Kako da učenje ne bude mučenje?

Slika korisnika admin
gkzd_radionice_ucenje
Učenici se mogu prijaviti na br. telefona 301-103 ili osobno na pultu Gradske knjižnice

Započet kao pilot-projekt 2011. godine, edukativna radionica za mlade Gradske knjižnice Zadar HOW YES NO... ili Kako da učenje ne bude mučenje? ulazi u treću sezonu. Po riječima Nade Radman, voditeljice projekta, radionice se realiziraju u suradnji sa Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru te profesoricama Anitom Vulić Prtorić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru i voditeljicom Studentskog savjetovališta te Martom Jović koja je 2010. radila kao stručna suradnica u savjetovalištu.

- U početku je to bio pilot-projekt koji je obuhvaćao i druga problemska područja poput problema u komunikaciji, izražavanja vlastitog mišljenja i zauzimanju stava, samopouzdanja i samopoštovanja, izražavanja emocija, zdravlja i ovisnosti i bio je namijenjen srednjoškolcima i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole. S obzirom na to da se pokazalo kako je škola važan dio života mladih ljudi, a problemi vezani uza školu i učenje općenito ono na čemu bi htjeli najviše raditi, procijenilo se da bi više pažnje trebalo posvetiti području uspješnog učenja u obliku većeg broja različitih radionica od kojih će svaka obrađivati zasebni aspekt učenja. Primjerice, kako lakše i uspješnije učiti, svladavanje ispitne anksioznosti, strah od javnih nastupa, kako organizirati vrijeme i zadatke, kako razvijati uspješnije odnose s vršnjacima u školi, objašnjava Nada Radman te podsjeća da je učenje složen psihički proces i zahtijeva visoku mentalnu angažiranost.

Program Kako da učenje ne bude mučenje namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole koji žele unaprijediti vlastite vještine učenja, a sastoji se od pet radionica: upoznavanje, procjena stavova o školi, strategija učenja, razloga školskog uspjeha/neuspjeha, motivacija i koncentracija, organizacija i planiranje učenja, principi pamćenja i učenja te svladavanje treme - završna evaluacija. Program volonterski realiziraju studenti završnih godina studija psihologije sa Sveučilišta u Zadru.

Ciklus od pet radionica
U 2011. godini pripremljena su dva ciklusa radionica o učenju. U prvom ciklusu učenici 7. i 8. razreda osnovne škole pokazali su izniman interes za radionice pa su, umjesto planirane jedne, od ukupno 86 prijavljenih polaznika formirane tri skupine. Novac za taj ciklus donirala je Raiffeisen banka, a s učenicima je radilo osmero volontera. U studenome 2011. organiziran je drugi ciklus, sudjelovalo je 30 učenika sedmih i osmih razreda i 12 volontera. Prošle godine održan je jedan ciklus, pohađalo ga je 17 učenika jer je broj polaznika bio ograničen, a pomagalo im je petero volontera. Ove godine program je proširen i na učenike 5. i 6. razreda (13 učenika), 7. i 8. razreda (15 učenika) uza sudjelovanje šestero volontera. Učenici se mogu prijaviti na br. telefona 301-103 ili osobno na pultu Gradske knjižnice Zadar. Ciklus od pet radionica održavat će se u 19.30 sati ponedjeljkom za učenike 7. i 8. razreda (počevši od 4. studenoga 2013.) i četvrtkom za učenike 5. i 6. razreda (počevši od 7. studenoga).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno