Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jusup: Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu

27.10.2010. 22:00
Jusup: Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu


Sutrašnji derbi Zadra i Crvene Zvezde u Pioniru, oba kluba dočekuju u vrlo teškoj situaciji. Ono što je nekada bila borba za vrh, sada je borba za bijeg sa dna prvenstvene ljestvice. Iako su prošla tek četiri kola, situacija ni jednima ni drugima ne izgleda lijepo. U težoj je situaciji beogradska momčad, budući da je jedina u NLB ligi, koja još uvijek nema niti jednu pobjedu. Nakon četiri utakmice, na kontu Zvezde je još uvijek nula i to vrlo uvjerljiva. Minus 21 iz Češke u prvom kolu, -14 iz Podgorice u drugom, te -18 iz Laktaša u četvrtom kolu, daju koš razliku -53 u tri utakmice. Jedini pristojan poraz bio je onaj u trećem kolu, kod kuće od Radničkog, premda je tih -2 Beograđanima slaba utjeha.
Nakon što su se uspjeli vratiti sa zaostatka od 19 poena u 29. minuti, te u posljednjim sekundama izjednačiti (promašili bacanje za vodstvo), Lee je zabio pobjednički koš za Radnički, tri sekunde prije kraja. Uz sve financijske probleme, koji su se najviše odrazili na kvalitetu momčadi, Zvezda je imala i mnogo problema s ozljedama pa tako još ni minute nije odigrao Boris Bakić, a samo u prvom kolu je nastupio Luka Drča. Uz to, do sada nije igrao ni Amerikanac Jahmar Young, koji zbog FIBA-ine suspenzije, nije mogao biti registriran, no taj je problem riješen i njegov službeni debi u crveno bijelom dresu očekuje se protiv Zadra. U momčad se vraća još jedan vanjski igrač, Vujadin Subotić, koji je u Zvezdi igrao od 2004. do 2008., tako da trener Mihajlo Uvalin ipak može biti nešto optimističniji uoči dolaska Zadra.
Koliko će nedostajati Golemac?
– Gledao sam ih protiv Nymburka i nisu izgledali dobro. Nymburk ih je baš pretrčao. Poraz od Budućnosti nije relevantan, jer je tu baš razlika u kvaliteti. Zvezda je sigurno opasnija kući nego vani, naročito zato što ima dosta mladih igrača. No, registracijom Younga i dovođenjem Subotića dobit će određenu kvalitetu i iskustvo. Jedan igrač, ako je pravi, u principu mijenja puno toga. To vrijedi za svaku momčad pa tako i za Zvezdu. Jedan igrač može drastično promijeniti kvalitetu momčadi, a kamoli dva. To može biti veliki plus – tvrdi Danijel Jusup, koji za sada može biti nešto zadovoljniji od svog kolege na klupi Zvezde, budući da je ubilježio jednu pobjedu, u posljednjem kolu kod kuće protiv Nymburka.
No, u međuvremenu je ostao bez iskusnog krilnog centra Jurice Golemca, koji je igrao gotovo 33 minute po utakmici. Kako nadoknaditi njegov izostanak?
– Što se Golemca tiče, nekada statistika ne pokazuje ono što on radi na terenu, naročito defanzivno. On nam je bio jako bitan igrač u obrani. U žargonu, možemo reći da je igrao korektora i to izuzetno kvalitetno, jer ima osjećaj za postavljanje, dosta je visok i dobro čita igru. Uvijek smo mu tražili igrača, uz kojega je mogao malo više pomoći ostalima i time smo stvarali dosta problema protivničkim momčadima. Sada ga nema i to je problem u obrani – kaže trener Zadra i dodaje.
– S druge strane, nadam se da ćemo se malo ubrzati, odnosno da će visoki igrači malo brže istrčavati, što nam je do sada nedostajalo. To je taj balans, negdje dobiješ, negdje izgubiš. Međutim, u ovom siromašnom rosteru, brine me to što se osipamo. Imamo dosta igrača, kojima je ovo prvi put da igraju značajniju ulogu na ovoj razini i sigurno će se na određeni način osjetiti neigranje tako iskusnog igrača. Eventualno ćemo kroz još neke napadačke ideje koje imam, pokušati sakriti nedostatak Golemca.
Poteškoće ostaviti iza sebe
Ove sezone Zadar još nema pobjedu na gostovanju, premda je dvaput bio vrlo blizu iznenađenja, prvo protiv Cedevite pa onda protiv Zagreba. Zvezda je kvalitetom dosta slabija od te dvije momčadi, no Zadrani niti ne pomišljaju da bi zbog toga možda mogli imati lakši posao. Baš suprotno, katkada je teže igrati kod momčadi, koja se svim silama bori za bijeg s dna, nego li kod favorita, koji je već unaprijed uknjižio bodove.
– Zvezda ima dosta mladih igrača i loše je otvorila sezonu. Međutim, Zvezda je uvijek Zvezda, a Zadar u Pioniru uvijek teško igra. Kada se ide u Beograd, zna se da je to vrlo neugodan teren. Treba biti s obje noge na zemlji i maksimalno koncentriran na one poslove, koji se trebaju odraditi da bi se eventualno došlo u poziciju da se utakmica dobije. Naše utakmice u gostima pokazale su da vani ne igramo puno lošije nego kući. Očekujem da će moji dečki dati sve od sebe – ističe Jusup.
Do sada su Zadrani svaki put dobro skautirali protivnika i odradili odličan posao u obrani, ali im je za koju pobjedu više nedostajao kvalitetniji napadački učinak. U prva četiri kola, u prosjeku su postizali 67 poena, a primali 66,75. S druge strane, Zvezda je do sada prosječno postizala 72,5, a primala 86 poena po utakmici. Strateg Zadra istaknuo je sljedeće karakteristike beogradske momčadi.
– Oni u obrani dosta preuzimaju, jer imaju dosta pokretljivih visokih igrača i time znaju napraviti problem protivničkoj momčadi. Međutim, sada će im se priključiti dva nova igrača, a s obzirom da su obojica niži i igraju na vanjskim pozicijama, vjerojatno će se promijeniti i njihova taktika, odnosno način branjenja.
Dakle, kakav Zadar možemo očekivati sutra u Pioniru?
– Ove poteškoće koje imamo moramo ostaviti iza sebe i prebroditi ovo što se događalo u momčadi proteklih dana. Mislim da nam je pobjeda protiv Nymburka ipak dala određenu dozu samopouzdanja. Dečki su vidjeli da mogu sasvim solidno odigrati i vjerujem da u Beogradu možemo odigrati dobru utakmicu – zaključio je Jusup.


