Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Plastične lampione zamijeniti ekološki prihvatljivim

28.10.2019. 10:15


Ovih dana na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa #srceumjestolampaša te je osnovana istoimena grupa kojoj je cilj potaknuti ljude na razmišljanje o smanjenju korištenja jednokratnih plastičnih lampiona za blagdan Svih svetih, a i u ostalim prigodama. Inicijatorica ove akcije je Marija Maček, rođena Paleka iz Zemunika, koja živi u Nedelišću.
– Na ideju o pokretanju ove inicijative sam došla jer godinama odlazim na groblje te vidim svu tugu i užas dogorjelih i odbačenih jednokratnih plastičnih lampiona koje donose građani kao spomen na svoje preminule. Iako se koriste kao simbol svjetla, ovi jeftini plastični lampioni velik su ekološki problem jer ih je teško zbrinuti i reciklirati, rekla nam je inicijatorica akcije Marija Maček.


Hrpe nereciklabilnog otpada
Istaknula je kako je putem grupe uputila apel svim državnim institucijama da podrže ovu inicijativu i pokušaju naći rješenje kojim će se ograničiti proizvodnja i potrošnja plastičnih lampiona, također i svim proizvođačima da ponude različite ekološke alternative.
– Uputili smo apel svim prodajnim lancima da ne napuhavaju cijene ekološki prihvatljivih lampaša, svim javnim osobama koji svojim utjecajem mogu pomoći da ova akcija uspije, kazala je Maček dodajući kako su inicijativu podržali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, stožer Zorana Milanovića te nekoliko poznatih pjevača. Također su pozvani svi koji žele kupiti plastični lampaš da barem smanje količinu.
– Srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima. Ova inicijativa je nastajala jako dugo, još kroz stihove u srednjoj školi. Ovaj potez je samo konkretizacija jednog nastojanja da se barem nešto promijeni na bolje. Kada dolazim na groblje na dan Svih svetih osjećam se kao da sam na nekom sajmu. Ispred ulaza su štandovi s kokicama, šećernom vatom i pečenim kestenima. Na grobljima su hrpe plastičnih lampaša koji samo jedan dan poslije pokažu što smo napravili – stvorili hrpe nereciklabilnog otpada koji ipak negdje mora završiti, naglasila je Marija Maček dodajući kako štetne tvari iz tih lampaša i parafina dolaze u vodu, zrak i zemlju i nitko ne može reći da je za to netko drugi kriv.


Stakleni lampioni
– Krivi smo svi ako nešto ne promijenimo, istaknula je Maček.
Dodala je kako strah od narušavanja tradicije nije opravdan zato jer tradiciju ne čine jednokratni plastični lampaši (oni su uzeli maha u zadnjih nekoliko desetljeća i stvar su komercijalne prirode). Tradiciju, dodala je, čovjeku može uzeti samo izostanak njegovanja istinskih vrijednosti.
– Umjesto plastičnih lampaša ljudi mogu kupiti staklene lampione. Ja sam izradila lampione – uzela sam staklenku, stavila malo zemlje, svjećicu te ukrasila i dobila sam lijep ekološki prihvatljiv lampion. Mislim da bi tako mogli i drugi građani te bi se problem odbačene jednokratne plastike uvelike smanjio, zaključila je Maček pozvavši građane da podrže inicijativu.