Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NHR neće u koaliciju sa HDZ-om!

29.10.2018. 11:00
NHR neće u koaliciju sa HDZ-om!


Lokalni HDZ našao se u dosad najnezavidnijoj situaciji uoči izbora za mjesne odbore – njihov politički partner, Neovisni za Hrvatsku, dao im je "košaricu", a saznajemo da isto planira i Hrast!
HDZ-ova koalicija tako se samo mjesec i pol dana uoči kvartovskih izbora svela na tek dvoje koalicijskih partnera – HSU i Reformiste. Umirovljenici su im zasad jedina veća podrška, što je bilo i očekivano s obzirom da njihovi gradski vijećnici na svaku kritiku HDZ-a praktički skaču i prije nego je ona izrečena. A Čačićevi Reformisti ionako više nemaju nikakav kredibilitet u lokalnoj politici.
Naime, zašto je NHR-ova odbijenica, prema najavama uskoro i Hrastova, zvono za uzbunu u HDZ-u?
Zato što su tzv. mali izbori za kvartovska rukovodstva zapravo priprema za lokalne izbore, te strankama, unatoč slaboj izlaznosti birača, predstavljaju svojevrsni lakmus papir za "velike" izbore.
Hrastu se na te izbore ne isplati izići jer će se utopiti u HDZ-ovoj koaliciji, a pitanje je što će im zauzvrat ovi dati, dok NHR-u posljednjih mjeseci popularnost toliko raste da do idućih lokalnih izbora slobodno mogu razišljati o samostalnom izlasku.


Rast rejtinga od 11,9 posto
Naime, najnovije mjesečno istraživanje popularnosti stranaka Neovisnima za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića daje izvrsne rezultate za Zadarsku županiju – rejting im je porastao na čak 11,9 posto! Brojka je to koja zabrinjava HDZ jer više ne mogu kontrolirati svog političkog partnera kako žele od početka. Nije stoga ni čudno da o ovoj temi u zadarskom HDZ-u nisu ni htjeli govoriti.
U prilog NHR-u, kao i svakoj drugoj stranci koja se želi samostalno okušati na izborima, ide i činjenica da je najjača oporbena stranka zabilježila najveći pad popularnosti, osobito nakon najave još jednog pokušaja smjene SDP-ova predsjednika Davora Bernardića.
O tome zašto su odlučili na izbore izići sami te u koliko mjesnih odbora očekuju pobjedu razgovarali smo sa predsjednikom Gradskog odbora NHR-a, Matom Lukićem:
– Istina je da smo odlučili na ove izbore izići samostalno jer za to imamo čvrst argument, a to su ankete koje nam daju velik postotak potpore u našoj županiji. Iako izlaznost na tim izborima nije osobito velika, morali smo poslušati glas naroda koji nam daje sve veću podršku, pa je u tom smislu odluka o samostalnom izlasku bila logičan slijed. Iako smo mlada organizacija osnovana tek prije pola godine, smatramo da smo, uz HDZ, zapravo jedina stranka koja može pokriti većinu ogranaka svojim listama – kaže Lukić.


Sami na izbore
Na izbore će, dodaje, izići samo sa članovima svoje stranke, bez ikakvih političkih suradnji:
– Želimo ove izbore iskoristiti kako bismo osluhnuli puls naših birača, odnosno svoju snagu te se na taj način testirali da vidimo što smo zapravo od osnivanja lokalne organizacije napravili. Odluku o tome hoćemo li izići u većini od dvadesetak mjesnih odbora ili u tek nekim od njih donijet ćemo kada završimo analizu. S obzirom da su na proljeće izbori za EU parlament ovo nam je izvrsna prilika za popraviti stanje tamo gdje to bude potrebno, ali i usavršiti ono što je kvalitetno napravljeno – pojašnjava čelnik NHR-a, napominjući kako ga nimalo ne bi iznenadilo da odnesu i pobjedu u nekom mjesnom odboru jer u Zadru imaju kvalitetne ljude koji znaju raditi svoj posao:
– Imamo svoj put kao organizacija te na ove izbore, kao i na one veće koji dolaze, ne idemo ni protiv koga, već prije svega za naše građane. Što se tiče sastavljanja lista, rukovodstvo stranke dalo nam je odriješene ruke, pa na lokalnom nivou sami biramo s kim ćemo surađivati. Naime, kao opozicijska partnerska stranka imali smo niz pozitivnih incijativa i prijedloga poput uređenja park šume Mustapsan, statusa majki odgojiteljica, a tu je i naša borba za povećanjem plaća tetama u vrtićima te bojkot oporbenih ideja koja se ne slažu s našim načelima. Nikada nismo bili ničiji satelit niti u Gradu Zadru, kao ni u Žaupanijskoj skupštini, a biračima se očito sviđa što to pokazujemo djelima, a ne riječima, poput mnogih. Na isti ćemo način nastaviti raditi u interesu građana jer to je i naša dužnost – poručuje Lukić.




Veće ovlasti mjesnim odborima
Naime, Neovisni za Hrvatsku smatraju kako mjesnim odborima treba povećati njihove ovlasti, ali i izdvojiti i sredstva iz proračuna kojima bi sami mogli rješavati barem minimalne probleme:
– I ja sam bio vijećnik u mjesnom odboru te, na žalost, kao takav mogu svjedočiti o potpunoj nemoći vijećnika. Želimo stoga da članovi naše stranke uđu u mjesne odbore kako bi mogli raditi za dobrobit svojih susjeda i sugrađana. Složit ćemo se da nam treba više igrališta, vrtića i uređenijih ulica, te da što prije treba rješavati i druge probleme koji muče naše stanovnike, poput pješačkih prijelaza, rasvjete i ostalog. Moramo se pogotovo založiti za rubne djelove grada koji zaostaju po uređenosti. Živim u Mjesnom odboru Ploče, pa sam upoznat s problemima ljudi, kao i moje stranačke kolege koji dolaze iz tih dijelova grada. Do kraja naših lokalnih mandata borit ćemo se u rješavanju što većeg broja problema građana, a zadnje ankete potvrđuju da je upravo to ono zbog čega nas građani podržavaju i zbog čega imamo svoju već prepoznatu politiku zbog koje nas nitko drugi i ne zanima – zaključuje Lukić.


Nekić bez komentara
O tome kako komentira činjenicu da NHR neće s njima u koaliciju, pitali smo predsjedika Gradskog odbora HDZ-a, Josu Nekića. Na ovu temu, međutim, nije htio razgovarati, što je donekle i razumljivo s obzirom na rast popularnosti koju bilježi njihov politički partner.
Naime, prije malo više od godine dana, prilikom osnivanja ove stranke u Zadru – upitan plaši li se da će dio njegova članova otići stranci Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića – Nekić im je predvidio brzi krah:
– Po meni je pogreška to što su Esih i Hasanbegović osnovali novu stranku iz razloga što je povijest takvih stranaka pokazala da su bile kratkog daha. Sjetimo se samo Pašalića, Granića, Prgometa, Kujundžića i ostalih koji su napustili HDZ i osnovali novu stranku, da bi se neki od njih vratili jer su shvatili da su pogriješili. Zato smatram da su i Esih i Hasanbegović trebali ostati u HDZ-u i kroz matičnu se stranku izboriti za svoje stavove – izjavio je Nekić u srpnju prošle godine, no stvarnost da je demantirala: NHR ne samo da nije propao, već bilježi jedan od najveećih skokova popularnosti. Nije stoga čudno što na NHR-ov "crveni karton" uoči izbora za mjesne odbore nemaju komentar.