Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skrb o starima iz godine u godinu sve važnija

27.10.2010. 22:00
Skrb o starima iz godine u godinu sve važnija


Cilj istraživanja je utvrditi kvalitetu skrbi koja se pruža u ustanovama socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u četiri dalmatinske županije. Usporedit će se stanje u ustanovama, ali i prenijeti međusobni primjeri dobre prakse, kao i planirati radnje za poboljšanje kvalitete usluga, kazala je psihologinja u zemuničkom Domu Anita Čačić


U velikoj dvorani Doma za odrasle osobe Zemunik predstavljeno je istraživanje o vrsti i kvaliteti pružanja usluga u ustanovama socijalne skrbi za stare i nemoćne osobe na području sve četiri dalmatinske županije.
Neovisno istraživanje je provedeno u sedam domova za stare osobe, od toga tri u Zadarskoj županiji – Dom za odrasle osobe Sv. Frane na zadarskom Poluotoku, Dom za starije i nemoćne osobe kod zadarske Sfinge i Dom za odrasle osobe u Zemuniku.
Zadovoljni smještajem
– Dobiveni rezultati pokazuju da je oko 80 posto korisnika triju domova u Zadarskoj županiji zadovoljno smještajem, od 80 do 94,5 posto korisnika u ove tri ustanove u potpunosti je zadovoljno odnosom osoblja prema njima, oko 50 posto korisnika ima kvalitetne kontakte sa svojim članovima obitelji, dok 38 posto ispitanika smatra da im je ponuđena pomoć i njega u kući da bi odgodili smještaj u domovima, rekla je ravnateljica zemuničkog Doma Davorka Krnčević, dodavši da je zadovoljna rezultatima istraživanja te je pritom najavila poboljšanje usluga koje nisu na odgovarajućoj razini. Uglavnom se radi o aktivnostima radne terapije i načinu provođenja slobodnoga vremena korisnika.
Na predavanju su nazočili županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić sa suradnicima, predstavnici Centra za socijalnu skrb Zadar, ravnatelji i zamjenici ravnatelja domova za stare i nemoćne i odrasle osobe iz Zadarske županije i s područja Dalmacije, dogradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, predstavnici općina u okruženju i drugi gosti i uzvanici vezani za skrb osoba treće životne dobi.
– Cilj ovog istraživanja je utvrditi kvalitetu skrbi koja se pruža u ustanovama socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u četiri dalmatinske županije. Usporedbom utvrđene kvalitete pružatelji usluga će usporediti stanje u ustanovama, ali i prenijeti međusobne primjere dobre prakse, kao i planirati radnje koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga, kazala je psihologinja u zemuničkom Domu Anita Čačić, prezentatorica sveobuhvatnog istraživanja na čak 70 stranica.
“Moj izabrani dom”
Od sedam domova iz sve četiri dalmatinske županije tek dva doma imaju ostvareno provođenje i sufinanciranje projekata s lokalnom i regionalnom samoupravom i to u Zadarskoj županiji Dom za odrasle osobe Zemunik i Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.
– Dom za odrasle osobe Zemunik provodi dva projekta: Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama i to sa Zadarskom županijom, Gradom Benkovcem i s pet općina, te projekt ‘Moj izabrani dom’ koji je sufinancirala Županija. Dom za odrasle osobe Sv. Frane provodi projekt Pomoć i njega u kući u suradnji s lokalnom samoupravom, obznanila je Čačić, dodajući da rezultati ukazuju da nema dovoljno projekata koje provode i sufinanciraju lokalne i regionalne samouprave.
– Nedostatak suradnje rezultira i nedostatkom usluga koje su zajamčene Zakonom od socijalnoj skrbi i pozitivnim propisima kao što su programi pomoći i njege u kući, organiziranog stanovanja i dnevnih boravaka, poručila je Čačić.
Prijenosom dobrih iskustava želi se podići kvaliteta pružanja usluga dok bi se stečenim znanjima radnika o kvaliteti pružanja usluga utjecalo na podizanje svijesti svih radnika o poboljšanju pružanja usluga temeljenih na individualnom pristupu.
– Očekuje se da će istraživanje potaknuti i ostale sudionike u sustavu socijalne skrbi da planiraju i realiziraju sveobuhvatno praćenje usluga koje pružaju, radi poboljšanja kvalitete pružanja usluga u svim domovima socijalne skrbi, zaključila je Čačić.
Nakon tribine u zajedništvu s korisnicima Doma za odrasle osobe održano je već tradicionalno branje maslina u masliniku Doma, svečanost uručivanja nagrada te prigodni domjenak. Ubrano je 530 kilograma maslina.


 STARENJE TREĆI PROBLEM ŽUPANIJE




Starenje postaje globalni fenomen. Statistika danas širom svijeta bilježi da je oko 600 milijuna osoba starijih od 60 godina. Prema predviđanjima, taj broj će se do 2025. udvostručiti, a 2050. godine mogao bi dosegnuti čak dvije milijarde ljudi u klubu 60+, većinom u zemljama u razvoju, upozorio je županijski pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić.
– Briga za osobe starije od 65 godina, od kojih je od ukupnoga broja stanovnika u Hrvatskoj samo 1,62 posto smješteno u domove, postat će sve važnija za socijalne i mirovinske fondove. Svaka peta starija osoba u Hrvatskoj ovisna je o tuđoj pomoći, govori Kraljić.
– Problem starih osoba je naglašen kao treći problem u Zadarskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine broj starijih od 65 godina u Zadarskoj županiji iznosio je 15,6 posto ukupnoga broja te trenutačno iznosi 17,5 posto pa smo tako ušli u proces starenja stanovništva. Od oko 175.000 stanovnika u Zadarskoj županiji oko 30.000 je starijih osoba. Potrebe za uslugama pomoći starijim osobama, kako bi što duže ostale u svom domu i prirodnom okruženju, svakom godinom bit će sve veće, naglasio je dr. Josip Kraljić.