Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ABA LIGA Lakše se diše na Višnjiku nakon koparskog bronhija

28.10.2020. 09:46


Koparsku Arenu Bonifika košarkaši Zadra će upamtiti kao mjesto gdje su po prvi puta u sezoni 2020./21. ostvarili pobjedu u regionalnoj ligi. Veliku pobjedu izborili su u ponedjeljak navečer igrači pod vodstvom Ivana Perinčića, ne toliko zbog same igre koju su prezentirali i snage protivnika već po činjenici da im je sezonama unatrag taj prvi abaligaški podvig uistinu težak doseg, a posebno će im ovi bodovi iz Kopra značiti u smislu očekivane borbe za ostanak.


Bacanja i dalje problem
Lamentirati o samoj igri u srazu sastava koji u prva tri kola nisu znali za pobjedu i u kojima očito nedostaje kvalitete, s tim da su Slovenci osjetno potkapacitiraniji od Zadrana, nema nekog prevelikog smisla. U tom slučaju bi trebali spominjati već opjevane nedostatke, poput šuta koji je još uvijek na vrlo niskim granama, dok isticati izvođenje slobodnih bacanja kao osnovni element košarkaške igre je također besmisleno iako se ovog puta Zadru nije osvetilo čak 15 promašenih bacanja (19-34) kao što se zbilo nakon 16 promašenih penala u srazu s Krkom. Nakon uspješno odrađenog gostovanja što je prava rijetkost kad se radi o momčadi s Višnjika bolje se baviti pozitivnim stvarima iako je Koper Primorska protivnik kojeg se definitivno treba uzeti s rezervom. Pošto je evidentno da nisu dorasli ostatku konkurencije, a u tom detalju leži i bezbrižnost Zadra, barem za sada, što se tiče borbe za ostanak jer nakon odgledanog dvoboja s Kopranima teško je skriti dojam da će nekoć moćna slovenska momčad biti glavni kandidat za ispadanje te će biti pravo čudo da do kraja sezone, ako se naravno ne pojačaju, dobiju ijednu utakmicu. No, to sve ne umanjuje podvig Perinčićevih igrača koji su pokazali da se dižu u formi i da će im ovakva pobjeda značiti puno u smislu sljedećih izazova. Da se lakše prodisalo nakon prvih upisanih regionalnih bodova priznao je i Perinčić po završetku dvoboja s Primorskom..
– Čestitke mojim igračima, pogotovo na sjajnom drugom poluvremenu. Ovo je momčadska pobjeda i stvarno sam presretan kako su reagirali u ovako teškom trenutku. Također bih se zahvalio našem treneru Veljku Mršiću koji mi je puno pomogao u pripremi utakmice sa savjetima. Lakše se diše, dobili smo prvu utakmicu. Nadam se da smo sad na jednom pozitivnijem putu, da idemo veselije i s više optimizma u nove utakmice. Još jednom čestitke igračima, kapa do poda na trudu, energiji, zalaganju i na sjajnoj obrani u drugom poluvremenu – istaknuo je vršitelj dužnosti glavnog trenera Zadra koji je eto u tri utakmice koje je vodio, od odlaska Veljka Mršića u samoizolaciju, uspio dobiti dvije, a sigurno je ova nad Primorskom puno vrjednija nego ona nad Škrljevom.


Forte skok igra
Uz upisane bodove u tim utakmicama, stručni stožer na Višnjiku veseli i činjenica da su se počele buditi glavne vedete, Dominik Mavra i Domagoj Vuković čiji je učinak u Kopru bio na visokom nivou. Kapetan je sa 21 košem, od čega je bilo pet trica, vukao u prijelomnim trenucima dok je Vuković s dvostruko-dvostrukim učinkom (14p i 12sk) naznačio kako se približava lanjskoj abaligaškoj formi. Tom dvojcu sigurno treba pridodati Dominica Gilberta (10p, 6sk) koji je također bio sveprisutan na terenu, a palac prema gore dobili su prije svih Martin Junaković (10p u 14 min) te Jure Planinić koji ove sezone igra puno zreliju košarku pa je njegov učinak od pet koševa, sedam skokova i tri asistencije bio itekako primjetan dok su stabilne role odradili Amerikanci Justin Carter i Eyassu Worku. Uz pojedinačne učinke valja izdvojiti kolektivni učinak u skok igri. Ponovno su Zadrani nadskakali protivnika, 39-27 uz čak 15 napadačkih skokova, i potvrdili da će im ako su već šuterski limitirani forte ove sezone biti skok po kojem su nakon četiri odigrana kola u ABA ligi na prvom mjestu ispred FMP-a.
 




Onuakua treba čekati, Galloway ni u prvih 12


Uz epilog utakmice s Primorskom zadarske navijače je najviše intrigiralo kako će debi odraditi novi američki centar Chinanu Onuaku. Očekivano nije se dobro snašao što je i normalno s obzirom da u Europi vrijede neka druga pravila u odnosu na SAD-e i Južnu Koreju gdje je dosad zarađivao košarkaški kruh. Trebat će mu vremena za prilagodbu, no pitanje je koliko Zadar vremena ima za čekanje jer u nedjelju na Višnjik stiže Split protiv kojeg vrijedi samo pobjeda. Po tome što Galloway nije doputovao u Koper s ostatkom momčadi indikativno je da će njegovo mjesto zauzeti Onuaku, no čini se na prvu da ni Onuaku nije ni blizu onog što zapravo treba Zadru pod obručima u zahtjevnoj regionalnoj konkurenciji. Bez petice koja može odigrati na postu, leđima prema košu, činjenica je da će se teško parirati osjetno jačim protivnicima od Primorske. No, to je pak tema koja se dotiče već naširoko poznatog ‘skauting sljepila’ tzv. struke na Višnjiku kad su u pitanju američke akvizicije. Sigurno je tek jedno, da će se Mršić vjerojatno ugristi za jezik po povratku iz samoizolacije te neće za Onuakua »ispaliti pa ostati živ« kao što je svojedobno kazao za Gallowaya da će biti jedan od najboljih obrambenih igrača lige, a za takvog ‘silnog’ igrača već nakon tri abaligaška kola nema mjesta u autobusu za Koper.