GRADSKO VIJEĆE Jagoda Surać: "Unuk me pita zašto moje ime piše na transparentu na zgradi"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zamjenicu gradonačelnika uzrujao postupak stanara
Gradonačelnik Dukić je apelirao na stanare te zgrade da sklone te natpise jer nikome ne služe na čast. Kazao jeje kako je ovo apsurdna situacija jer su prvo stanari tužili vlasnika zemljišta, ali su izgubili. Potom je, dodao je, vlasnik tužio Grad i na prvom stupnju izgubio, sad treba pričekati da cijeli spor završi
Vedran SITNICA/Marin GOSPIĆ
Postavljanje transparenata je kazneno djelo i razmišljam o podizanju kaznene prijave - Jagoda Surać

Skoro dva sata trajao je jučerašnji aktualni sat na 29. sjednici Gradskog vijeća tijekom kojega je 14 gradskih vijećnika postavljalo pitanja gradonačelniku Branku Dukiću te gradskim pročelnicima.
Sjednica je počela dvjema dopunama dnevnog reda koje su uključivale točku o odluci dodjele javnih priznanja Grada Zadra te prijedlog odluke o premještanju spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a u Zadru, a koji je bio na bedemima. Predloženo je da se spomen obilježje preseli u prostorije Narodnog muzeja, a prijedlog je uvršten kao zadnja točka dnevnog reda.
​Sjednicu je obilježio istup zamjenice gradonačelnika Jagode Surać koja se izvan poslovnika obratila vijećnicima, ali i svim građanima, vidno uzrujana pitanjem SDP-ove vijećnice Irene Dragić oko transparenta koji je izvješen na pročelju zgrade na Polačišću, a gdje se trebao graditi hotel. Naime, vijećnica Dragić postavila je pitanje u vezi prodaje tog zemljišta na kojem nikad nije sagrađen hotel. Upitala je gradonačelnika zašto pere ruke od tog slučaja i hoće li napraviti išta da građani dobiju zemlju nazad.

Grad me nije zaštitio

Gradonačelnik je apelirao na stanare te zgrade da sklone te natpise jer nikome ne služe na čast.
- Ovo je apsurdna situacija jer su prvo stanari tužili vlasnika zemljišta, ali su izgubili. Potom je vlasnik tužio Grad i na prvom stupnju izgubio, sad treba pričekati da cijeli spor završi, rekao je Dukić.
Nakon toga vijećnici su nastavili s pitanjima da bi nakon pola sata od pitanja Irene Dragić Jagoda Surać ušla u multimedijalnu dvoranu Novog kampusa gdje se održalo Gradsko vijeće, te vidno uzrujana rekla kako već četiri mjeseca vodi borbu, ali joj nitko iz Grada nije stao u obranu.
- Drago mi je da ste pitali ovo pitanje. Ja sam zamjenica gradonačelnika i prihvaćam primjeren način komunikacije, ali postavljanje transparenata na lancunu s nečijim imenom je izvan svake mjere. Još ni ne znam zašto se mene spominje. Četiri mjeseca pokušavam doći do tih stanara da ih pitam zašto su mene spomenuli jer ja s tim predmetom nemam ništa. Suština svega ovoga jest da ne prihvaćam odgovornost niti sam sudjelovala u tom procesu. A sad ako će se ova situacija riješiti, riješit će se na sudu. Također, moram reći da Grad nije poduzeo ništa da skine te transparente. Ja znam svoja prava i ti se transparenti trebaju skinuti jer je to kazneno djelo. Ja sam žena, majka i baka i moje ime tamo piše. Moj unuk me pita zašto to piše, govorila je s govornice vidno uzrujana Jagoda Surać. Drhtavim glasom dodala je kako ona nikad nije radila na tom predmetu te joj nije jasno zašto se nju spominje. Dodala je kako joj je žao da su stanari izgubili spor, ali kako ona tu nije kriva. Za kraj je najavila kako će razmisliti o podizanju kaznene prijave protiv počinitelja koji već četiri mjeseca drže taj transparent.

