Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Preuzimanje uređaja do polovine studenog

27.10.2010. 22:00
Preuzimanje uređaja do polovine studenog


Riječ je o granicama koje su jednake u cijelom svijetu, što znači da je uzređaj Centar usklađen s najvišim svjetskim standardima, kazao je Grgo Peronja


Rezultati mjerenja kvalitete zraka, razine buke, količine plinova u zraku te kvalitete ulaznih i izlaznih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar, ovih dana stižu u Odvodnju. Doznajemo to od Grge Peronje, direktora zadarske Odvodnje, koji naglašava kako su sva izvješća do sad pristigla iz njemačkog konzorcija Passavant-Roedigerpristigla pozitivna, a rezultati svih mjerenja su daleko ispod granice dopuštenog.
– Dobili smo niz izvješća, kao što su rezultati kakvoće zraka, razine štetnosti razine plinova u zraku i drugih mjerenja i svi su daleko ispod dopuštenih granica. Riječ je o granicama koje su jednake u cijelom svijetu, što znači da je uređaj Centar usklađen s najvišim svjetskim standardima, kazao je Peronja, naglasivši da je idući sastanak sa svim stranama uključenim u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar i to predstavnicima Odvodnje te predstavnicima investitora – Hrvatskih voda i Jadranskog projekta, Nadzorna služba IGH te projektanti iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger, dogovoren za 10. studenog.
Kako je kazao Peronja, na tom bi sastanku trebala biti spremna sva izvješća i kompletna dokumentacija te bi se trebala dogovoriti sva procedura predstojećeg preuzimanja.
Preuzimanje uređaja nemoguće je točno predvidjeti, ali, kako navodi Peronja, s obzirom da su svi dosadašnji rezultati kvalitete izvanredni, očekuje da bi Odvodnja uređaj mogla preuzeti već do 15. studenog.
– Primjerice, rezultati ispitivanja zraka govore da je ventilacijom iz kompletnih objekata razina H2S u zraku 0,00, a dopuštena granica je 5, dok je razina merkaptana 0,0016 što je za 20 puta manje od dopuštenog. Na te rezultate je Odvodnja iznimno ponosna, kao i na kakvoću mora koja je u posljednje tri godine itekako poboljšana, kazao je Peronja.