Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jusup: Ne pristajem na obročnu otplatu!

27.10.2011. 22:00
Jusup: Ne pristajem na obročnu otplatu!


Zašto bih ja bio korektan prema njima, kad oni nisu bili korektni prema meni? Nemojmo zaboraviti da me oni nisu uopće plaćali tu cijelu godinu, nisu plaćali igrače, dali su mi otkaz i nakon toga su odjednom novci počeli dolaziti. Tražio sam da pričekaju tada do utakmice sa Crvenom zvezdom. Nisu pristali na to i sada je ne pristajem na njihov prijedlog


Ja to neću prihvatiti! Nije se dvoumio bivši trener Zadra Danijel Jusup, nakon što su su iz KK Zadra ponudili rješenje u obliku obročnog plaćanja duga. Naime, arbitražni sud FIBA-e je očekivano presudio u korist Danijela Jusupa i naložio klubu da plati preko 100 tisuća eura. Pošto je poznato u kakvoj je klub financijskoj situaciji, bilo je za očekivati da će ova presuda biti veliki udarac za klub, tako da su s Jusupom pokušali dogovoriti plaćanje u ratama.
– Da. Zvali su me prije pet-šest dana i ponudili mi takvo plaćanje, ali ja to neću prihvatiti – objašnjava trener koji je sa Zadrom osvojio tri trofeja, najviše u povijesti KK Zadra, nastaviviši.
– Zašto bih ja bio korektan prema njima, kad oni nisu bili korektni prema meni? Nemojmo zaboraviti da me oni nisu uopće plaćali tu cijeli godinu, nisu plaćali igrače, dali su mi otkaz i nakon toga su odjednom novci počeli dolaziti. Tražio sam da pričekaju tada do utakmice sa Crvenom zvezdom. Nisu pristali na to i sada je ne pristajem na njihov prijedlog. Ja sam i prije toga njima nudio da reprogamiramo cijeli dug. Predložio sam im da se napravi ugovor na dvije godine samnom da budem trener prve momčadi i da me se pusti da radim, a ja bi njima u tom slučaju oprostio čitav dug. Ne bi mi platili niti lipe što mi duguju. Oni nisu pristali.
Nakon što je bilo jasno da Danijel Jusup potražuje od kluba ono što mu duguju, iz KK Zadra je prema FIBA-i poslana neka vrsta protutužbe u kojoj je klub od samog Jusupa potraživao 124.132 eura za dovođenje Ricarda Greera, Jurice Golemca i Hrvoja Perinčića. Prema očekivanju ta tužba je odbijena.
– Mirno sam spavao, jer sam bio u kontaktu s ljudima i znao sam da to neće proći. To bi bio presedan. Ja mislim da su oni s time samo pokušali dobiti na vremenu.
Cijela prošla sezona bila je katastrofalna za Zadar, a mnogi vjeruju da je i sve krenulo po zlu baš nakon što je Jusup dobio otkaz. Činjenica je da je momčad, što se tiče NLB lige, jedino izgledala kao momčad u vremenu dok je Jusup bio trener, iako su i tada nedostajali rezultati. No u tom periodu Zadar je mnogo utakmica izgubio nesretno, nakon neizvjesnih završnica, neke i pomoću čudnih sudačkih odluka, no ostanak je itekako još bio realan.
– Ponavljam, niti igrači, niti ja u tom razdoblju nismo bili plaćeni. U niti jednom trenutku nisam pitao za plaću, a uspio sam igrače držati pod kontrolom. Imali smo mali budžet, a uspjeli smo razigrati igrače poput Marčinkovića, Batura, Bilana, one koji su prije mene igrali po nekoliko minuta u prosjeku. U cijeloj toj situaciji ostanak bi bio velika stvar. No, klub je procijenio da im ne trebam, smijenili su mene, doveli drugog trenera pa trećeg i na kraju se ispalo iz regionalne lige. Zašto bi sve te greške išle preko mojih leđa? Neka i oni odgovaraju, neka to ide preko leđa onih koji trošili mnogo više od mene i zbog kojih je klub i došao u ovakvu situaciju.
Pitanje koje se često može postaviti Danijelu Jusupu glasi: Želite li se vratiti u KK Zadar? A odgovor ćete sami izvući iz konteksta.
– Mnogo puta sam bio izigran u ovom klubu. A to je krenulo već 1992. kada sam bio trener prve momčadi i kada smo preko ruskog CSKA ušli u Euroligu. Nakon toga klub me otpustio – nastavio je Jusup, preko 1998. kada se košarka na velika vrata vratila u Zadar.
– Nakon svih tih rezultata i nakon prvog trofeja u samostalnoj Hrvatskoj i nakon što smo igrali finale i osigurali Euroligu, nisam dobio produženje ugovora. I ponovo su nakon toga počeli stizati novci, dovelo se Rađu, Komazeca… Isto je bilo i 2003. kada smo sa proračunom od 600 tisuća eura osvojili NLB ligu, prodali Marka Popovića i na samim novcima od te prodaje klub je mogao živjeti cijelu iduću sezonu. Razvili smo i Jakova Vladovića i Marka Banića koji su postali stožerni igrači, što automatski znači da možemo imati manji proračun, pošto su ti nositelji igre domaći igrači. I opet mi nakon toga nisu produžili ugovor. I ovaj put sam došao u izuzetno teškoj situaciji za klub i nakon toga smo igrali najposjećenije finale u povijesti Prvenstva Hrvatske. Uspjelo se prodati Hrvoja Perića, a ponavljam niti ja niti igrači tada nisu bili plaćeni. Iskreno, da se ja nalazim u drugoj situaciji, mene bi bilo sram.


 ŠIMUNOV: DOGOVOR ILI BLOKADA




Pokušat ćemo se dogovoriti s Danijelom Jusupom i objasniti mu da za njega neće biti nimalo lošija situacija ako pristane na plaćanje u obrocima, a nama će to biti mnogo lakše izvesti – istaknuo je predsjednik Zadra Edvin Šimunov, koji je bio upoznat o odluci Jusupa koji ne želi pristati na nikakvo plaćanje u ratama. No, ukoliko bivši zadarski trener u konačnici ne promjeni mišljenje…
– Bit ćemo u problemima. Velikim.
Što bi to moglo značiti?
– Nova blokada kluba.
Manje-više je sigurno da ovo nije posljednje potraživanje od bivših Zadrovih “djelatnika”.
– Sigurno da nije. Takva je situacija na žalost u svakom klubu valjda osim Dinama. Ono što je za nas najvažnije je to da smo uspjeli prepoloviti broj sudskih sporova i nadamo se da će ovaj biti jedan od posljednjih.
Nakon što je bilo jasno da vas je Danijel Jusup tužio, u FIBA-u ste poslali određenu protutužbu koja nije prošla. Doduše, teško je bilo očekivati da će to i proći, pošto bi se u tom slučaju dogodio presedan.
– Malo je prekomplicirano o njoj govoriti. Neki argumenti su nam u tome i uvaženi. Ona je poslana i radi odštete radi otkaza, ali ne bih sada to komentirao.
Nakon pobjede nad Alkarom Zadar je poprilično popravio stanje na prvenstvenoj ljestvici?
– Imamo stručnog trenera, momci dobro rade, treninzi su odlični, a mi smo ipak malo ublažili financijsku situaciju.