapunica koja se provlači još od prekida sezone u ožujku počela barem malo raspetljavati, iako je konačno rješenje još uvijek daleko. Abaligaški klubovi, tj. oni koji su glasali na toj posljednjoj subotnjoj skupštini (njih devet, bez Zvezde, FMP-a i Cibone) složili su se da 1. kolo ide od sljedećeg vikenda, a da će se sve pravne i administrativne zavrzlame staviti na čekanje.


Čeka se Covid protokol
Naravno, pored svih »niskih strasti« koje šire u svom animozitetu Zvezda i Partizan (a nisu ni mnogi ostali klubovi u toj priči sveci poput Cibone i Zadra koji su zauzeli oportunistički stav, slušaju svaku riječ i podižu ruke kao hipnotizirani na mig gazde C. zvezde Nebojše Čovića), nekako se najmanje pažnje posvetilo Covid protokolu i mnogim dosad neodgovorenim pitanjima vezanim za sigurno i neometano odvijanje natjecanja. Po onome što se dosad moglo saznati, a znat će se sigurno i više u narednim danima, igrači i stručni stožeri svih klubova će se morati testirati na Covid-19 dva puta tjedno što je vjerojatno najveći problem u cijeloj priči kao i usklađivanje svih Covid protokola pet različitih zemalja odakle dolaze sudionici lige (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i C. Gora). Epidemiološke slike nisu baš najbolje u ovom trenutku, stiže zima te će se sve teže moći kontrolirati potencijalna zaraza, a uz to će mnogi abaligaši igrati paralelno dva, neki i po tri natjecanja. U svom tom neredu teško je pronaći protokolarni model koji će zadovoljiti svih 14 klubova, a iz kuta KK Zadar takav model će biti izuzetno financijski nepogodan, no izgleda da i nemaju previše izbora već se ponašati u skladu s poznatom uzrečicom: »Kud svi Turci, tu i mali Mujo«. ABA liga je ipak za klub s Višnjika natjecanje koje im daje veći smisao, složit će se s tim i mnogi navijači Zadra, ali i je i činjenica da se takva liga pretvorila u najobičniju »balkansku krčmu« u kojoj se više ne zna »ni tko pije, a ni tko plaća«. Pogotovo nakon novih neugodnih događanja proteklog vikenda kojeg je najbolje opisao direktor Cibone, Domagoj Čavlović gostujući u subotu u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u.
– Mi klubovi koji smo vlasnici lige, u situaciji smo da donosimo neophodne odluke za start lige sedam dana prije početka sezone što je za jedno takvo natjecanje zaista neodgovorno i neozbiljno. Osobni animoziteti su prevladali, došlo je do nekih ucjena i sve to je dovelo do toga da smo se našli u pravnoj i administrativnoj blokadi te iskreno mislim da još nismo izašli iz nje iako jučer i danas je bio sastanak većeg broja klubova, iako se bojim da je sve napravljeno neozbiljno. Sve što je danas odlučeno šturo i neprecizno izglasano tako da, nažalost, ima puno više rupa za komplikacije u budućnosti – kazao je direktor Cibone koja će bez obzira na sve navedene istinite tvrdnje u ponedjeljak biti prvi gost Čovićeve C. zvezde u Beogradu u novoj abaligaškoj sezoni. Pametnom dosta, a cijelu ovu tzv. neuspjelu pobunu najbolje zaključiti s poznatom: »Tresla se brda, rodio se miš«, a tko je ispao miš u cijeloj priči više je nego očito.
 




Na Skupštini upaljeno zeleno svjetlo za početak sezone


Nakon održane subotnje online Skupštine ABA lige na službenim stranicama lige objavljeno je tek šturo priopćenje kojeg objavljujemo u cijelosti.
»Na sjednici Skupštine ABA lige j.t.d. započetoj 25.9.2020. godine, a nastavljenoj 26.9.2020. godine, prisutni članovi Društva su usvojili sve potrebne akte, dokumente i istovremeno imenovali sve osobe neophodne za nesmetan početak i odvijanje svih natjecanja pod okriljem ABA lige j.t.d. u sezoni 2020./21. Skupština ABA lige j.t.d. je svu energiju usmjerila prema organizaciji sezone 2020/21 koja će, s obzirom na specifičnost situacije sa pandemijom virusa Covid-19, sa sobom nositi izuzetno velike izazove. Prisutni članovi Društva ABA j.t.d. su još jednom istakli veliko zadovoljstvo što će se poslije neočekivane duge pauze utakmice ABA lige vratiti u dvorane i što su u izuzetno konstruktivnoj atmosferi napravljeni svi koraci koji su osigurali početak sezone.«
 


Raspored 1. kola ABA lige


Zadar – Mornar (nedjelja, 17 sati), Budućnost – Split, C. zvezda – Cibona, Partizan – Borac, FMP – Koper Primorska, Igokea – Mega Soccerbet, Cedevita Olimpija – Krka.