Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nema euforije, i dalje smo posljednji na ljestvici

Autor: Šime Ćurko

27.10.2008. 23:00
Nema euforije, i dalje smo posljednji na ljestvici

Foto: Vedran SITNICA



Nemamo razloga previše dizati glavu nakon utakmice s Hajdukom. Činjenica jest da je naša pozicija na ljestvici i dalje teška i da tek trebamo osvajati bodove s kojima bismo se pomakli s posljednjeg mjesta – kaže Datković


Ivica Datković nakon pobjede protiv Hajduka prima čestitke sa svih strana, mobitel je prekrcan SMS-ovim, poziva sa svih strana. Je li to Datkoviću najveća trenerska pobjeda?
– Jest. S Novaljom sam igrao kvalifikacije za ulazak u Prvu HNL, no ovo je nešto što je do sada moj najveći trenerski rezultat. Kad sam dolazio u Zadar govorili su mi gdje ćeš tamo, pa vidi kakav raspored ima Zadar i sl. Nisam se na to puno obazirao jer sam vjerovao da Zadar ovakav kakav jest može puno bolje i krenuo sam s poslom. A posla ima još puno, uostalom i dalje smo posljednji na ljestvici – kaže Datković čija je trenerska logika u utakmicama sa Zagrebom i Hajdukom bila ne izgubiti, a po mogućnosti pobijediti. Isplatilo se.
– Nismo željeli nigdje srljati, iako je zaostatak Zadra za najbližim konkurentima donedavno bio znatno veći nego što je to sad. Htio sam posložiti stvari u momačdi tako da sam počeo od obrane od koje polazi i kvalitetan napad, baš kao što i igra u napadu polazi od obrane. Krenuli smo s tim da ne primimo gol, u tome su nam pomogle i neke vrlo dobre intervencije Andrije Vukovića, a protiv Hajduka otišli smo i korak dalje. Zabili smo gol i pobijedili.
Hoće li Zadar nastaviti igrati s razmišljanjem da je najvažnije ne primiti gol?
– Tu uopće nije moje, a onda ni razmišljanje cijele momčadi. Kao trener uvijek sam težio zabiti gol više od protivnika. Nakon Zagreba rekao sam da se pet različitih igrača našlo u poziciji za zabiti gol Zagrebu. Protiv Hajduka to nije bilo izraženo u toj mjeru, ali se vidjelo da su Milin i Ljubičić bili konstantna opasnost između obrane Hajduka i veznog reda. Šteta što neku od oduzetih lopti, a oduzeli su ih dosta, Milin i Ljubičić nisu kvalitetnije poslali prema naprijed jer kad bismo uzeli protivniku loptu odmah bi naša tri-četiri igrača široko krenula prema golu Hajduka.
Nepotrebno povlačenje
Na čemu ste inzistirali u utakmici protiv Splićana.
– Ključna stvar je bila ne dopustiti Hajdukovoj zadnjoj liniji da neometani šalju lopte prema veznoj liniji, gdje Hajduk ima nekoliko odličnih individualaca, prije svih Ibričića i Andrića. Na taj smo način prisili Hajduk na igru visokim loptama prema naprijed, a to nam je odgovaralo. Hajduku su u toj situciji ostali samo prekidi, u kojima smo u nekim situacijima reagirali dobro, a u nekim, poput one kad je Kalinić zamalo izjednačio, baš i ne. Svakako da na prekidima moramo i dalje raditi.
Je li bilo straha od pritiska Hajduka nakon vodstva?
– Igrati s Hajdukom je pritisak sam po sebi. Kad smo poveli očekivali smo da će nas Hajduk pokušati stisnuti, to se i dogodilo, ali u znatno blažoj mjeri od one koju su možda neki očekivali. S obzirom na brzinu Gabrića pa Kalinića, Bartolovića, zatim Oremuša i Bušića, koji su ušli u drugom poluvremenu, najvažnije je bilo ne dopustiti Hajduku da nam u tom pritisku razvije kontru. To je bilo dobro, a ono čega sam se malo pribojavao bili su prekidi, kojih je Hajduk u tom periodu imao podosta. Zna se koliko Kalinić, Andrić, pa braniči Maloča i Pandža mogu biti opasni u tim situacijama.
Zadar se nakon vodstva ipak malo povukao.
– Bez obzira na ime protivnika to je bila nesavjesna odluka moje momčadi, koju Hajduk nije uspio kazniti. Kažem, dobro je to što nas Hajduk nije uspio iznenaditi kontrom, ali nije dobro to što su dobili više prostora nego što su do tada imali.
Jeste li razmišljali o uvođenju Mitrovića kao drugog napadača?
– To je bila jedna od opcija, ali situacija na terenu je bila takva da Mitrovićev ulazak nije bio potreban. Da je Hajduk poveo možda bih ubacio i Mitrovića, no ovako smo se koncentrirali na zaustavljanje Hajdukovih akcija, posebno kad su uveli trećeg napadača na što sam reagirao uvođenjem Šiklića. Bilo je jasno da će naš povoljan rezultat izazivati nervozu u Hajduku kako utakmica ide kraju, a u tim situacijima je najvažnije da svaki naš igrač točno odrađuje onaj dio posla za koji je zadužen.
Dobra konkurencija
Po dolasku u Zadar inzistirali ste na povećanju odgovornosti u igri.
– Gledao smo dosta utakmica Zadra i vidio da nedostaje upravo te odgovornosti, ali i trke s kojom bi se mogle ispraviti možebitne pogreške. Bilo je i nekih problema s time da su igrači prebacivali jedan drugom odgovornost za pogreške, a toga nema u momčadskom sportu. Zna se koje je zaduženje svakog igrača na terenu, ali konačan rezultat ne može ovisiti o pojedincu. Protiv Zagreba i Hajduka bilo je pogrešaka u našoj igri, ali mogu biti zadovoljan načinom na koji igrači pomažu jedan drugom nakon određenih pogrešaka, koje se tijekom utakmice uvijek dogode.
Iako ste bili zadovoljni njihovim nastupom protiv Zagreba, Marunu i Šiklića ste sjeli na klupu, a u momčad ubacili Puljića i Pletikosića koji su u prošlom kolu imali tri žuta kartona.
– Vrijednost ovog Zadra jest i što ima 18-20 igrača koji ravnopravno mogu konkurirati za momčad. Istina je, bio sam zadovoljan Marunom i Šiklićem, no za Hajduk sam se odlučio za Pletikosića i Puljića, jer sam procijenio da je u ovom trenutku tako bolje. Raduje me što kod igrača zbog takvih odluka nema nimalo zavisti, štoviše, Šiklić je kad sam ga uveo posljednjih 10-ak minuta bio silno motiviran.
Premda je pobjeda nad Hajdukom dobro sjela, razloga za euforiju baš i nema. Zadar je posljednji na ljestvici, Inter bježi tri, Cibalia nemalih šest bodova.
– Nemamo razloga previše dizati glavu nakon utakmice s Hajdukom. Činjenica jest da je naša pozicija na ljestvici i dalje teška i da tek trebamo osvajati bodove s kojima bismo se pomakli s posljednjeg mjesta.
U nedjelju stiže Slaven Belupo, momčad koja je nakon 12. kola na diobi prvog mjesta.
– I Hajduk je došao kao drugoplasirani pa ste vidjeli kako se proveo. Budući da igramo kod kuće, a Inter je domaćin Dinamu, tu bi mogla biti prilika da se sa Zaprešićanima bodovno izjednačimo. To je sve što bih rekao o toj utakmici, jer trenutačno nas zanima samo Rijeka, a nakon toga bit će govora o Slavenu.


