Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Provalnici su okretali križeve, krali kaleže, otvarali misna vina…

27.10.2013. 23:00
Provalnici su okretali križeve, krali kaleže, otvarali misna vina…


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je da euharistija otvara nova obzorja i upućuje nas da na ispravan način živimo bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Jučer nisu bile uobičajene nedjelje mise, osim blagoslova i euharistijskog slavlja u crkvi Svih Svetih


Nakon 27 godina i blagoslova crkve Svih Svetih na Mjesnom groblju u Sukošanu, jučer je drugi puta blagoslovljena. Obred blagoslova u zajedništvu sa žunikom don Tomislavom Sikirićem je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Crkva na groblju je nekoliko mjeseci bila zatvorena, a mise zadušnice tijekom obreda sprovoda su se održavale u župnim crkvama sv. Kasijana u Sukošanu i Uznesenja BDM u Debeljaku, kazao je sukošanski zvonar Marko Peić.
Crkva posvećena Svim Svetima posljednjih godina, naročito početkom ovog ljeta, česta je meta drskih provalnika i lopova. Provaljivano je svetohranište sa posvećenim hostijama, okretali su se križevi, ukradeni kaleži, otvarane boce s misnim vinima i još puno ružnih i neprimjerenih svetogrđa.
Vandali nikad ne spavaju, ovog ljeta treći put je uzastopce u kratkom vremenskom razdoblju provaljena crkva usprkos postavljenim rešetkama i sigurnosnoj zaštiti. Otvarani su i grobovi. Mnogi su mišljenja kako je to djelo sotonista.
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je da euharistija otvara nova obzorja i upućuje nas da na ispravan način živimo bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Jučer nisu bile uobičajene nedjelje mise, osim blagoslova i euharistijskog slavlja u crkvi Svih Svetih. Slušala ga je dupkom puna crkva i mnoštvo u dvorištu.
– Molitva nam pomaže u boljem upoznavanju i ljubljenju Boga. Molitvom postajemo sve više onakvi kakvi želimo biti: puni ljubavi, integriteta, suosjećanja, opraštanja i radosti. Molimo jer ljubimo Boga. A molitva je jedan od glavnih načina za bolje upoznavanje i veće ljubljenje Gospodina, naglasio je nadbiskup.
Pritom je naglasio kako u molitvi nalazimo smisao, snagu i smjer našeg života. Obraćati se Bogu kad smo u problemima, u teškoj situaciji ili nekoj nesreći znači otvoriti mu vrata.
– Svi imamo šanse ako vjerujemo u Boga, ako ustrajno i ponizno molimo. Vjernik, osoba koja moli srcem zna i praštati, a po tomu se kršćanin prepoznaje, poručio je prenoseći razmišljanja o čitanjima Evanđelja po Luki, Knjige Sirahove i Pavlove poslanice.
– Najprije probuditi vjeru u to da se obraćamo svome Ocu, koji nas ljubi i želi nam dobro. Trebamo staviti Boga u središte svoga života, da nam on bude mjerilo svih stvari, zaključio je nadbiskup Puljić.
Svečanom ugođaju pridonijeli su župni zborovi iz Sukošana i Debeljaka pod zajedničkom dirigentskom palicom s. Antonije Topalović iz zajednice Klanjateljica Krvi Kristove.