 VRAĆA SE DUNDOVIĆ


Protiv Zagreba je Mario Dundović odigrao svega nešto više od dvije minute, a protiv Nymburka, zbog povišene temperature, nije ni ulazio u igru. No sada, kada je otišao Jurica Golemac, treneru Jusupu će trebati onaj Dundović iz prvog kola, koji je protiv Cedevite u Podsusedu odigrao odličnu utakmicu. On i Ivanov su sada glavne uzdanice Zadra na poziciji krilnog centra.
– Mislim da je Dundović malo došao k sebi i da će biti spreman za utakmicu. Batur ima neki problem sa stopalom, ali guramo – kaže trener Zadra.




 BUDUĆNOST IGRA NAJBOLJE


Čak šest momčadi trenutno predvodi poredak NLB lige s omjerom 3-1. To su Budućnost, Nymburk, Hemofarm, Zagreb, Olimpija i Cedevita.  Pobjedu manje i poraz više imaju Cibona i Partizan, koji također spadaju u najuži krug kandidata za završni turnir, te solidna Krka. U vrlo izjednačenoj regionalnoj ligi, vjerojatno kao nikada do sada, zadarski strateg izdvojio je jednu momčad, koja je u prva četiri kola na njega ostavila najbolji dojam.
– Od ovoga što sam do sada vidio, po meni Budućnost igra najbolje u NLB ligi. To je jako dobro utrenirana momčad. Pet-šest godina se radi ta selekcija i mislim da su sada najjači – kazao je Jusup.