Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ništa od spasonosnog lijeka – Ivu zarazili opasnom bakterijom!?

Autor:

27.10.2008. 23:00
Ništa od spasonosnog lijeka – Ivu zarazili opasnom bakterijom!?

Foto: dnevnik.hr



Mladoj Zadranki, dvadesetsedmogodišnjoj Ivi Prenđi, oboljeloj od rijetke bolesti naziva paroksizmalna noćna hemoglobinurija ili PNH, kojoj je prije više od mjesec dana konačno odobren spasonosni lijek, zdravstveno stanje se naglo i neočekivano pogoršalo.
Naime, nakon što je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odobrilo lijek eculisumab, koji košta čak dva milijuna kuna, a koji jedini može spriječiti daljnji razvoj Ivine bolesti, odnosno potpuno uništenje koštane srži, ona je uskoro trebala krenuti s terapijom.
No, kako doznajemo u razgovoru s Ivinom majkom Gordanom, stvari su se neočekivano zakomplicirale i to još 10. listopada nakon što je Iva na KBC-u Rebru primila cjepivo kao preventivu za početak uzimanja lijeka.
– Samo dan nakon cijepljenja nastupila je neočekivana reakcija. Liječnici smatraju da je prilikom samog cijepljenja došlo do zaraze bakterijom koja je uzrokovala trovanje organizma. Toliko se zakompliciralo da je čak došlo do odumiranja tkiva na ruci, zbog čega je bila neophodna i transplatacija tkiva s noge na ruku, kazala je Ivina majka Gordana, napomenuvši kako liječnici daju sve od sebe, no zaista ne zna kako će sve na kraju završiti i kada će Iva konačno započeti s primanjem toliko iščekivane i spasonosne terapije.
Podsjetimo takođe, kako je Iva od ove rijetke bolesti boluje posljednjih šest godina, a osim nje u Hrvatskoj su od iste bolesti oboljele još dvije osobe, no za razliku od Ivinog, njihovo je stanje pod kontrolom.
Njezina bolest podrazumijeva uništenje trombocita i propadanje koštane srži, od čega su Ivu do sada spašavale samo učestale transfuzije, dok bilo kakav drugi oblik terapije koji bi spriječio razvoj bolesti ne postoji, a ni transplantacija koštane srži nije moguća.
Još u lipnju ove godine Ministarstvo se izjasnilo kako će se pobrinuti da već do rujna svim bolesnicima od karcinoma i sličnih neizlječivih bolesti odobre skupi, a njima prijeko potrebni lijekovi. No, kada su 1. rujna Ivu pozvali na KBC Rebro, ona se ponadala da je riječ o konačnom završetku borbe, ali tada su uslijedile razočaravajuće vijesti o tome kako je Ministarstvo učinilo sve te da je lijek ipak nemoguće odobriti. Ipak, nakon brojnih reportaža u medijima te neumornoj upornost Ivine majke Gordane, sredinom rujna njihovu je obitelj konačno obradovala najljepša vijest koja je Ivi ponovnu vratila prethodno izgubljenu vjeru u ljude i volju za život.