Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PREVENTIVNO – EDUKATIVNI PROGRAM “KLIK” Na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima će se prezentirati posljedice prometnih nesreća

28.10.2019. 14:13


Sutra 29. listopada 2019. u 13:30 sati na dvorištu škola u Perivoju Vladimira Nazora održat će se prometno preventivni program "KLIK-navika odgovornog ponašanja" kojeg će Autoklub Zadar u suradnji s Hrvatskim autoklubom održati za učenike dviju zadarskih srednjih škola: Prirodoslovno grafičke škole te škole Primijenjene umjetnosti i dizajna.
Program je namijenjen je adolescentima, mladima od 15. do 20. godine života. Poznato je da su upravo adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, što potvrđuje i statistika stradavanja.
U cestovnom je prometu Republika Hrvatska visoko rizična zemlja. Među 28 zemalja Europske unije, s 93 poginula na milijun stanovnika (2018. godine) zauzima 26. mjesto po nesigurnosti. Nesigurnije od Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska. Istraživanja koje je 2015. godine proveo Fakultet prometnih znanosti govori kako je učestalost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu u Republici Hrvatskoj zabrinjavajuća – 62% vozača i suvozača osobnih vozila koristi sigurnosni pojas, tj. 38% ih nije vezano sigurnosnim pojasom. Putnici na stražnjim sjedalima u preko 90% slučajeva nisu vezani.
Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu je zakonska obveza vozača i putnika, ali se može interpretirati i kao dio osobne kulture. Sve suprotno vezanju sigurnosnog pojasa je čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja, a reflektira se u odnosu prema:
– vlastitoj obitelji i prijateljima
– drugim sudionicima u prometu
– službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu te
– zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.
Cilj preventivno – edukativnog programa “KLIK” je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama, prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.
Projektom se utječe na promjenu ponašanja srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.
Sadržaj programa realizira se u trajanju dva školska sata (teoretski i praktični dio na simulatorima sudara i prevrtanja). U prvom koraku, kroz jedan nastavni sat, stručnjaci iz HAK-a učenicima obrazlažu teoretske aspekte i dokaze o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Kroz interaktivno predavanje, učenici, studenti i profesori uključeni su u globalnu kampanju #SaveKidsLives.
Nakon teoretskog dijela instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima će prezentirati posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima – frontalni sudar i prevrtanje vozila.