Učenici s oštećenjem vida moraju doživjeti odnose sa stvarnim predmetima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA
Susan A. Osterhous svoja je iskustva sa zadarskim sudionicima na predavanju u srijedu navečer podijelila putem video linka

Djeca s oštećenjem vida razvijaju matematičke koncepte iskustvom i toga trebaju što više, odmah na početku predavanja na Novom Kampusu Sveučilišta u Zadru upozorila je zadarske studente i stručnjake Susan A. Osterhous, stručnjakinja na polju poučavanja slijepe i slabovidne djece matematičkim konceptima. Ona je svoja iskustva sa zadarskim sudionicima na predavanju u srijedu navečer podijelila preko videolinka predavajući iz svoje radne sobe u Teksaškoj školi za slijepe i slabovidne i tijekom tog vremena nastojala je sudionicima pružiti što više korisnih podataka počevši od tehnika učenja pa do materijala do kojih se može doći na internetu.

- Učenici s oštećenjem vida moraju doživjeti odnose sa stvarnim predmetima s ciljem da ih se pripreme za razumijevanje istih odnosa s brojevima, pojasnila je Osterhous, ističući da najviše koristi imaju od višeosjetnog pristupa. Također, da bi učenik u potpunosti savladao kurikulum nastave matematike mora postojati suradnja između nastavnika matematike, stručne službe škole, obitelji i učenika, a i s učenjem matematičkih principa trebalo bi početi u najranijoj djetetovoj dobi. Oni u Sjedinjenim američkim državama, nastavila je Osterhous, u podučavanju matematičkih principa koriste Nemethov kod koji su materijali jako bitni i na njih bi se trebala obraćati posebna pažnja. Primjerice, učenici preferiraju upotrebu normalnog tiska u kombinaciji s povećalom nego udžbenik s velikim tiskom. Također, Osterhous je sudionike provela kroz upotrebu taktilnih crteža te drugih pomagala kroz koja slijepa i slabovidna djeca lakše stječu spoznaje o razlomcima, algebri, geometriji, kao i različitim vrstama mjerenja.

Videokonferencija sa Susan A. Osterhous održana je pod sponzorstvom Sveučilišta u Zadru i u suorganizaciji Matematičkog društva Zadar. Inicijativa je započeta nakon što su se studenti Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja u sklopu svojih vježbaonica po školama susreli sa slijepim djetetom koje se u svom radu suočilo s teškoćama u učenju matematiku. Ovo predavanje ne bi trebalo biti i jedino, pa će se tako inicijativa u obliku dodatne edukacije ako je suditi po najavama nastaviti i dalje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno