Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I umirovljenici žele u virtualni svijet

27.10.2010. 22:00
I umirovljenici žele u virtualni svijet


Ovi besplatni tečajevi za osobne potrebe ne predstavljaju konkurenciju komercijalnim davateljima usluga jer, dok komercijalni tečajevi traju do oko 60 sati, ovaj tečaj traje svega 6 sati nakon kojih polaznik ne dobiva nikakvu potvrdu. Cilj tečajeva je svladavanje straha i usvajanje elementarnih znanja o korištenju računala
U zadarskoj Gradskoj knjižnici kroz mjesec listopad održavani su tečajevi rada na računalu namijenjeni umirovljenicima.
Iako se ovaj ciklus tečajeva bliži kraju, predavač Josip Subašić, student 3. godine knjižničarstva, ističe da je odaziv umirovljeničke populacije još uvijek dobar, a od samih početaka je i više nego zadovoljavajući. Tečajevi su namijenjeni umirovljenicima koji su korisnici Gradske knjižnice Zadar, a traju tri dana, odnosno šest sati po grupi.
– Na tečajevima koji traju tri dana po dva sata polaznike nastojim naučiti osnove rada na računalu, korištenje interneta, pretraživanje i pregledavanje informacija putem interneta te komunikaciju putem e-maila. Ovi tečajevi su namijenjeni umirovljenicima, članovima Gradske knjižnice, a traju od početka listopada. Odaziv je odličan, svaki tjedan se popunjavaju grupe na što je dosta utjecalo informiranje putem medija. U skladu s tim nam još uvijek pristižu novi zainteresirani polaznici, istaknuo je Subašić.
Ovi besplatni tečajevi za osobne potrebe ne predstavljaju konkurenciju komercijalnim davateljima usluga jer, dok komercijalni tečajevi traju do oko 60 sati, ovaj tečaj traje svega 6 sati nakon kojih polaznik ne dobiva nikakvu potvrdu. Cilj tečajeva je svladavanje straha i usvajanje elementarnih znanja o korištenju računala.
– Za one polaznike kojima šest sati nije dovoljno kako bi samostalno počeli koristiti računalo, moguće je ‘ponavljanje’. Naime, ako neki od polaznika nisu dobro razumjeli, odnosno usvojili vještine snalaženja u virtualnom svijetu, mogu ponovno upisati tečaj. No tada se prednost ipak daje polaznicima koji do tada nisu pohađali tečaj, kaže Subašić, dodajući da se polaznici dobro snalaze na računalu čemu dodatno doprinosi ugodna i opuštena atmosfera.
Iako vlada uvriježeno mišljenje da umirovljenicima rad na računalu, odnosno lutanje u virtualnom svijetu nije potrebno, dobro raspoložene polaznice koje smo zatekli na tečaju to odlučno opovrgavaju, ističući da ne posustaju dok su žive – u bilo čemu.
– Moramo i mi ići ukorak s današnjom tehnologijom. Što mislite, zašto smo tu? Stariji ljudi ne mogu voditi ljubav pa sada žele virtualni seks. Kakvi recepti za kolače, i mi želimo znati kako se logirati na Iskricu ili Smokvu, uz smijeh su zaključile vesele umirovljenice.