Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Arbanaški jezik prelazi na nove generacije već sedam godina

28.09.2021. 12:37


Kulturno-umjetnička udruga ‘’Vicko Zmajević’’ Zadar-Arbanasi već sedam godina tradicionalno nastavlja s održavanjem tečaja arbanaškoga govora. Tečaj se obično održava srijedom u 17 sati u prostorijama udruge na adresi Trg Gospe Loretske 1 u Arbanasima. Ovisno o obvezama i dobi polaznika vrijeme održavanja tečaja se može njima prilagođavati.
– Već dvije godine radimo s mlađom populacijom od 5. godine života nadalje. Zanimanje je doista veliko tako da smo sa istom djecom nastavili i ovog proljeća kada je to bilo moguće obzirom na epidemiološke mjere. Nastavljamo do kraja ove kalendarske godine u sklopu koje početkom studenoga imamo promociju hrvatsko-arbanaške slikovnice ‘Arbanasi moje mjesto’ (Arbëneši vendi tem). Tekst smo već priredili, a u suradnji s likovnim umjetnikom Nilom Karucom, koji vodi likovnu radionicu, djeca su crtala znamenitosti Arbanasa nakon organiziranog jednodnevnog razgledavanja Arbanasa u proljeću ove godine. Prošle godine u danima Grada Zadra u studenom 2020. godine održana je promocija druge hrvatsko-arbanaške slikovnice ‘’Mičët jon’’ (Naši prijatelji). Kao i svake godine, tako smo i ove u lipnju organizirali dodjelu diploma o pohađanju i prigodnu svečanost, govori dr. sc. Maximilijana Barančić, predsjednica KUU ‘’Vicko Zmajević’’ Zadar-Arbanasi.
Polaznici su također sudjelovali na promociji arbanaško-hrvatskog rječnika Maximiljane Barančić koja je održana 09. lipnja 2021. godine u atriju Kneževe palače. Recitirali su i otpjevali staru arbanašku pjesmu ‘’Zogu i verës’’ (Ljetna ptica) koju su s njima uvježbale muzikologinja Dina Bušić i giratistica Melita Ivković.
Očekujemo da će se u cilju očuvanja ovog idioma kao kulturne baštine zadarskih arbanasa odazvati i odrasli. Tečaj je besplatan i svi su dobrodošli.