Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Županija potiče razvoj ruralnog turizma

Autor:

27.10.2009. 23:00
Županija potiče razvoj ruralnog turizma


Obitelj Puškar ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlatni rog, a sve što uzgoje otkupljuje Belje. Imaju osamdeset krava i ne znam točan broj teladi. Jedan od problema je bio taj što nisu imali struju koju su napokon dobili ove godine. Njihov plan je baviti se ruralnim turizmom, imaju veliku površinu i to će dosta koštati, no sigurno će uspjeti i uz pomoć Županije, rekla je Skelin


U sklopu radnog posjeta općini Gračac župan Stipe Zrilić s pročelnicima Danijelom Segarićem i Ivanom Šimunićem te Nives Kozulić i ostalim suradnicima posjetio je obiteljska gospodarstva “Kesić” i “Puškar”.
Nagrada za sir basu
Obitelj Kesić, podrijetlom iz Gračaca, bavi se proizvodnjom vrhunskih sireva za koje su osvojili brojne nagrade, dok obitelj Puškar koja dolazi iz Samobora na svom gospodarstvu uzgaja veliki broj krava i teladi, a planiraju se baviti ruralnim turizmom. Župan je obiteljima zadovoljnima dosadašnjom suradnjom sa Županijom obećao nastavak suradnje te im darovao slike. Kod obitelji Puškar za okupljene je bio spremljen ručak, gulaš od jelena lopatara s njokima.
– Vesna Kesić bavi se proizvodnjom sira, već dugi niz godina. Svake godine je nagrađivana, a ove godine od ocjenjivačkog žirija s Agronomskog fakulteta u Zagrebu dobila je nagradu za sir basu. Uglavnom se bavi kozarstvom i ima preko 80 koza, a prvo je gospodarstvo u Gračacu koje je uvelo strojnu mužnju koza. Potrebno je istaknuti i da su njezini sirevi uvijek imali higijensku ispravnost, a uz basu koja je šampion prve kategorije dobila je nagrade i za škripavac, kozji sir u maslinovu ulju sa začinima i mladi kozji sir, rekla nam je Katarina Skelin iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, dodajući da je plan obitelji Kesić otvoriti siranu.
– Ove godine Vesna je pohađala sirarski tečaj i ima certifikat. Bez certifikata se nakon ulaska u Europsku uniju neće smjeti proizvoditi sir. U planu joj je otvaranje sirane, rekla je Skelin.
Električni pastiri
Obitelj Puškar se u općinu Gračac doselila iz Samobora. Bave se uzgojem krava za proizvodnju mesa na obiteljskom gospodarstvu Zlatni rog u Cerovcu između Gračaca i Srba. Gospodarstvo se prostire na golemih 127 hektara, od čega je deset u njegovu, a ostatak u vlasništvu Hrvatskih šuma te ga je dobio u najam. Opredijelio se za sustav “krava tele”, ima oko 80 krava, a cijelo imanje čuvaju električni pastiri. Jedan od planova obitelji je bavljenje ruralnim turizmom, u čemu će najvjerojatnije imati veliki uspjeh.
– Obitelj Puškar ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlatni rog, a sve što uzgoje otkupljuje Belje. Imaju osamdeset krava i ne znam točan broj teladi. Jedan od problema je bio to što nisu imali struju koju su napokon dobili ove godine. Njihov plan je baviti se ruralnim turizmom, imaju veliku površinu i to će dosta stajati, no sigurno će uspjeti i uz pomoć Županije, rekla je Skelin, dodajući i da su im Puškari spremili odličan ručak.
Jedan od razloga posjeta obiteljskim gospodarstvima je i plan Gračaca da se razvija u smjeru seoskog i ekoturizma za što ima odlične predispozicije.