Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradu Zadu uručeni ugovori o sufinanciranju vrijedni više od 9,3 milijuna kuna

28.09.2021. 07:21


Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručio je gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću ugovore o sufinanciranju EU projekata vrijedne više od 9,3 milijuna kuna.


Dobra suradnja Grada i državnih institucija
Među ugovorima o sufinanciranju EU projekata su projekt izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, projekt razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, projekt Inclusive Play, projekt implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT – Zadar Mobility 4.0 (ZUM 4.0) i projekt gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora za Inovativni Zadar. Riječ je o projektima vrijednima više od 103 milijuna kuna te će ugovori o sufinanciranju značajno olakšati njihovu realizaciju.
– Udio Grada u ovim projektima je 15 posto, kao i u drugim EU projektima. Grad Zadar je među prvima u Hrvatskoj iskoristio cijelu omotnicu iz ITU mehanizma, a riječ je o ukupno 170 milijuna kuna za sve projekte, a među njima je Centar za mlade, kompleks Sv. Nikole, stara Tehnička škola i drugi, rekao je Dukić naglasivši važnost suradnje lokalne i nacionalne samouprave, što se potvrđuje i potpisivanjem ovih ugovora.
– U ovom trenutku traje postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji infrastrukturne zone Crno, u tijeku su i radovi za izgradnju novog poduzetničkog inkubatora, gradi se Tuđmanova, a ugovorena je i nabava opreme za projekt ZUM, rekao je Dukić te dodao da svi kapitalni projekti idu neometano zahvaljujući dobroj suradnji Grada i državnih institucija.
Šime Erlić naglasio je kako je riječ o pet bitnih, kapitalnih projekata koji se trenutačno provode uz pomoć sredstava Europske unije.
– Svaki od ovih europskih projekata provodi se uz obvezu sufinanciranja, a lokalna komponenta je vrlo važna za svaki grad. Upravo u tom dijelu, putem fonda za sufinanciranje Ministarstvo regionalnog razvoja olakšava provedbu već dogovorenih projekata, povećava likvidnost i omogućuje bolju generalnu apsorpciju europskih fondova i zato je taj instrument jako bitan, rekao je Erlić dodavši kako je Grad prepoznao tu važnost i često se traže sredstva za projekte u tijeku.


Intenzivno projektno razdoblje
– Kad imamo veći broj kapitalnih projekta, oni su veliko opterećenje za proračun, a nama je u cilju da se taj dio olakša i zato je osmišljen ovaj fond koji je najveći do sada i iznosi
1 058 000 000 kuna. Zadovoljni smo što smo unatoč krizi i recesiji u ovom izazovnom razdoblju za državni proračun uspjeli osigurati ta sredstva jer se uz pomoć njih povećava likvidnost svih onih koji ih koriste, rekao je Erlić naglasivši da je to nagrada za one koji koriste ta sredstva jer ih se na taj način stimulira da što efikasnije iskoriste svoje projekte te je čestitao Gradu na uspješnim projektima.
– Na području grada trenutno ima najviše kapitalnih projekata i radi se o najvećem povlačenju sredstava iz fonda za sufinanciranje na razini jedne godine i to pokazuje da se Zadar nalazi u intenzivnom razdoblju. Vjerujem da će ta sredstava pomoći Gradu da projekti idu brže i efikasnije, a svaki od tih projekata unaprijedit će Zadar u jednom segmentu, zaključio je Erlić te je nadodao kako će se uskoro, uz ovih pet, potpisati i ugovor za projekt Eko Zadar u iznosu od 10 000 000 kuna.
Uručivanju ugovora nazočili su i dogradonačelnik Ante Babić, pročelnik UO-A za EU fondove Ante Ćurković, kao i Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.​ Ante Ćurković i Alan Kociper informirali su o statusu svakog projekta.
– U odnosu na prijašnje godine ostvaren je rast od preko 150 posto za financiranje iz fonda, što govori u prilog tome da je 2021. godina ključna za provedbu EU projekata na području Zadra i Zadarske županije, rekao je Ćurković.