"Cvit" zahvalio za plodove zemlje

Slika korisnika admin
bnm
Jelica FARKAŠ
Ivka Mikas u narodnoj nošnji rado je djeci pokazala uporabu pojedinih alata

Kao i svake godine, mjesec listopad je vrijeme kada se u našem vrtiću obilježavaju Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Tako smo i ove godine dosta pažnje posvetili toj temi, kazala je Mirjana Zalović ravnateljica Dječjeg vrtića "Cvit" u Sv. Filipu i Jakovu.

Tim povodom postavljena je u prostoru vrtića izložba plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha.

- Cilj nam je bio upoznati djecu s nastajanjem kruha, njegov put od zrna do kruha, uključivši i žetvene običaje da im na taj način približimo blagovanje kruha i narodne običaje, koji se uz njega vežu. Stoga smo u goste pozvali mjesni KUD Sv. Roko koji čuva stare običaje našega kraja koji su našim mališanima rado ispričali i pokazali puno toga. Ustupili su nam i svoja pomagala i alate koje su nekada koristili naši stari te ispričali puno zanimljivih, mladima nepoznatih priča o kruhu nekada i danas, kazala je Zalović.

Tako su mališani prvi put imali prilike vidjeti kopanju, drvenu posudu u kojoj se mijesio kruh te drvene štapove zvane cipca s kojima se tukla pšenica i dobivalo zrno. Mogli su se vidjeti i drugi alati poput lopara, drvene daske za stavljanje kruha u peć, siknice i sita koje služe za prosijavanje pšenice i brašna te primjenu na licu mjesta.

Članica KUD-a Sv. Roko gospođa Ivka Mikas obučena i narodnu nošnju rado je demonstrirala djeci uporabu pojedinih alata, a istovremeno pričala o starim običajnima našega kraja te mijesila kruh u kopanji. U miješenju kruha mogli su se okušati i najmlađi, oblikujući razne krušne oblike što je za njih bio poseban doživljaj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno