Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MALI MASLINARI Ljubav prema maslinarstvu »raste« od najranije dobi

28.10.2020. 15:18


Djeca iz Dječjeg vrtića Zvončić iz Poličnika u sklopu programa rada na jesensku temu »Maslina«, zajedno sa svojim tetama, odgojiteljicama kao pravi berači pobrala su masline iz svog dvorišnog maslinika.
– Cilj ove tradicionalne, dugogodišnje jesenske akcije je od najranije dobi njegovati ljubav prema maslinarstvu te očuvati tradiciju berbe i prerade maslina, kaže Marijana Barić, ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić.
U berbi su sudjelovala djeca iz područnog objekta Murvica – Briševo, iz područnog objekta Zvončica u Poličniku i iz matičnog objekta Poličnik. Berbi su se priključili svi zaposlenici, tete odgojiteljice, tete kuharice i spremačice te ravnateljica.


Kad se male ruke slože
– Odgojiteljice nisu ni stigle dati upute, a djeca su već bila ispod stabala masline. A kad se male ruke slože, kantice se začas pune maslinama. Uz igru, smijeh i veselje vrlo brzo smo napunili naše kantice i vreće i radovali se svakoj ubranoj maslini. Razigrano, veselo i korisno. Ponos im je jednostavno iskrio iz očiju, naglašava Barić.
Rad na projektu odvija se, kaže ona, u kontekstu koji potiče djecu na suradnju, njegovanje i čuvanje tradicije. Također, želja im je upoznati djecu s dobrobiti maslinova ulja i njegovom upotrebom u svakodnevnom životu.
– Svake godine tradicionalno beremo masline u vrtićkim maslinicima i zajedno ih odnosimo u Poslovnu zonu Grabi u Uljaru Poličnik kako bi djeca vidjela cijeli proces nastajanja maslinovog ulja, međutim ove godine organizirali smo berbu u ‘novim normalnim’ okolnostima na način da odgojne skupine ne ostvaruju kontakt i nismo išli u uljaru s djecom zbog epidemiološke situacije, objašnjava Barić.


Domaće je domaće
– Maslinovo ulje u našoj vrtićkoj kuhinji koristimo od samog početka našeg rada, a ovo maslinove ulje ekstra djevičanske kvalitete koje dobijemo iz vlastitog maslinika je neprocjenjivo, domaće je domaće, poručuje Barić.
Pedagošku godinu u Dječjem vrtiću Poličnik, matičnom i dva područna, započeli su u veselom okruženju nastojeći postići maksimalnu sigurnost koliko je to moguće u ovim uvjetima.
– Trenutačno se nalazimo u novoj i nepoznatoj situaciji, koja je neizvjesna i izvan naše kontrole. Kako bismo djeci olakšali nošenje s tom situacijom, važno je nastojati normalizirati, tako da se uspostavi struktura, a raznim dnevnim aktivnostima i rutinama vrati djeci osjećaj sigurnosti i predvidljivosti, ističe Barić.
Tako su u Dječjem vrtiću Zvončić obilježili Dječji tjedan, Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
– Odgojitelji se na dnevnoj razini trude da uspostave strukturu s raznim maštovitim i kreativnim aktivnostima i na taj način djeci vrate osjećaj sigurnosti i pripadnosti. Nadamo se skorom završetku ove svima nam skupa teške i izazovne situacije, a do tada činit ćemo sve u cilju zaštite za dobrobit naše djece, zaključuje Barić.