Načelnik Postaje prometne policije Zadar i bivši načelnik PU zadarske zatražili razrješenje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
MUP otkrio skrivanje prometnih prekršaja policijskih čelnika kod Zadra
Luzarijo Kulaš, načelnik Postaje prometne policije Zadar, Darko Car, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i bivši načelnik PU zadarske te Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije jučer su podnijeli zahtjev za razrješenjem s dužnosti
PIXSELL
Luzarijo Kulaš, načelnik Postaje prometne policije Zadar, Darko Car, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i bivši načelnik PU zadarske te Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije danas su podnijeli zahtjev za razrješenjem s dužnosti

Luzarijo Kulaš, načelnik Postaje prometne policije Zadar, Darko Car, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i bivši načelnik PU zadarske te Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije danas su podnijeli zahtjev za razrješenjem s dužnosti. Učinili su to nakon što je policijski stručni tim obavio izvanredni nadzor u PU zadarskoj te podnio Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju koje je potvrdilo medijske objave o zataškavanju i nekažnjavanju visokopozicioniranih policijskih službenika Ćelića i Cara.
O podnesenim zahtjevima za razrješenje priopćenjem za javnost izvjestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako je stručni tim u izvanredni nadzor uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Povrđeni navodi medija

- Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je da su policijski službenici 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima, stoji u priopćenju MUP-a, gdje se nadalje navodi kako je nakon počinjenja prekršaja evidentirana komunikacija između Ćelića i Antona Dražine, načelnika PU zadarske, no da nije potvrđen medijski navod da je Ćelić tražio od Dražine da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka prekršaja ukloni. Naprotiv, ističu kako je utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama PU zadarske pohranjena kao i svi ostali video zapisi te vrste pod rednim brojem nastanka, demantirajući tako da je snimka bila izgubljena ili otuđena kako se to u nekim medijima tvrdilo.
Međutim, stručni je tim tijekom izvanrednog nadzora otkrio još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja, a radilo se o bivšem načelniku PU zadarske, Darku Caru, koji jednako kao i Ćelić na zadarskom području ima vikendicu i tu često boravi.

U prekršaju zatečen i Car

- Dana 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na državnoj cesti DC-306 u mjestu Sabunike za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko- zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10 posto sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava, izvijestili su iz MUP-a navodeći kako iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika PU zadarske i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar (Luzarijo Kulaš i Ivica Rumora, op.a.), možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao »neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza«. Za petog policijskog službenika navedeno je kako proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao »neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva«.

Kulašu nova dužnost

- Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. On je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto, navedeno je na kraju priopćenja o ostavkama Kulaša te Ćelića i Cara koji su ostavke opravdali osobnim razlozima, zatražili premještaj na druga radna mjesta i što im je na koncu i prihvaćeno. Kako će proći četvorica nižerangiranih zadarskih policajaca ostaje za vidjeti.

"Utvrđeno je da su policijski službenici, nakon utvrđenog prekršaja, zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja"
Ministarstvo unutarnjih poslova

Zadarske nekretnine Josipa Ćelića i Darka Cara

Luzarijo Kulaš zamijenio je Ivicu Rumoru na čelu zadarske prometne policije prije tri mjeseca. Što se tiče dipl. oecc. Darka Cara i dipl. kriminalista Josipa Ćelića koji na zadarskom području često borave zbog nekretnina koje posjeduju, prvi je obnašao dužnost načelnika PU zadarske od početka ožujka pa do prosinca 2011. godine, a javio se na natječaj i 2017. kada je izabran Anton Dražina. Drugi je, pak, spominjan kao opcija da zamjeni upravo Cara, no do realizacije nije došlo.
Za svog mandata u Zadru Car se u medijima osim službeno, pojavljivao i kao privatna osoba. Spominjan je kao heroj koji je u Jazinama usred zime skočio u more kako bi pomogao vozaču automobila koji je tonuo, ali i kao osoba viđena u društvu lokalnog kontroverznog poduzetnika Rena Sinovčića. Našao se i u crnoj kronici i to kad mu je do danas nepoznati počinitelj provalio u stan. Slučaj je bio zanimljiv jer mu provalnik nije ništa odnio, već naprotiv, ostavio i to sat na jastuku u spavaćoj sobi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)