Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Više od 200 osoba na listi čekanja Doma “Sv. Frane”!

28.10.2018. 18:29
Više od 200  osoba na  listi čekanja  Doma “Sv.  Frane”!


Dom za odrasle osobe "Sv. Frane" nakon punih 12 godina osvježio je svoju unutrašnjost. Iako se svakih dvije godine obavljaju sitniji  radovi i obnove (poput ličenja), jer u njemu živi i intenzivno ga koristi  60-tak korisnika, ovo je svakako bilo dugo čekano osvježenje prostora.
Vesna Dujić, ravnateljica Doma "Sv. Frane", kazala nam je kako se nakon dugog niza godina stavljaju nove podne obloge.
– Do sada je bio linoleum, a sada će biti kvalitetniji kaučuk. Osim postavljanja novih podova, obojit će se i unutrašnjost ustanove, nabaviti  novi uređaji poput sušilica, a uveli smo i vatrodojavu jer je riječ o staroj  zgradi čiji su podovi svi drveni pa se nalazi u visokom riziku od požara,  kazala je dodavši kako im sredstva za renoviranje osigurava Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Kako smo nedavno pisali, usluge zadarskog Doma za stare i nemoćne  početkom listopada su poskupile. No, cijene usluga Doma "Sv. Frane",  kako nam je potvrdila ravnateljica Dujić, još su uvijek iste.
– Kod nas je i dalje stanje nepromijenjeno. Vjerojatno će i kod nas poskupjeti, ali kada točno, još ne znamo, kazala je dodavši kako cijena  smješataja ovisi o nizu faktora koje boravak u Domu uključuje (npr. je li  osoba pokretna/nepokretna, treba li dodatnu uslugu, treba li pelene,  ima li posebnu prehranu (dijabetičari).
– Cijena se slaže prema uslugama koje korisnik treba pa je stoga dosta  individualna. No, kreće se od 1.800 do 2.500 kuna, dodala je.
S obzriom na relativno prihvatljivu cijenu usluga, nije iznenađujuće  da su liste čekanja duge. A, prema podacima ravnateljice, trenutno ih je  više od 200 na čekanju.
– Osoba dolazi na red ovisno prioritetima, zatim postoje preporuke iz  Centra za socijalnu skrb ovisno u kakvoj se situaciji nalazi osoba. Znali  smo uskočiti Centru za socijalnu skrb za privremeni smještaj, jer zna biti  dosta osoba koje ostanu sasvim same. Tada se ustanove međusobno dogovore i za tu osobu osiguraju mjesto, objasnila je.
Pored usluga koje Dom nudi, dosta su tražene Služba kućne njege i  Posudinica medicinskih pomagala, kazala je Dujić dodajući kako posudinica funkcionira već godinama pri Domu "Sv. Frane" i iz godine u godinu vidimo porast broja korisnika.
– Iznimno nam je i drago zato jer smo ju i osnovali s ciljem poboljšanja  zdravstvene skrbi i kvalitete života slabije pokretnih, nepokretnih i palijativnih pacijenta te pomoći članovima obitelji i profesionalcima koji o  njima skrbe, kazala je dodavši kako je usluga posuđivanja besplatna i  dostupna svim građanima na području Zadarske županije, pa čak i turistima.
– Zajedno s Caritasom, Gradom Zadrom, Volonterskim centrom i Ligom protiv raka otvorili smo taj prostor na Branimirovoj obali i od prvog  dana uvidjeli koliko je prostor Zadranima zapravo bio potreban, kazala  je Dujić.
I Služba kućne njege funkcionira već dugi niz godina, točnije, već više  od 30. Preuzeta od Crvenog križa, a u potpunosti financirana od Grada  Zadra, iz godine u godinu bilježi sve veći broj zahtjeva.
– Iako imamo dosta zahtjeva, usluga je ograničena na 70-tak korisnika.  Nije čudno da je zahtjeva Službi kućne njege sve više s obzirom da ona,  osim Zadra, pokriva i tri otoka – Veli Iž, Ist i Silbu, kazala je Dujić dodavši  kako, u okviru Službe kućne njege, dostavljaju i obroke u kuće korisnika,  s time da korisnici plaćaju obrok. Za razliku od njege, ona se za sada provodi tek pet dana u tjednu, dodala je Dujić, a zbog nedostatka radnika u  kuhinji.