Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suze prof. Marušića na porinuću Cicibele

27.10.2011. 22:00
Suze prof. Marušića na porinuću Cicibele


Ovogodišnji Zadar more nakon predavanja o istraživanju morskih dubina i povijesti zadarskog porta donio nam je još jednu poslasticu, večer s Antom Granikom i Jordankom Grubač pod nazivom Sva naša mora.
Poznati glas novinara i jedne od najboljih HTV-ovih emisija “More” i dugogodišnja novinarka Slobodne Dalmacije svojim fotografijama i pričama okupljene su “odveli” do Maroka, Trsta, gajete Cicibela, Rote Palagruzone, Jabuke…
Jordanka Grubač govorila je o Brestu u Francuskoj gdje su bili na festivalu mora i brodova koji se tamo održava svake četiri godine, a lani je Hrvatska bila zemlja partner.
Jedna od priča kojih se ovaj u more zaljubljeni par dodirnuo, a vezana je uz Zadar, tiče se gajete Cicibela. Gajeta je bila izgrađena 1931. godine za jednu obitelj iz Preka, a pogođena je u granatiranju Zadra u ratu dok je stajala na vezu u lučici Foša. Potonulu Cicibelu kupio je Marino Mijat. Uslijedila je duga i mukotrpna obnova, i to u Betini gdje je i sagrađena.
Kad je bilo porinuće Grubač je s obitelji krstarila oko Visa. Zvali su je a ona, kaže, nije znala što bi. Ipak se ukrcala na trajekt za Split pa otišla na Murter i tamo svjedočila rezultatu upornosti i ljubavi, ali i suzama zadarskog profesora Emanula Marušića. Od njega je, naime, Marino kupio gajetu koja je godinama bila simbol Foše.
Ante Granik, rođeni Sarajlija koji se u svojim kasnim četrdesetima preselio na jadransku obalu, u Šibenik i preko malih ekrana ispričao stotine morskih priča, od lani je u mirovini. Grubač je i lani sudjelovala na Zadar moru s predavanjem “Priča o jednom pilotu i avionu 66 godina poslije”.