Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska županija u eko proizvodnji najjača u Dalmaciji

27.10.2010. 22:00
Zadarska županija u eko proizvodnji najjača u Dalmaciji


Zadarska županija ima prvog eko maslinara u Hrvatskoj, gospodina Nikicu Žamperu, prvog eko pčelara, gospodina Mira Sestrića, ima i prvu eko udrugu vinogradara i maslinara “Nadinski vinogradi”. Malo je ekoloških proizvođača voća i povrća, a tu je gospođa Marica Jakoliš, pionirka eko proizvodnje voća i povrća u Dalmaciji. I ona je također iz Zadarske županije, kazala je Mihinica
Zadarska županija po mnogočemu prednjači u ekološkoj proizvodnji u Dalmaciji, a uz Osiječko-baranjsku i Sisačko-molsovačku najjača je hrvatska županija u ekološkoj proizvodnji, čulo se danas u Domu županije na seminaru iz ekološke poljoprivrede “Zlatna pravila eko maslinarstva i eko vinogradarstva”. Seminar je odražan u organizaciji projekta COAST Prograram ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije DALMACIJA EKO.
Na seminaru su obuhvaćeni svi važniji elementi eko uzgoja i proizvodnje, postupci stručnog nadzora i certificiranja u ekološkoj proizvodnji te pravila prijelaznog perioda.
Raste broj ekoloških proizvođača
– Broj ekoloških proizvođača u Dalmaciji raste, a Zadarska županija je u ovoj regiji prva po broju hektara obrađivanih na ekološki način. Ovaj seminar namijenjen je svim poljoprivrednicama, a prvenstveno maslinarima i vinogradarima zainteresiranim za primjenu ekoloških metoda te za prijelaz na ekološki način proizvodnje. Također, seminar je dio provedbe prioritetnih mjera Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane u Dalmaciji koji je donesen u okviru COAST projekta, kazala je u uvodu Snježana Mihinica, suradnica na projektu COAST.
– Zadarska županija ima prvog eko maslinara u Hrvatskoj, gospodina Nikicu Žamperu, prvog eko pčelara, gospodina Mira Sestrića, ima i prvu eko udrugu vinogradara i maslinara “Nadinski vinogradi”. Malo je ekoloških proizvođača voća i povrća, a tu je gospođa Marica Jakoliš, pionirka eko proizvodnje voća i povrća u Dalmaciji. I ona je također iz Zadarske županije. Ova županija po mnogo čemu prednjači u ekološkoj proizvodnji i stoga mi je iznimno drago da se prvi u nizu seminara “Zlatna pravila eko maslinarstva i eko vinogradarstva” održava upravo ovdje, zaključila je Mihinica.
Nazočne poljoprivrednike i predavače pozdravio je zadarski župan Stipe Zrilić koji je izrazio zadovoljstvo zbog pohvala na račun Zadarske županije, koja, istaknuo je, ima golemi potencijal za razvoj ekološke proizvodnje.
Akcijski plan
– Postoji akcijski plan za razdoblje od 2009. do 2013. godine u sklopu kojega se Zadarska županija nastoji što aktivnije uključiti i pomoći ekološkim proizvođačima. Imamo županijsko Povjerenstvo za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a sljedeći je korak organizirati koordinaciju četiriju dalmatinskih županijskih povjerenstava. Kao što ste već čuli, Zadarska županija ima najviše poljoprivrednih površina pod eko proizvodnjom u Dalmaciji – riječ je o 833 hektara. Nadalje, 47 naših poljoprivrednika upisano je u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji od čega je 15 maslinara i 23 vinogradara, naveo je župan Zrilić te napomenuo da je sljedeći zadatak Zadarske županije pomoći ekološkim poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu proizvoda na tržište.
U nastavku je održano zanimljivo predavanje o povijesti ekološke, ali i o počecima masovno raširene tzv. konvencionalne poljoprivredne proizvodnje.
Stručnjak za ekološku poljoprivredu mr. sc. Ranko Tadić podsjetio je da je na skupu organizacije IFOAM u Portu 2000. godine zaključeno da se poljoprivreda u svijetu razvija u tri različita pravca pa govorimo o konvencionalnoj poljoprivredi, poljoprivredi s primjenom genetski preinačenih organizama (GMO) te o ekološkoj poljoprivredi.
Zelena revolucija
– Konvencionalna proizvodnja primjerena je proizvođačima i struci koji su ovisnici o umjetnim gonojivima i pesticidima. Tzv. “zelena” ili “kemijska revolucija” nametnula je stav da su umjetna gnojiva i pesticidi rješenje za sve probleme. Stoga su i najprodavaniji proizvodi u poljoprivredi, a ne treba previše govoriti kolike koristi od svega ima kemijska industrija.
Prije svoje smrti izumitelj umjetnog gnojiva Justus von Liebij zapisao je: “Ja sam griješio protiv mudrosti Stvoritelja i, s pravom, bio sam kažnjen. Želio sam poboljšati njegovo djelo jer sam, u svojoj sljepoći, vjerovao da je zaboravljena veza u zapanjujućem lancu zakona koja upravlja i konstantno obnavlja život na površini Zemlje. Činilo mi se da slabi i beznačajni čovjek treba nadoknaditi taj previd.”
Mi stalno želimo prirodi nešto dokazivati. U Hrvastkoj potrošnja umjetnih gnojiva nije pala ni u vrijeme Domovinskog rata, a po kemijskoj obradi hektara poljoprivrednog zemljišta drugi smo u Europi. Odmah iza Nizozemske. Iluzorno je stoga govoriti da je Hrvatska ekološki čista zemlja, među ostalim je u svojem predavanju kazao mr. Tadić.
Nakon njega govorili su Ivan Mihovilović iz Odjela za poljoprivredu Veleučilišta u Rijeci, Josip Ražov iz Odjela za poljoprivredu i akvakulturu Sredozemlja Sveučišta u Zadru i Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.


 ŽAMPERA: EKO PROIZVODNJOM BAVIMO SE JOŠ OD 1993.


Nikica Žampera, vlasnik POG Žampera iz Žmana na Dugom otoku pionir je ekološke proizvodnje u Dalmaciji, a također je i prvi hrvatski maslinar čije je ulje dobilo eko oznaku.
– Na ideju o bavljenju ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom došao sam još 1993. godine kada sam se zajedno sa svojom suprugom zapravo i počeo ozbiljnije baviti poljoprivredom. Odlučili smo pustiti masline bez gnojenja i prskanja i vidjeti što će biti. Urod je bio sličan kao i drugima i tako smo nastavili tim putem. Godine 2006. dobili smo eko oznaku za maslinovo ulje, a 2008. godine i eko oznaku za sir, kazao je Žampera.