 S RIJEKOM U NAJJAČEM SASTAVU




Sutra (17 sati) Zadar u domaćoj utakmici osmine finala Kupa igra s Rijekom. Pobjednik tog dvoboja izborit će četvrtfinale. S obzirom da je Zadranima prvenstvo puno važnije od Kupa, nagađalo se da bi Datković neke igrače mogao odmarati za sljedeću nedjelju (15.30 sati) i domaću utakmicu 13. kola Prve HNL protiv Slaven Belupa.
– Za nas je svaka utakmica, u prvenstvu ili Kupu, od istog značaja. Zato ćemo protiv Rijeke igrati u trenutačno najjačem sastavu. Želimo sačuvati niz nepobjedivosti i u tom kontekstu dvoboj s Rijekom nije beznačajan. Nema sumnje, idemo na pobjedu i ulaz među osam u Kupu. Riječani će možda biti malo odmorniji budući da im je odgođena utakmica s Dinamom, no to neće imati veliki značaj. Zadar ima dovoljno snage odigrati tu utakmicu na visokoj razini.


 JEDINI UZ KATALINIĆA


Datković je uz Ivana Katalinića jedini trener s kojim je Zadar u Prvoj HNL pobijedio Hajduk. Kataliniću je to uspjelo dvaput u sezoni 1997./98., a nakon nedjelje i Datković je ušao u odabrano društvo.
– I kao trener Novalje u prijateljskim utakmicama pobjeđivao sam Hajduk, Dinamo i Rijeku. Iako se nije igralo za bodove Novalja je uvijek te utakmice makismalno odigravala i zato smo i imali dobre rezultate s našim najboljim momčadima.


 VUČEVIĆ NIJE KRIVAC ZA HAJDUK


Datković je na konferenciji za novinare prilično emotivno reagirao nakon što je Goran Vučević podnio ostavku.
– Žao mi je zbog Vučevića, ali i cijelog njegovog stručnog stožera. Sa svima njima vrlo dobro se poznajem. Vučević je veliki radnik, a poznavajući njegove ljudske kvalitete očito je procijenio da je u ovom trenutku najbolje otići. Vučević nije krivac za ovakav rezultat Hajduka; na Poljudu se vjerojatno pogriješilo u selekciji momčadi. Očito je da ovaj Hajduk nije ono što bi trebao biti, a za Vučevića ne sumnjam da će biti dobar trener.


 TOMASOV ZADOBIO KONTUZIJU PRSNOG KOŠA


Marinu Tomasovu slijedi mirovanje, ne zna se još koliko dugo, nakon što je u poluvremenu utakmice s Hajdukom završio u bolnici. U 29. minuti Boris Panžda, splitski branič, koljenom ga je u vrlo neopreznom naletu pogodio u predjelu rebara, zbog čega je zadarski veznjak zadobio kontuziju prsnog koša. Tomasov je unatoč teškom nasrtaju Pandže nastavio igrati, da bi minutu prije kraja poluvremena tražio zamjenu. Protiv Rijeke sigurno ne konkurira za momčad, a nerealno je očekivati i da će nastupiti protiv Slaven Belupa.