Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na brodovima u Biogradu vodili su se ozbiljni razgovori o kupnji

27.10.2013. 23:00
Na brodovima u Biogradu vodili su se ozbiljni razgovori o kupnji


Petnaesti Biograd Boat Show još se jednom pokazao kao zanimljiva sajamska manifestacija. Označen kao najveći sajam u centralnoj i istočnoj Europi, možda je nepotrebno marketinško pretjerivanje jer dovoljno bilo četiri dana prošetati gatovima Ilirijine Marine Kornati i vidjeti da je riječ o vrlo solidnoj sajamskoj priredbi. Nepotrebno je, također bilo označavanje nekih plovila kao svjetskih premijera, napose kod Elan Powera 30, jer je ovaj brod prošli mjesec predstavljen u Norveškoj, međutim, u aktualnoj gospodarskoj situaciji, svaki gospodarski napor koji kao i ovaj sajam, prelazi granice Hrvatske, više je nego vrijedan događaj.
Ilirija je ove godine, sedam dana prije sajma, imala zaokruženu konstrukciju jer kako kaže predsjednik uprave Goran Ražnjević, najjači sajamski adut Ilirije jest zaokruženost turističke ponude. Stoga se i očekivalo da Ilirija jednom na BBS-u predstavi i svoje vlastito plovilo. Riječ je o tzv. event brodu Nada čija se gradnja čekala nekoliko godina, koji je jučer imao nekoliko promotivnih vožnji. Brod je ploveća kongresna sala sa 182 sjedeća mjesta „nalijepljena” na korito staroga vojnog patrolca klase „Mirna” koji je Ilirija nabavila u Crnoj Gori za nekoliko tisuća eura. U konačnici, brod je „na more” došao 20 milijuna kuna te je vrhunski audio-vizualno opremljen za cjelodnevno krstarenje.
– U jednom danu možemo proći 120 milja, putnom brzinom 11-12 čvorova. Brod smo radili u Lamjani na Ugljanu, u Kaštelima, Krilima Jasenice i na kraju u Betini. Pogodan je ne samo za organizaciju poslovnih sastanaka, nego i za vjenčanja i slično. Brod nema konkurencije i uvjeren sam da će biti u punom pogonu sljedeće sezone, rekao je Ražnjević.
Jedna od atrakcija bio je i gumenjak Meniga Tornado maksimalne brzine od čak 70 čvorova, ali koji je u Biograd došao s teretnim propelerima pa je mogao uhvatiti samo 53. čvora. Osim vidljivog, gumenjak ima šest zvučnika, ukupno 2400 W snage. U svakom trenutku posada i gosti su okruženi s barem četiri zvučnika. Stoga je kažu prezenteri izuzetno pogodan za VIP transfere.
No i ovdje su nas zamolili da pričekamo dok se razgovori s potencijalnim kupcina ne završe, a sudeći po nemalom broju takvih „intervencija” na sajmu, može se iščitati da je recesija na izmaku. Posebno to raduje kod Elan Powera 30 obrovačkog Elana, tvrtke koja je medije punila zbog problema uprave s radnicima i nezavidnoga gospodarskog stanja. Direktorica Jasmina Čerina i nadalje kaže da je situacija vrlo složena, ali je dosta nade uloženo u baš ovu obrovačku uzdanicu za čiju nabavku su već zainteresirani kupci iz Austrije, Slovačke i Slovenije. Powerova prednost jest upravo osnovna cijena od 153.000 eura netto za opciju s 2 D3 motora jačine 220 KS, što ovaj brod čini vrlo konkurentnim u svojoj klasi. Power 30 odgovara zahtjevima „čarteraša” pa neće biti iznenađenje ako se nađe u ponudi neke strane ili domaće charter-agencije.
Tvornicu iz Obrovca izuzetno bi veselila narudžba od 30-ak Powera godišnje, što bi bio izuzetan doseg. Upravo ovaj brod profilirao je i grupu Elanovih radnika koji su entuzijastički izrađivali kalup prototipa koji se pojavio na 15. BBS-u. Sajam u Biogradu upravo je došao u pravo vrijeme kako bi se brod predstavio prije sajma u Dusseldorfu koj se održava u veljači sljedeće godine.