Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kasnit će dopunski izbori u Zemuniku Donjem

27.10.2010. 22:00
Kasnit će dopunski izbori u Zemuniku Donjem


Danas ili sutra poslat ćemo Statut na objavu u Službenom glasniku, kazao je načelnik Općine Josip Marušić


6. studenog isteći će zakonski rok u kojem bi trebali biti raspisani dopunski izbori za vijećnike iz redova srpske nacionalne manjine u Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji, no zbog odugovlačenja sa stupanjem na snagu izmijenjenog Statuta Općine izvjesno je kako će taj rok biti probijen.
Prema odredbama Zakona o izboru predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave dopunske izbore Vlada treba raspisati u roku od 90 dana od konstituiranja tijela na kojeg se odnose, a Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji konstituirano je 6. kolovoza, nakon što su u srpnju održani prijevremeni izbori. Vlada do isteka zakonskog roka praktično nema priliku raspisati dopunske izbore za dvoje vijećnika s obzirom da Statut Općine Zemunik Donji, čije su izmjene donesene na sjednici Vijeća 30. rujna, još uvijek nije na snazi iz razloga što nije objavljen u Službenom glasniku Zadarske županije. Ukoliko bi se inzistiralo na poštivanju zakonskog roka, što u sličnim slučajevima do sada nije bila praksa, Vlada ima mogućnost, kao što je to učinila u lipnju, dopunske izbore raspisati pozivajući se na institut izravne primjene zakona. To je, međutim, manje vjerojatno s obzirom da je, za razliku od prošlog, novo Općinsko vijeće usvojilo izmjene Statuta usklađene s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.
Na upit zbog čega u službenom Glasniku Zadarske županije još uvijek nije objavljen novi Statut Općine Zemunik Donji, iz Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Zadarske županije izvijestili su kako „Općina Zemunik Donji nije do danas dostavila izmjene Statuta za objavu te stoga nisu niti mogle biti objavljene u Službenom glasniku Zadarske županije”. Inače, posljednji broj Službenog glasnika Zadarske županije nosi datum 15. listopada i u njemu su objavljene Izmjene i dopune proračuna Općine Zemunik Donji donesene na istoj sjednici Općinskog vijeća kada su usvojene i statutarne izmjene i dopune.
Načelnik Općine Zemunik Donji Josip Marušić u prvom je razgovoru za naš list kazao kako je prije objave izmijenjenog Statuta u Službenom Glasniku čekao da mu iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji stigne povratna informacija o tome da je Statut u skladu sa zakonom, no predstojnik Ureda države uprave Damir Valčić na naš je upit odgovorio kako „ne postoji obveza Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji da Općinskom vijeću ili načelniku općine dostavi informaciju o usklađenosti općeg akta sa zakonom”.
Valčić je pojasnio kako bi Ured države uprave bio dužan obavijestiti Općinsko vijeće i načelnika u suprotnom slučaju, to jest ukoliko Statut ne bi bio u skladu sa zakonom te bi posljedično bio obustavljen od primjene. Valčić je pritom potvrdio kako je novi Statut Općine Zemunik Donji, „sukladan Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina”.
– Danas ili sutra poslat ćemo Statut na objavu u Službenom glasniku i osam dana nakon toga bit će na snazi, kazao je načelnik Josip Marušić u ponovnom razgovoru na Zadarski list nakon što je, kako je dodao, u međuvremenu i on iz Ureda državne uprave obaviješten o tome kako je Statut u skladu sa zakonom.