Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pijaca postala tržnica

Autor: Dragana Glavočić

27.10.2008. 23:00
Pijaca postala tržnica

Foto: Adam VIDAS



Projektanti su valjda namjeravali prodavačice poslati u grob kad su projektirali tržnicu koja je izgrađena u smjeru sjever-jug, pa smo konstantno na udaru vjetra, kaže prodavačica Ana


Nakon 30 godina što je Mala pijaca bila na usluzi Zadranima, svoju novu lokaciju dobila je na trgu nedavno otvorenog centra City Gallerie. Brojni Zadrani bili su oduševljeni novom tržnicom koja je sad, kako su kazali, ljepša i uređenija.
– Prijašnja tržnica bila je mračna i pomalo je zaudarala. Najgore je bilo kupovati spizu za vrijeme kišovitih dana kad sam se morala probijati s kišobranom ispod tendi štandova. U jednoj ruci kišobran, u drugoj dijete, pa sad se ti snađi u kupovini. Na novoj tržnici neće se više događati takve scene. Osim toga, kupovina spize je od danas drukčija jer mogu usput popiti kavu, prolistati novine i na korak udaljenosti obaviti kupovinu, kazala je Mara koja je svakodnevno na tržnici.
Svoje zadovoljstvo novim prostorom nisu krile ni brojne prodavačice koje su napokon dočekale da im se noge više ne može u lokvama vode.
– Napokon da više nisam u “ciganskoj čergi” gdje sam provela radeći na štandu gotovo dvadeset godina. S obzirom da nismo imali mogućnost izbora, svi su trgovci morali raditi u zaista neljudskim uvjetima. Svakodnevno smo radili pod udarom kiše, vjetra i vrućine. Oko naših štandova motali su se psi lutalice i mačke, što naravno nikako nije pogodovalo higijenskim uvjetima, kazala je prodavačica Dinka, dodajući da je prijašnja lokacija imala samo jednu prednost, a to je blizina bolnici i centru grada. Već dugo strahuje da bi se promet mogao i smanjiti.
Preseljenjem na novu lokaciju vlasnici štandova neće mijenjati cijene, već su spremni, kako su kazali, dati i jeftinije samo neka ljudi imaju što jesti.
– Cijena štanda koji ima vagu plaća se 50 kuna po danu. Tolika je cijena bila dok smo prodavali na staroj lokaciji, a pretpostavljam da će tako i ostati, kazao je jedan od brojnih prodavača.
Po završetku radnog vremena štandovi se sklapaju i odnose u skladište zajedno s voćem i povrćem, a trg se pere i postaje šetnica. Pojedini prodavači su negodovali zbog toga, s obzirom da se radi o osobama starije životne dobi.
Svoje nezadovoljstvo novom lokacijom stare tržnice izrazila je gospođa Ana koja je kazala da su projektanti namjeravali prodavačice poslati u grob kad su projektirali tržnicu koja je izgrađena u smjeru sjever-jug te je konstantno na udaru vjetra.
– Napravljen je preveliki otvor na pročelju koji je trebao biti ostakljen kako bi se spriječilo strujanje zraka ispod mosta Gallerije. Ove jadne prodavačice ubit će propuh, kazala je Ana.
No, ona nije bila jedina kojoj se nova tržnica nije svidjela. Za sedamdesetogodišnju Magdalenu smještaj Male pijace na sadašnju lokaciju baš i nije najbolji izbor.
– S obzirom na moderni ambijent nove City Galerie, bezlični štandovi baš se najbolje i ne uklapaju. Mislim da su se projektanti trebali povoditi za primjerima Zagreba i Rijeke, ali i naše glavne tržnice na Poluotoku, koja definitivno ima svoj stilski identitet, kazala je Magdalena.
Na bivšem prostoru Male pijace ostali su samo metalni štandovi, slomljena sjedalica i psi lutalice koji kopaju po ostacima smeća od jučer. Kako doznajemo iz Grada Zadra, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je odluka o izradi plana urbanističkog uređenja prostora Male pijace.


 OD 7 DO 13 SATI




Novo radno vrijeme gradske tržnice na lokaciji City Gallerije je od 7 do 13 sati radnim danom i subotom, dok je radno vrijeme nedjeljom od 7 do 11 sati.