Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KUD BRANIMIR Benkovačkim folklorašima prva nagrada publike, Marta Rogić prva pratilja missice

28.10.2019. 13:59


Veliki međunarodni uspjeh KUD-a Branimir iz Benkovca, na 7. tradicionalnom Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu kraj Stuttgarta, na kojem se okupilo 15 folklornih društava iz domovine i iseljeništva. Benkovčani su osvojili prvu nagradu publike, a mlada i lijepa folklorašica Marta Rogić titulu prve pratilje u izboru "Najljepše djevojke u narodnoj nošnji", te ime Benkovca poslali u svijet.
– Velika fešta i slavlje uslijedilo je nakon objave rezultata u konkurenciji 15 folklornih skupina, pet iz Njemačke, dvije iz Švicarske i osam iz Lijepe Naše, rekla je prva dama folklora u Benkovcu Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a osnovanog 1996.


Entuzijasti, poštovatelji, čuvari tradicije
Folklorna skupina KUD-a Branimir ima oko 60 članova koji rade na očuvanju hrvatskih narodnih običaja, pjesme i plesa Ravnih kotara i Bukovice, a kratkim igrokazima oživljava zaboravljeni narodni humor.
– Iza imena Branimir Benkovac stoje entuzijasti kulture, poštovatelji i čuvari glazbene i plesne tradicije, poručila je Čirjak, koja nije mogla sakriti suze radosnice.
KUD Branimir osim što je proputovao gotovo cijelu Hrvatsku i sudjelovao na svim značajnijim folklornim smotrama, ima i brojne nastupe u inozemstvu.
– Važno je spajati folklorna društva i udruge iz Hrvatske i iseljeništva da u budućnosti zajedno nadograđujemo ljubav prema domovini te kako bismo se svi zajedno okupili i družili, rekla je Ksenija Čirjak dodavši kako je grad Filderstadt odisao pravim hrvatskim ozračjem, hrvatski jezik i pjesme čule su se na sve strane.


Hrvatski ministar čestitao Benkovčanima
Na Susretu kojeg već tradicionalno organizira Folklorno društvo Ruža iz Filderstadta predsjednika Dražen Žugaca, a pokrovitelj festivalskog dijela Hrvatska matica iseljenika, okupilo se više od 1.000 folkloraša i njihovih prijatelja. Susret je okupio 15 folklornih društava, od kojih pet iz.Njemačke,dva iz Švicarske te osam iz domovine.
– Ovakva okupljanja imaju iznimno značajne za hrvatski narod u iseljeništvu, ali i domovini, u jednom će dahu ponosni Ivan Baričić, umjetnički voditelj i koreograf, dodajući kako je u zabavnom dijelu programa nastupao Slavonia band, dok je voditelj bio Frano Ridjan, poznati hrvatski radijski i televizijski voditelj.
Nazočnima se obratio Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, koji se zahvalio svima na divnim susretima i što baštine blaga hrvatske domovine. Potom je osobno čestitao KUD-u Branimir.
– Benkovačkim folklorašima je trebalo proputovati čak dvije tisuće kilometara da bi iznenađujuće ali sasvim zasluženo u velikoj konkurenciji osvojili prestižnu, povijesnu nagradu publike, i pritom laskavu titulu prve pratilje miss, zaključio je Ivan Baričić pošto je naglasio kako su u prostorijama hrvatske udruge Vile Croatie Stuttgart bili na dvije večeri folklora gdje se blagovalo, pjevalo, plesalo, veselilo i družilo, tko zna do kada.