Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tomislav Glavić, MasVin i Maraska najbolji u svojim kategorijama

27.10.2013. 23:00
Tomislav Glavić, MasVin i Maraska najbolji u svojim kategorijama


Bobanović je podsjetio kako je prije sedam godina na nekadašnjem šumskom zemljištu, opožarenom i miniranom u Domovinskom ratu, uz veliki trud sedmero zadrugara i djelatnika ove zadruge zasađeno 12.000 stabala maslina, 50.000 trsova vinove loze 60.000 smokava, a podignut je i prvi nasad šipka


Uručivanjem medalja i priznanja najboljima završen je 23. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2013. Na prijamu kod gradonačelnika Hvara Rina Budrovića, potvrđeno nam je da je šampion u kategoriji otvorenih vina Tomislav Glavić iz Nadina s merlotom berba 2013.
– Ugodno sam iznenađen. Ovo je priznanje svim našim ljudima u Ravnim kotarima i šire, koji iz godine u godinu prave sve bolja vina, rekao je Tomislav Glavić.
U kategoriji otvorenih bijelih vina pobijedio je Josip Žuvela s pošipom iz OPG Fora iz Hvara.
Najbolje zadružno vino u Hrvatskoj je Chadornnay sauvignon, berba 2011., PZ Maslina i vino iz Polače.
– Radi se o vinu iz ekološke prozvodnje, što je posebno istaknuo Radoslav Bobanović glasnogovornik MasVina. On je podsjetio kako je prije sedam godina na nekadašnjem šumskom zemljištu, opožarenom i miniranom u Domovinskom ratu, uz veliki trud sedmero zadrugara i djelatnika ove zadruge zasađeno 12.000 stabala maslina, 50.000 trsova vinove loze, 60.000 smokava, a podignut je i prvi nasad šipka.
U kategoriji buteljiranih crnih vina i ove godine najbolji je bio Zlatan plavac poznatog vinara iz Svete Nedjelje na Hvaru, a kod bijelih buteljiranih vina pobjedu je odnio pošip Marko Polo PZ Pošip Čara iz Korčule.
Ove godine ocjenjivana su i predikatna vina. Najbolje u toj kategoriji i uopće na ovogodišnjoj Sabatini je Traminac, berba 2011. Iz Erdutskih vinograda. Za izgled proizvoda prva nagrada pripala je Frani Milinu Biri iz Lumbarde.
Zadranima je još pripala i prestižna nagrada za Jaguar, biljni liker Maraske. Kad se sve zbroji i oduzme, predstavnici Zadra i Zadarske županije su i ovaj put dokazali da vinarski „boom” na području Ravnih kotara nije slučajan. Nastavio se i ovaj put u veoma žestokoj konkurenciji. Kako je rekao Želimir Bašić, tajnik Zadružnog saveza Dalmacije i predsjednik Skupštine ZSD-a, ove godine za za nagrade natjecalo čak 306 uzoraka vina i žestokih pića, na manifestaciju je pristiglo više od 1000 gostiju i sudionika, a kod svih vina, od otvorenih do buteljiranih, kao i i žestokih pića, kakvoća je iz godine u godinu bolja.


Bobanović: Od mina do šampionskog vina




EU se ne bori za avione, vlakove i auta. Europa se udružuje zbog hrane i pića, kroz ekološku proizvodnju i održivi razvitak. Težak je to put za nas. Ali, evo, uspijevamo. Ekološka proizvodnja je do sedam puta skuplja od konvencionalne, puno je više i živog rata. Uspjeli smo u ovih sedam godina, od na opožarenom i u Domovinskom ratu miniranom terenu, podignuti proizvodnju vina, smokava i maslina. Znači, dokazali smo da može prijeći put od mina do šamionskog vina, rekao je u svom stilu Radoslav Bobanović.