Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ledenik još na 20 metara dubine

Autor: Marija Knežević

27.10.2008. 23:00
Ledenik još na 20 metara dubine


Brod-hladnjača Ledenik još uvijek se nalazi na 20 metara dubine u moru kod Sestrunja. Prekjučer su na mjestu havarije još jednom bili ronioci koji su provjerili sigurnost ventila odnosno brodskih spremnika u kojima se, između ostalog, nalazi i gorivo.
– Prije vađenja bit će potrebno iz broda istočiti gorivo kako bi se otklonila opasnost njegova curenja i zagađenja mora. Rizik od zagađenja, dakako, postoji sve dok je brod u moru. Cijelo vrijeme uz potopljeni na poziciji je i ekobrodica – kazao je Mario Viduka, načelnik odjela za granicu i zapovjednik ekostožera koji je bio osnovan nakon potapanja Ledenika.
Vlasnici broda, tvrtka Jadran tuna d.o.o. dužna je brod izvući iz mora. Brod je osiguran tako da vlasnici što se tiče izvlačenja broda iz mora vjerojatno neće snositi nikakav trošak.
– Još uvijek ne znamo metodu koja će biti primjenjena pri vađenju Ledenika iz mora. U tijeku je obavljanje priprenih radova koji moraju prethoditi vađenju – kazao je Viduka.
Prije dva dana oko mjesta potonuća Ledenika postaljeno je dodatnih 60 metara brana kojima se uvjetuje sigurnost plovidbe, čime se broj metara popeo na 360.