Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Znanstvena briše zakasnine

27.10.2010. 22:00
Znanstvena briše zakasnine


Razni su razlozi zbog kojih netko nije vratio knjigu. Možda su neki zaboravili, neki su se selili pa knjigu izgubili, možda je nekome određena publikacija bila potrebna godinu dana ili više… U svakom slučaju, ovo je poziv da se knjige vrate bez sankcija i bez srama, poručuje ravnatelj Grubić


Znanstvena knjižnica Zadar i ove se godine aktivno uključuje u manifestaciju obilježavanja “Mjeseca hrvatske knjige 2010.” kao i Dana hrvatskih knjižnica, koji se ove godine obilježava prvi put i to 11. studenog. Povod je 50. obljetnica donošenja prvog zakona o knjižnicama u Republici Hrvatskoj.
Svoj doprinos ova će po bogatstvu knjižnog fonda druga najveća knjižnica u Hrvatskoj (procjenjuje se da u ovom trenutku knjižnica raspolaže s blizu 600.000 naslova knjiga plus 100.000 različitih periodičkih publikacija) dati organizacijom jednog znanstvenog skupa i izložbe te nekolicinom zanimljivih akcija.
Kolokvij o akademiku Anti Stamaću
Početak je sutra kad će u organizaciji Znanstvene knjižnice Zadar i Društva hrvatskih književnika u Izložbenoj dvorani Knjižnice biti održan Znanstveno-stručni kolokvij o akademiku Anti Stamaću.
Ravnatelj Znanstvene knjižnice mr. Miro Grubić najavljuje sudjelovanje niza značajnih imena iz svijeta znanosti i književnosti. Očekuje se tako dolazak dr. Josipa Lisca, dr. Zvjezdane Rados, Sanje Knežević, mr. Božidara Petrača, Zdravka Gavrana, Perine Meić i Tomislava Marijana Bilosnića, a u kolokviju će sudjelovati i sam akademik Ante Stamać te ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić.
Sljedeće događanje je “Tjedan otvorenih vrata ZKZD” koji traje od 3. do 10. studenog.
– U tom ćemo razdoblju biti otvoreni za organizirane posjete srednjoškolske i visokoškolske populacije koji će biti vođeni svim prostorima Knjižnice. Cilj je buduće potencijalne korisnike upoznati s bogatstvom fonda, ali i svim mogućnostima koje ova knjižnica nudi, kazuje Miro Grubić koji kao jednu od prednosti navodi uključenost ZKZD-a u međuknjižničnu suradnju s knjižnicama diljem svijeta, što podrazumijeva posudbu knjiga njenih korisnika iz svih knjižnica s kojima surađuje.
U Tjednu otvorenih vrata bit će izloženi duplikati (4. primjerak) raznih publikacija koje će posjetitelji s porukom “Posluži se knjigom” moći slobodno uzeti, prema osobnim interesima i potrebama.
Izdavaštvo na zadarskom području
– Ne znam točno o kolikom je broju publikacija riječ budući da su sve one posložene po kutijama. Može biti da ih 200, ali i 500 ili više. Ono što je tu važno reći jest da ima ponešto od svih književnih žanrova kao i stručnih publikacija. Ne bih posebno izdvajao naslove, ali kazat ću da će se tu naći i primjerci klasika svjetske književnosti, najavljuje Grubić.
Zadranima će možda najzanimljivija vijest biti da knjižnica u “Tjednu otvorenih vrata” oprašta zakasnine pa će nekadašnji i sadašnji korisnici knjižnice imati priliku bez ikakve nadoknade vratiti davno posuđene publikacije i tako omogućiti njihovo korištenje i drugim korisnicima.
– Nemamo točnu evidenciju o broju publikacija koje nisu vraćene, no znam da je najviše nevraćene naručene građe bilo 2008. i 2009. godine. Razni su razlozi zbog kojih netko nije vratio knjigu. Možda su neki zaboravili, neki su se selili pa knjigu izgubili, možda je nekome određena publikacija bila potrebna godinu dana ili više… U svakom slučaju, ovo je poziv da se knjige vrate bez sankcija i bez srama, poručuje ravnatelj Grubić.
 Obilježavanje “Mjeseca hrvatske knjige 2010.” u Znanstvenoj knjižnici Zadar završava već tradicionalnom izložbom “Izdavaštvo na zadarskom području”. Izložba će biti otvorena uoči obilježavanja Dana grada Zadra 22. studenoga točno u podne, a uz tiskane prvi će put biti prezentirane i elektroničke publikacije o Zadru u posljednjih godinu dana.
– Knjige i ostale publikacije bit će izložene u vitrinama knjižnice, a dvorana će biti ispunjena jedrima koja kod mene prizivaju asocijacije na renesansni brod. Jedra će biti oblijepljena plakatima koji su tijekom proteklih godinu dana najavljivali različita događanja u Zadru, zaključio je mr. Grubić.