Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZELENO LICE PRIVLAKE Fafarikule, murve, čempresi, crnike i drvored – za eko korak naprijed

28.10.2019. 10:33


Dane kolektivne sadnje drveća pod nazivom »Zasadi drvo, ne budi panj« prepoznali su i u Privlaci i pridružili se akciji koja je zahvatila cijelu Hrvatsku.
– Kod crkve sv. Barbare, uz cestu i novi ogradni zid, učenici prvog razreda OŠ Privlaka su uz pomoć odraslih zasadili drvored od 11 stabala fafarikula poznatih i po nazivima kostel ili ladonja, kazala je diplomirana inženjerka hortikulture Antonela Glavić, voditeljica hortikulture u Općini Privlaka, dobitnica glavne nagrade za cvjetnu instalaciju na vrtnoj izložbi »Cvijet Zadra«.
Koliko su spremni, uspješno su pokazali organizatori ove akcije: Udruga za promicanje privlačkih tradicijskih običaja Šijavoga, Općina Privlaka, Komunalno poduzeće Artić, Turistička zajednica Općine Privlaka i Osnovna škola Privlaka.
– Sadnjom stabala obogaćujemo Privlaku, mjesto slavnih sabunjara, ali i potičemo mještane na ekološko razmišljanje. Naime, osim ove sadnje 11 stabala fafarikula naši komunalci su u proteklih mjesec dana kod crkve sv. Vida zasadili 12 muških murvi i 11 čempresa, a u Loznici sedam stabala crnike, pohvalila se Glavić.


Načelnik obišao sudionike
Gašpar Begonja, općinski načelnik i predsjednik Turističke zajednice, obišao je sudionike akcije i zahvalio im na odazivu.
– Ako se ozbiljno želimo baviti turizmom, a želimo i hoćemo, onda je ovaj drvored koji su uz novi ogradni zid kod sv. Barbare zasadila školska djeca, volonteri i komunalci, ogledni primjer kako bi trebao izgledati nogostup s hladom uz privlačku cestu, a ne da jednim dijelom uz nju rastu neugledne šikare. Kako zbog ljepšeg izgleda našeg turističkog mjesta tako i zbog veće sigurnosti svih sudionika u prometu, istaknuo je Gašpar Begonja.
Ova akcija, kaže on, želi potaknuti sve da malo više razmisle o zelenilu i samoj sadnji drveća na javnim površinama i oko kuća.
– Tako čuvamo svoj okoliš i pridonosimo zdravlju planeta, poručio je Gašpar.


Drveće je važno za život na Zemlji
Udrugu Šijavoga predvodio je predsjednik Šime Begonja, Komunalno poduzeće Artić direktor Marjan Begonja, Turističku zajednicu direktorica Iva Zorić, a OŠ Privlaka i učenike prvog razreda ravnateljica Verica Škibola i učiteljica Zorenija Malvoni. Za bogati roštilj bila je zadužena ekipa iz Udruge Šijavoga, među njima i Josip Grbić.
– Učenici prvog razreda su s puno elana i znatiželje uz pomoć učiteljice, vrijednih i radišnih komunalaca i volontera zasadili dva stabla fafarikule. Njihovoj sreći nema kraja, njihov osmijeh i znatiželja bili su itekako poticajni za sve nas odrasle, ponosno je istaknula ravnateljica Škibola, dodajuići kako je za prvašiće održano i predavanje o drveću i njegovom značaju za život na Zemlji.
Cilj je potaknuti pojedince da bez ičije pomoći mogu samoinicijativno zasaditi drvo i stvoriti bolju kvalitetu svoje životne sredine.
– Svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, zaključila je Iva Zorić.
 




Moć društvenih mreža
Građansku inicijativu Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj je putem društvene mreže u kolovozu pokrenula Mateja Angelina Kramar iz Varaždina. Virtualna grupa je ubrzo nakon pokretanja već imala preko 20 tisuća članova i pokrenula ekološku lavinu u kojoj su vrtići, škole, ustanove, općine, gradovi, djeca, odrasli.
Akcija je jedna divna pozitiva, zdrava i izvrsna inicijativa u kojoj se vidi kako pojedinac može napraviti jako puno, a mi takvih pojedinaca u Lijepoj Našoj zasigurno imamo mnogo, kazao je sudionik akcije Anthony Cukrov Kurta, osnivač Facebook portala »Fan club i Love Privlaka« koji ima preko 2.500 članova.