​Nasilje nad Vijećem

Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša je na to odgovorio kako ne zna zašto se našla prozvanom jer je to očito dogovor gradske mafije koji su htjeli to zemljište ostaviti sebi.
- Gradska uprava prodala je to zemljište investitoru bez da je omogućila građanima te zgrade da imaju pristupni put. Vama ne smeta činjenica da ti građani nemaju put, već što se spominje Vaše ime. Moje se ime spominjalo u svim medijima pa što sad, rekao je Rubeša nakon čega je Zvonimir Vrančić ovo okarakterizirao kao nasilje nad Gradskim vijećem. Erol Gaši je na kraju Aktualnog sata upozorio na povredu poslovnika te je dodao kako mu je žao da je gospođa Surać osjetila bol jer ju se napalo, ali je i podsjetio kako nitko nije reagirao kad se napadalo i prijetilo vijećnicima SDP-a.
​Inače, Aktualni sat iskoristilo je 14 vijećnika kako bi postavili pitanja i predložili inicijative.
​Prva je bila SDP-ova Danijela Vukoša koja je pitala zašto Grad još nije uveo građanski odmor u škole. Drugo pitanje odnosilo se na štrajk zaposlenika studentske menze gdje je sugerirala kako bi gradonačelnik trebao posredovati u pregovorima između zaposlenica i predstavnika Sveučilišta.
Joso Nekić, pročelnik za školstvo rekao je kako uvođenje građanskog odgoja treba riješiti na razini resornog ministarstva te kako smatra da to ne bi trebao biti zaseban predmet jer su učenici dovoljno opterećeni.
Gradonačelnik Dukić osvrnuo se na pitanje o štrajku te je rekao kako se obje strane trebaju dogovoriti i postići dijalog.

Potreban dogovor oko menze

- Podržavam da svi djelatnici imaju bolje plaće, ali treba postojati razumijevanje i dijalog. Više sam ja pojeo u studentskoj menzi nego neki u pola života, rekao je Dukić podsjetivši kako je i njegova pokojna majka radila u studentskoj menzi te kako razumije kako je tim ženama.
Erol Gaši upitao je zašto je odlučeno u ovim vremenima dati tri milijuna kuna KK Zadru te ga je zanimalo hoće li se Grad zaštititi prilikom odabira izvođača radova na održavanju cesta.
- Grad je na natječaju izabrao zajednicu ponuđača koja je ponudila cijenu gotovo manju od one koju su ponudile Ceste Zadarske županije. Kako će se Grad zaštititi da radovi budu dobro odrađeni i da u konačnici građani neće morati plaćati razliku, upitao je Gaši.
Na prvo pitanje je odgovorio Dukić koji je rekao kako tri milijuna kuna uplaćeno za rad kluba s Višnjika i kako je to smanjen iznos u odnosu na prethodne godine.
Robertino Dujela, pročelnik za komunalne poslove odgovorio je kako su Ceste Zadarske županije posao odrađivale kvalitetno.
- Proces javne nabave još je u tijeku i treba pričekati dok ne prođe žalbeni rok. Grad Zadar će učiniti sve da zaštiti interese svojih građana maksimalno kao nikad do sada, a sve unutar zakonske regulative, rekao je Dujela.
Vijećnik Rubeša pročitao je pismo u kojem je prozvao pojedine pročelnike te ih kritizirao zbog onoga što smatra njihovim propustima.
​Nezavisni gradski vijećnik Kristijan Kovačević uputio je prijedlog da se povede računa o količini zelenila prilikom donošenja prostornih planova, na što je pročelnik Darko Kasap rekao kako je urbanizam klackalica između javnih potreba i privatnog kapitala.
​Bruno Milin iz HDZ-a je dao inicijativu da se pokrene projekt prometnog rješenja Dikla kako taj kvart ne bi ostao prometno izoliran, a Iva Dunatov upitala je što je s uređenjem parkirališnih mjesta za stanare Poluotoka.
​Kasap je odgovorio kako će se u budućem PP uvažiti taj prijedlog za prometnicu prema Diklu, a Dujela je odgovorio kako će odluka o parkingu ići na savjetovanje te bi u prosincu trebala ići na Gradsko vijeće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Čemu se čudite gospođo. Objasnite unuku kako vi iz HDZ-a niste "svete krave" i kako Kalmeta nije bog. Biti će teško ali mali će shvatiti.