40. obljetnica Udruženja obrtnika Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vijenci_obrtnici
Vedran SITNICA
Vijenac i svijeća na grobu prvog predsjednika i osnivača Udruženja obrtnika Zadar

Danas u 11 sati u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar Udruženje obrtnika Zadar predvođeno Stipom Kneževićem obilježit će 40. obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja.

Tim povodom programom je predviđeno uručivanje priznanja najzaslužnijim obrtnicima, prikazat će se film o povijesti zadarskog obrtništva i predstaviti snaga današenjeg Udruženja, jednog od vodećih u Hrvatskoj. U predvorju kazališta postavljena je izložba fotografija Ante Brkana s motivima starih obrta.

U ovoj proslavi sažimaju se dva datuma daleke 1968. godine. Tolererirani kao "nužno zlo", obrtnici su u socijalizmu djelovali izvan ili na marginama zakonitosti, a 1968. godine dobili su mogućnost osnivanja vlastitog udruženja kroz formu Udruge građana. Tu je priliku grupa obrtnika iskoristila održavši 11. veljače 1968. godine osnivačku Skupšitnu, na kojoj se na iznenađenje i zadovoljstvo organizatora pojavilo gotovo 300 osoba. Udruženje je te jeseni dobilo Rješenje o upisu u registar udruga Od usvajanja Zakona o obrtu i obnoviteljske Skupšitne Hrvatske obrtničke komore 1993. godine, obrtnici djeluju u punom legalitetu kroz svoje Udruženje te Obrtničku komoru Zadarske županije kojoj je ovo udruženje okosnica.

S 4.000 obrtnika i više od toga u njih zaposlenih djelatnika zadarski obrti (koji, istina, pokrivaju još 21 jedinicu lokalne samouprave) sežu makar u špicama sezone i do 10.000 što obrtnika što radnika. Simbol Udruženja je i Palača Nasiss, koju su za svoje sjedište obnovili pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika i u kojoj djeluju od 1979. godine. Obrtnici predstavljaju onaj najžilaviji, najuporniji, najprilagodljiviji segment gospodarstva, pokrivaju sve grane djelatnosti i, što je lokalnoj sredini posebno vrijedno - uvijek ostaju domicilni.

Osim što se kroz ovih 40 godina afimiralo kao Udruženje koje promiče i štiti interese obrtnika, ovdašnje je udruženje svijetli hrvatski primjer suradnje s lokalnom zajednicom i nizom institucija te je postalo nezaobilzno i u mnoštvu manifestacija, akcija i događanja koja daju živost i vrijednost cijelom Zadru i Zadarskoj županiji.

 VIJENAC I SVIJEĆA ZA DORA PETRIĆA
Udruženje obrtnika Zadar, predvođeno predsjednikom i potpredsjednikom Stipom Kneževićem i Vinkom Pavlovićem, položilo je jučer na Gradskom groblju u Zadru vijenac i zapalilo svijeću na grob osnivača i prvog predsjednika Udruženja obrtnika Dora Petrića.

Doro Petrić bio je najistaknutiji predstavnik obrtnika, inicijator i pokretač aktivnosti te osoba koja je u tada stvorenim mogućnostima osnivanja Udruženja iznijela teret okupljanja ovdašnjih obrtnika. Vijenac je položen uoči današnje svečanosti kojom zadarsko udruženje obilježava 40. godišnjicu svog osnivanja i kontinuiranog rada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno