Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Općini Stankovci Zlatna amfora na Sabatini

27.10.2013. 23:00
Općini Stankovci Zlatna amfora na Sabatini


Ne samo da su Stankovci obnovili uništene i zapuštane vinograde već su se podigli i novi te se značajno poboljšala kakavoća njihovih vina


Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2013, koji  se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, započeo  je u Hvaru u znaku predstavnika Zadra i Zadarske županije. Za sve sudionike i goste, među kojima je bio i ministar  poljoprivrede  Tihomir Jakovina, zadarska Maraska je priredila koktel dobrodošlice.
Jakovina Zadranima: “Svaka čast”
– Svaka čast, rekao je Jakovina, kušajući proizvode ove zadarske tvrtke.
Otvarajući  Sabatinu ministar je poželio nove uspjehe svim dalmatinskim i hrvatskim vinogradarima iako, kako je rakao, na vinskoj karti  svijeta Hrvatska nikada neće biti ni kao Australija, Francuska ili Čile.
– Tolike količine ne možemo imati, ali možemo imati vrhunska vina  u malim serijama, vina koja će imati svoje ime i cijenu, rakao je Jakovina. Odmah nakon otvaranja ovog najstarijeg vinarskog susreta u Hrvata, na svečanu pozornicu, zajedno s još  šestoricom dobitnika godišnjih priznanja, pozvan je  Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci.  Iz ruku Anđelka Katavića on je preuzeo  prestižnu nagradu – Zlatnu amforu za izuzetan doprinos razvoju vinarstva i i vinogradarstva na, ne samo na području ove općine, nego i cijelih  Ravnih kotara. Može se slobodno reći da je općina Stankovci u Zadarskoj županiji napravila pravo  čudo. Ne samo da su Stankovci obnovili uništene i zapuštane vinograde već su se podigli i novi te se značajno poboljšala kakvoća njihovih  vina. Smotra vina sjeverne Dalmacije u Stankovcima, koja se održava  na Svetog Vinka prerasla je lokalne okvire. Od  „vinogradarske pustoši”  Stankovci su prerasli u značajno vinsko središte, istaknuto je u obrazloženju Stručnog povjerenstva.
Zahvaljujući na nagradi Baradić je podsjetio kako je prije 16 godina zajedno s Radoslavom Bobanovićem i suradnicima pokretao vinske degustacije u Polači i Stankovcima.
– Da je netko prije 16 godina rekao da će se 2013. u Zadarskoj županiji proizvoditi 4 milijuna litara, što vrhunskoga, što kvalitetnog vina,  malo tko bi povjerovao. Isto tako da je netko spomenuo da će vinari  Ravnih kotara biti nagrađivani najsjajnijim odličjima na vinskim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i u Europi, primjerice na Decanteru u  Londonu (Rade Bobanović, Šime Škaulj, Božo Bačić…) te da će izvoziti  svoje vino u SAD i da će nekome našem vinaru, kao što su Šimi Škaulju, u podrum doći švedski kralj i kraljica – ta bi izjava bila proglašena  glupošću godine, a vidite, postala je istina. Čelna istina! – rekao je Baradić.
U proteklih 16 godina Općina Stankovci je sufinancirala, u suradnji sa  Zadarskom županijom, nabavku više od 200 tisuća sadnica vinove loze  te kroz razne oblike potpora iz proračuna izvojila oko 2 milijuna kuna.  Za uspjeh naših vinara ključna je ipak bila edukacija. Oni vinari koji su  poslušali struku idu naprijed i u našem kraju nema podruma u kojem  ima kvasine, rekao je u svom stilu Baradić. Moglo bi se reći da su Zlatnu amforu dobili i za 2400 uzoraka vina koliko je je pristiglo i ocijenjeno  u sklopu dosadašnjih 16 Vinkova, manifestacije na koju su  u Stankovcima posebno ponosni.
Tko će biti šampion?
Međunarodni  susret vinara i vinogradara Sabatina nastavlja se i danas nizom događanja uz stručne edukacije i aktualne teme, praktične  radionice, degustacije vina uključujući i studijske obilazak vinogorja  otoka Hvara.
Najsvečanije će ipak biti u subotu  na proglašenju najboljih proizvođača vina i jakih alkoholnih pića, a među njima i ovogodišnjeg šampiona Sabatine. Bilo bi lijepo da to, nakon velikog priznanja Općini  Stankovci, bude netko od vinara iz Zadarske županije.


Baradićeva korpa Sabatini




Željko Baradić je organizatorima Sabatine darovao korpu (košaru) krcatu vinima poznatih ravnokotarskih vinara, Anića, Vrsaljka, Škaulja, Bačića, Bobanovića. Uručio je  i knjigu Tomislava Marijana Bilosnića Vinkovo u Stankovcima, a posebne simpatije i  ovacije svih sudionika izazvao je transparent: Kvasine ni za salatu!